Kadınlar anayasa mahkemesini ateşe verdi: ‘Sessizliği bozduk!’

Kadınlar anayasa mahkemesini ateşe verdi: ‘Sessizliği bozduk!’

Kadınlar anayasa mahkemesini ateşe verdi: ‘S... Meksika’da kadınların 14 Şubat’ta Ingrid Escamilla ve 20 Şubat’ta Cecilia Aldrighett'in öldürülmesinin ardından başlayan protestoları büyüyor. Kadın

Meksika’da kadınların 14 Şubat’ta Ingrid Escamilla ve 20 Şubat’ta Cecilia Aldrighett'in öldürülmesinin ardından başlayan protestoları büyüyor. Kadın cinayetleri konusunda hükümetin politikalarını eleştiren kadınlar, anayasa mahkemesini ateşe verdi.

Meksika’da 25 yaşındaki Ingrid Escamilla’nın 14 Şubat’ta 46 yaşındaki erkek Erik Francisco Robledo tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar hız kazandı.

Escamilla cinayetinin ardından başlayan eylemler, 20 Şubat’ta yedi yaşındaki bir kız çocuğunun okul çıkışı trafiğe takılan annesini beklerken kaçırılarak öldürülmesinin ardından daha da kitleselleşmişti.

Fatima Cecilia Aldrighett adlı kız çocuğunun cesedi bir plastik torbaya konarak atılmış, cesette, Fatima’nın cinsel saldırıya maruz bırakıldığını ve dövüldüğünü gösteren izlere rastlanmıştı. Cinayet zanlısı çift ise gözaltına alınmıştı.

MEDYAYA ÇAĞRI: SORUMLU DAVRANIN

Adaletsizliğe tepki gösteren kadınlar Cumhurbaşkanı Andrés Manuel López Obrador’un kaldığı Ulusal Saray’ın dışında da kitlesel bir eylem düzenledi. Kadınlar medyaya sorumlu gazetecilik çağrısı yaparken, “Bir cinayet daha değil” sloganları attı.

Dün ise protestocular Sonora eyaletindeki bir mahekme önünde toplandı. Hükümetin yetersiz politikalarını eleştiren kadınlar, mahkemeyi ateşe verdi. Eylemciler ayrıca, Ingrid Escamilla’nın olay yerindeki fotoğraflarını yayımlayan La Prensa isimli gazetenin de bir aracını yaktı.

‘BİZİMLE OLMAYANLAR YOLUMUZDAN ÇEKİLSİN’

Hükümetin kadın cinayetleri ve kadına karşı şiddet politikalarını eleştiren protestocuların arasında yer alan, 2016 yılında öldürülen 19 yaşındaki kadının annesi María de Jesús Jaime Zamudio, eylemler sırasında dikkat çeken bir konuşma yaptı. “Ben kızı öldürülen anneyim” diyen Zamudio, sözlerine şöyle devam etti:

“Her şeyi yakıp yıkmaya hakkım var benim. Kimseden de izin istemiyorum. Bizle beraber mücadele etmeyenler yolumuzdan çekilsin. Benim kızımı öldürmeden önce, daha birçok kadını öldürdüler. Peki biz ne yapıyorduk? Ağlayıp dikiş dikiyorduk. Artık bu sona erdi! Sessizliği çoktan bozduk! Ailem, kendim ve kızım için adalet talep ediyorum! Ve ismi söylenmeyen kadınlar için de adalet talep ediyorum! Çünkü her gün bir kadın daha öldürülüyor.”

EN AZ 3 BİN 825 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Geçen yıl Meksika’da resmi verilere göre en az 3 bin 825 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Yine resmi verilere göre, 700’e yakın cinayet halen soruşturma aşamasında. Ancak Meksikalı kadınlar, erkek şiddeti sonucunda yaşamını yitiren kadınların çok daha fazla olduğunun altını çiziyor.

"Kadınlar anayasa mahkemesini ateşe verdi: ‘Sessizliği bozduk!’" haberi, 25 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Kadınlar anayasa mahkemesini ateşe verdi: ‘Sessizliği bozduk!’ haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kadınlar anayasa mahkemesini ateşe verdi: ‘Sessizliği bozduk!’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  2. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  3. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  4. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  5. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  6. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  7. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  8. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  9. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  10. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  11. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  12. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  13. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  14. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  15. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  16. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  17. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  18. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  19. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  20. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
Dünya Haberleri