Kahramanmaraş'taki Fazilet Apartmanı'nın depremden önce hazırlanan rapor gün yüzüne çıktı

Kahramanmaraş'taki Fazilet Apartmanı'nın depremden önce hazırlanan rapor gün yüzüne çıktı

Kahramanmaraş'taki Fazilet Apartmanı'nın dep... Apartmanın yıkılması sonucunda 19 kişi hayatını kaybetti ve 20 kişi yaralandı. Yıkılan apartmanla ilgili başlatılan soruşturmada, binada hayatını kaybedenlerin yakınları, zemin kattaki fırında usulsüz tadilat yapıldığını iddia ederek binanın yıkılmasının bu nedenle gerçekleştiğini öne sürdü.

Kahramanmaraş'ta bulunan Fazilet Apartmanı'nın A Blok binası, 6 Şubat 2023'te meydana gelen ilk depremde hasar gördü ve yıkıldı.

Apartmanın yıkılması sonucunda 19 kişi hayatını kaybetti ve 20 kişi yaralandı. Yıkılan apartmanla ilgili başlatılan soruşturmada, binada hayatını kaybedenlerin yakınları, zemin kattaki fırında usulsüz tadilat yapıldığını iddia ederek binanın yıkılmasının bu nedenle gerçekleştiğini öne sürdü.

Fırın işletmecileri Akın Yağcı ve eşi Ferihan Yağcı hakkında gözaltı kararı verildi, ancak ikili adreslerinde bulunamadı.

Bu gelişmelerin ardından Yağcı çifti hakkında tutuklama emri çıkarıldı.

Mahmut Oktay Hartavi adlı müteahhit ise soruşturma kapsamında gözaltına alındı, ancak savcılık tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Soruşturma sürecinde toplanan tüm deliller, proje dokümanları, fotoğraflar ve videolar, nihai bilirkişi raporu için Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'ne gönderildi. Beş kişilik bir bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan 35 sayfalık rapor daha sonra Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu'na sunuldu.

Raporun dosyaya eklenmesinin ardından soruşturma savcısı, binanın müteahhidi olan Mahmut Oktay Hartavi ile firari durumda olan Akın Yağcı ve Ferihan Yağcı hakkında bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçlamasıyla 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep eden bir iddianame hazırladı.

"2013’TE BELEDİYE ‘CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİZ YOK" DİYE TEBLİGAT GÖNDERMİŞ"

Davanın avukatlarından Musa Eren Bayazıt, anneannesi Imış Akbaş'ı kaybettiklerini, anne ve babasının ise yaralı olarak kurtulduğunu belirtti.

Yapılan araştırmalarda, binanın alt katında imara uygun olmayan tadilatlar yapıldığının tespit edildiğini ve bu durumun hem mahkemeler hem de Kahramanmaraş Belediyesi tarafından belirlendiğini ifade etti ve şunları söyledi:

"Bu binanın neden yıkıldığıyla ilgili yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda bir dava dosyası olduğunu öğrendik. Bu davada 2022 senesinde bir mahkeme kararı verilmiş. Bina sakinleri fırın sahibinin yapmış olduğu imar ve ruhsata aykırı uygulamalardan dolayı fırın sahibini mahkemeye vermişler. Bu mahkemenin vermiş olduğu sonucunda da bu aykırılıkların giderilmesi için fırın sahibine süre verilmiş. Ancak bu fırın sahibi hiçbir şekilde mahkeme kararına uymayarak imara aykırı yapmış olduğu tadilatları gidermemiş. Bu yüzden bina da haliyle yıkılmış. Biraz daha araştırdığımızda 2013 senesinde belediyenin de bu fırını incelediğini ve aynı aykırılıkları tespit ettiğini fark ettik. Belediye ruhsata aykırılıklar tespit etmiş ve 30 gün süre vermiş ama fırın sahibi aykırılıkları gidermemiş. Yaklaşık 3-4 ay sonra da birinci katta oturan komşumuza tebligat gönderilmiş. Bu tebligatta da şu yazılmış, ‘Bu fırının yapmış olduğu ruhsata aykırılıkları gidermek için biz geleceğiz. Orayı gerekirse yıkacağız ve gereken tadilatları yapacağız. Sizin de can ve mal güvenliğiniz için zarar görmek istemiyorsanız buradan çıkın’ denilmiş. Ancak Belediye İmar İşleri Müdürlüğü ve Fen İşleri Müdürlüğü de gereğini yapmamış. Yani bir şekilde o dosya da kapanmış."

Bayazıt, Fazilet Apartmanı'nın 2 bloktan oluştuğunu ve her iki binayı yapan müteahhidin ve kullanılan malzemelerin aynı olduğunu ancak alt katında fırın bulunan A bloğunun yıkıldığını ifade etti:

"Apartmanın altında 3 tane dükkan var. Bu 3 dükkanın arasındaki duvarları kırmak suretiyle birleştirmiş, yetmemiş asma kattaki duvarları da kırarak buraları da birleştirmiş. Apartmanın arkasındaki duvarı da kırarak asma kata kapı açmış. Bu şekilde binaya zarar verdiğinin tespiti yapılmış. Bunun haricinde asma kata un yüklemiş yani her hafta sonu asma kata bir TIR un yüklüyor bu adam. Asma katın da zayıf olduğunu düşündüğümüzde binaya yüklediği yükü siz düşünün. Apartman sakinleri fırın sahiplerinin, fırın işletmecilerinin yapmış olduğu imara aykırı tadilatlar sebebiyle rahatsızlıklarını ve çözüm yollarını aramak için verdikleri hukuk mücadelesini ölenlerin yakınları olarak şu an biz veriyoruz. Şu anki aşamada iddianame düzenlendi, 19 kişinin ölümüne 20 kişinin yaralanmasına sebep olan fırın işletmecileri bilinçli taksirle yargılanacak. Biz mahkeme sürecinde fırın işletmecilerinin bilinçli taksirle değil olası kastla yargılanmaları için gereken mücadeleyi vereceğiz. Akın Yağcı ve Ferihan Yağcı’nın bir an önce bulunmasını talep ediyoruz ve mahkemeye getirilsin diyoruz. Fırın işletmecileri ortalama 250 gündür firar, suçu olmayan bir insan 250 gün süresince firar olmaz, kaçmaz."

"Kahramanmaraş'taki Fazilet Apartmanı'nın depremden önce hazırlanan rapor gün yüzüne çıktı" haberi, 14 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 14 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Kahramanmaraş'taki Fazilet Apartmanı'nın depremden önce hazırlanan rapor gün yüzüne çıktı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kahramanmaraş'taki Fazilet Apartmanı'nın depremden önce hazırlanan rapor gün yüzüne çıktı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:17 DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu halka seslendi: "Taksim'de olmak için buluşacağız"
  2. 01:09 İngiltere'den Ruanda'ya Gönüllü Göç: Sığınmacı 3 Bin Sterlin Karşılığında Ayrıldı
  3. 01:03 Şampiyonlar Ligi Yarı Finalinde Bayern ve Real Arasında Beraberlik
  4. 00:57 Bira Partisi Yükselişte: Parlamento Hedefiyle Yola Çıkıyor!
  5. 00:52 Ankara, Şiddetli Sel İle Mücadele Ediyor!
  6. 00:45 İddia: İmamoğlu, Yasaklara Rağmen 1 Mayıs'ta Taksim'e Çıkılmamasına Karşı; Korteje Katılmayacak!
  7. 00:40 Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Araç İçin Savunma: 'İhtiyaç!'
  8. 00:30 Rusya'nın Saldırısı: 'Harry Potter Kalesi'nde Ölü ve Yaralılar!
  9. 00:13 Koton'un halka arz detayları belli oldu! Giyim devi, 70 ülkeye ürün satıyor: İşte detaylar
  10. 00:12 VakıfBank, Ekonomiye 2 Trilyon TL Katkı Sağladı!
  11. 00:11 Dikkat! Temassız kart sahipleri için limit 1500 liraya yükselecek: Tarih açıklandı
  12. 00:08 Oğuzhan Koç'tan boşanmıştı: Demet Özdemir konuştu!
  13. 00:08 ABD'den Ford'a 'ölümcül' otomobil özellikleri soruşturması
  14. 00:05 Plastik Tespiti Ünlü Çikolata Markasını Vurdu! Ürünler Toplanıyor!
  15. 00:02 ABD "Türkiye'nin Exxon Mobil ile görüşmesine" ilişkin açıklamada bulundu
  16. 00:02 Kılıçdaroğlu emekçilere Taksim çağrısında bulundu
  17. 00:00 Yenilenen Cupra Formentor, 100 km menzil ve 333 PS performansıyla etkiliyor!
  18. 23:42 Hastane yerine kuaföre giden Nihal Candan'ın tahliyesine itiraz!
  19. 23:33 İstanbulspor tarih vererek Dursun Özbek’e sesleniş yaptı!
  20. 23:15 'Baby Shower' Polemiğine Eser Yenenler de Bulaştı!
Türkiye Haberleri