Kandilli: İstanbul için deprem beklentisi su götürmez bir gerçek!

Kandilli: İstanbul için deprem beklentisi su götürmez bir gerçek!

Kandilli: İstanbul için deprem beklentisi su... Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara Denizi'nde olacak ve İstanbul'u etkileyecek bir deprem beklentisinin şüphe götürmez bir gerçek olduğunu belirterek,...

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara Denizi'nde olacak ve İstanbul'u etkileyecek bir deprem beklentisinin şüphe götürmez bir gerçek olduğunu belirterek, "Bunun zamanını verme şansımız yok" dedi.

BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünde düzenlenen deprem değerlendirme toplantısına, Prof. Dr. Özener ile İstanbul Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, BÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yöneticileri ve öğretim üyeleri katıldı. Özener, gazetecilerin Çanakkale'de son günlerde yaşanan depremleri sorması üzerine, Çanakkale'deki depremi yaşayan tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

'15 GÜN DAHA SÜREBİLİR'
Vatandaşların, deprem ve sonrasında Valilik ve AFAD’ın uyarılarına kulak asmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Özener, "Şubat ayının 6'sında başlayan deprem etkinliği sürmekte. İlk belirleme ve ilk açıklamalarımızda da bu deprem etkinliğinin bir hafta, 15 gün, hatta daha uzun sürebileceğini söylemiştik ve web sitemizden de takip edebileceğiniz üzere, deprem etkinliği büyüklükleri azalarak sürmekte. Bunlar daha uzun sürebilir, yani bir hafta 15 gün daha da devam edebilir." ifadelerini kullandı.

ÖNCÜ MÜ, ARTÇI MI?
Özener, "Depremlerin öncü veya artçı olduğu yönünde bir bilgi var mı?" sorusu üzerine, "Bunu maalesef bilemiyoruz, öncü olup olmadığını. Ancak büyük bir deprem gerçekleştikten sonra, 'bu öncüydü' diyebiliyoruz." dedi.

DEPREMİN ETKİSİNİ AZALTIR MI?
"Daha önce 5 büyüklüğündeki depremlerin 7 şiddetindeki bir depremin enerjisini azalttığını söylemiştiniz. Bunların bölgedeki ve hatta İstanbul’daki bir depremin etkisini azalttığını söyleyebilir miyiz?" sorusu yöneltilen Özener, şunları söyledi:

"(İkisi birbirinden bağımsız) demiştik. Yani Çanakkale'de olan depremlerle Marmara’da beklediğiniz depremin birbiri ile alakası olmadığını söylemiştik. İstanbul özelinde, özellikle söylemiştik. Depremlerin büyüklüklerinden bahsederek, enerjisinden bahsederek, bir beşli depremin 32 tane 5’lik depremin, bir tane 6'lık depreme karşılık geldiği 32x32’lik depremin bir tane 7’lik deprem enerjisini karşılayabileceğini söyledik. O kadar sıklıkta 5'lik deprem olmayacağı için, olan küçük depremlerin büyük bir depremi engellemesi bilimsel olarak mantıklı gelmiyor."

İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLER Mİ?
Prof. Dr. Özener, Çanakkale'deki depremlerin İstanbul depremini tetiklemesinin söz konusu olup olmayacağı sorusuna da şöyle cevap verdi: 

"Yok, hayır. Daha önce de söylediğim gibi birbirinden bağımsız faylar ve yerlerden bahsediyoruz. İstanbul’u bekleyen, Marmara Denizi’nde olacak ve İstanbul’u etkileyecek bir deprem beklentisi, şüphe götürmez bir gerçek. Bunun zamanını verme şansımız yok. Bunun için bir süre vermek çok anlamlı değil. Bilimsel olarak anlamlı değil. Çünkü şunu biliyoruz; Marmara’dan geçen bir fay hattı var, bu fay hattı, tarih boyunca sürekli depremler üretmiş ve bu deprem enerjisi birikiyor sürekli ve bir yerde tekrarlayacak bu. Bunun ne zaman tekrarlayacağını, maalesef bilemiyoruz. Bütün beklenti İstanbul’u etkileyecek 7’nin üzerinde bir depremin olacağı yönünde ama kesinlikle ve kesinlikle zaman veremiyoruz."

VERİLER DEĞERLENDİRİLECEK
Vali Yardımcısı Cevheroğlu da bilim adamlarının öneri ve görüşlerini öğrenmek istediklerini anlatarak, "Bütün bilimsel veriler ışığında, bilim adamlarının rehberliğinde konuları değerlendireceğiz." dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Özkan da bir araya geliş sebeplerinin, İstanbul'un deprem süreçleri ve hazırlıklarıyla ilgili yapılmış olanlar ve bundan sonra yapılacaklar konusunda, Valilik, AFAD ve öğretim üyeleriyle görüş alışverişinde bulunmak olduğunu belirtti. 

"Kandilli: İstanbul için deprem beklentisi su götürmez bir gerçek!" haberi, 16 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 16 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kandilli: İstanbul için deprem beklentisi su götürmez bir gerçek! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kandilli: İstanbul için deprem beklentisi su götürmez bir gerçek! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  2. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  3. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  4. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  5. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  6. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  7. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  8. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  9. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  10. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  11. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  12. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  13. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  14. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  15. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  16. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  17. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  18. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  19. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  20. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
Gündem Haberleri