Kanser hastalarına "genomik profilleme" önerisi

Kanser hastalarına

Kanser hastalarına "genomik profilleme" önerisi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nezih Meydan:- "Kanser tedavisinde immünoterapi veya akıllı ilaçlar denilen, belirli hedefe yönelik geliştirilmiş ilaçları uzun süredir kullanmaktayız.

Medicana International İstanbul Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Nezih Meydan, "Genetik profilleme ile sağlanan gelişmelerden birisi, özel bir gen bozukluğuna karşı geliştirilmiş bir ilacın farklı organ kanserlerindeki benzer mutasyonlara karşı da, kanser tipi ve yerinden bağımsız olarak etkili olmasıdır. Bu bize, standart tedaviler dışında farklı ve hatta daha etkin tedavi seçeneklerinin kullanılmasını sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.

Medicana International İstanbul Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Meydan, Tüm hastalıklar için gelişen bir alan olmakla birlikte, onkolojik anlamda genomik profillemenin, kişi özelinde, ortaya çıkış, büyüme, gelişim ve tedavi yanıtı gibi tüm süreçler üzerine yönetici bir etki gösterebilen, genetik bozuklukları ve bunlara sahip hastaları saptamayı, farklı ve daha etkin tedavi seçenekleri sunabilmeyi hedefleyen, bir anlamda kişiye özgü ek tedavi seçenekleri sağlayabilen yeni bir yaklaşım olduğunu ifade etti.

Meydan, "Genetik incelemeler ile aynı zamanda kanser gelişebilecek aile üyelerinin saptanması ve korunması da mümkün olmaktadır." ifadelerini kullandı.

Genetik profilleme ile sağlanan gelişmelerden birisinin, özel bir gen bozukluğuna karşı geliştirilmiş bir ilacın farklı organ kanserlerindeki benzer mutasyonlara karşı da, kanser tipi ve yerinden bağımsız olarak etkili olması olduğunu aktaran Meydan, "Bu bize, standart tedaviler dışında farklı ve hatta daha etkin tedavi seçeneklerinin kullanılmasını sağlamaktadır. Ancak profilleme ile saptanan her değişiklik, kanser gelişimi ile ilgili değildir. Bir tedavi hedefi de olamamaktadır." ifadelerini kullandı.

Meydan, tedavi hedefi olarak kullanılabilmesi için patojenik bir değişiklik olduğunun kanıtlanması, profillemenin yapılabilmesi için ise yeterli bir tümör dokusunun olması gerekmekte olduğuna işaret ederek, "Yeterli dokunun bulunmadığı durumlarda kandan da bu testler yapılabilmektedir.

Henüz gelişen bir alan olduğundan, her genetik mutasyon için etkin tedavi seçeneği olmadığı gibi, saptanan her bozuklukta var olan hedeflenmiş ilaçlar etkili de olmayabilir. Ek olarak saptanan her mutasyon için geliştirilmiş etkin ilaçlara ulaşabilme imkânı olmayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kanser hücreleri gelişim ve ilerleme süreci boyunca farklılaşıyor"

Kanser hücrelerinin gelişim ve ilerleme süreci boyunca farklılaştığına dikkati çeken Meydan, "Bu farklı genetik bozuklukların birikmesi ile sonuçlandığından, yapılan test sadece o andaki durumun fotoğrafını çeker. Kanserin değişik aşamalarındaki farklı süreçler, yeni ve farklı tedavi hedefleri ortaya çıkarabileceği gibi, halen kullanılan ilaçlara da sıklıkla bir süre sonra direnç gelişmektedir." açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Nezih Meydan, kanser tedavisinde immünoterapi veya akıllı ilaçlar denilen, belirli hedefe yönelik geliştirilmiş ilaçları uzun süredir kullandıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Bu ilaçların kullanımı ile bazı kanser çeşitleri veya özel durumlarda bir biyobelirteç olmaksızın da etkinlik görülebilmektedir. Hatta kimi ilaçlar, klasik kemoterapatik ilaçlar olmaksızın etkili olmamakta veya düşük etkinlik göstermektedir.

Bu nedenle klasik tedaviler, kombine veya ardışık olarak kanser tedavisinin önemli bir parçası olmaya devam etmektedir. Belirli kanser tipleri ve özel durumlar için tedavi etkinlikleri kanıtlanmış, kişinin kendi immün sistemini kanser hücresine karşı kullanmayı hedefleyen bir tedavi şeklidir.

Ancak her hastalık ve durum için etkili olamadığını bilmekteyiz. Bu nedenle, geliştirilen her molekülün etkin ve verimli kullanımı için uygun bir biyobelirteç arama çalışmaları devam etmektedir. Günümüzde bazı özel genetik mutasyonların varlığında immünoterapilerin yararlı olmadığını biliyoruz. Ancak tümör yeri ve tipinden bağımsız olarak, farklı özel genetik değişiklikler veya tümör dokusu boyamalardaki sonuçların düzeyine göre kapsamlı bir kullanım alanı bulmuştur."

"Kanser hastalarına "genomik profilleme" önerisi" haberi, 25 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 25 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Kanser hastalarına "genomik profilleme" önerisi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kanser hastalarına "genomik profilleme" önerisi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:AA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:37 Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 3,5 ayda 94 milyon TL ceza
  2. 10:31 AK Partili Yenişehirlioğlu'ndan 'Rolex' açıklaması: Helal yoldan edindim
  3. 10:22 Türkiye yazarı Necmettin Batırel: Döviz can çekişiyor, TL destan yazıyor
  4. 10:14 Algı testi: Resimdeki S harfini 6 saniyede tespit edin
  5. 09:58 Sarıyer'de TEM Otoyolu'nu kilitleyen kaza: 4 kişi yaralandı
  6. 09:52 Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi: İşte yanıtı
  7. 09:45 Erdoğan imzaladı: O isimler gece yarısı görevden alındı
  8. 09:41 Metin Akpınar'ın kızı "Annem Ümit Besen yüzünden hapse girdi" dedi, cevap gecikmedi
  9. 09:34 Ali Yerlikaya duyurdu: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı
  10. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
  11. 09:25 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugün Türkiye'ye geliyor
  12. 09:18 Soldaki AK Parti'li İlçe Belediye Başkanı Sağdaki Almanya Başbakanı
  13. 09:15 Resmi Gazete'de yayımlandı: Prof. Dr. Ömer Çınar AYM üyesi seçildi
  14. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
  15. 08:53 Fiyat yarı yarıya düştü: Yeni Tesla Model Y Türkiye'de satışta
  16. 08:46 İzzet Yıldızhan, 23 yıllık eşiyle ilk kez ortaya çıktı
  17. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  18. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  19. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  20. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
Sağlık Haberleri