Kansere Yol Açan 4 Enfeksiyon Ortaya Çıktı! Mide ve Rahim Ağzı Kanserleri Risk Altında

Kansere Yol Açan 4 Enfeksiyon Ortaya Çıktı! Mide ve Rahim Ağzı Kanserleri Risk Altında

Kansere Yol Açan 4 Enfeksiyon Ortaya Çıktı! ... Son araştırmalar, enfeksiyonların kansere yol açabileceğini gösteriyor. Mide kanseri vakalarının çoğu bakterilerden, rahim ağzı ve bazı genital kanserlerin ise virüslerden kaynaklandığı tespit edildi.

Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nin yayımladığı yeni bir rapor, enfeksiyonların küresel çaptaki tüm kanser vakalarının yüzde 13’ünü oluşturduğunu ortaya koydu. Raporda, mide, rahim ağzı, bazı genital ve oral kanserlerin virüslerden kaynaklandığı ve bazı kronik viral enfeksiyonların karaciğer kanserine yol açabileceği belirtidi.

Rapora göre, mide kanseri vakalarının çoğu bakterilerden, rahim ağzı kanserlerinin çoğu ve bazı genital ve oral kanserler virüslerden kaynaklanıyor. Bazı kronik viral enfeksiyonlar ise karaciğer kanserine yol açabiliyor.

Duke Tıp Okulu’nda tıp profesörü olan ve raporu denetleyen yönetim komitesinin bir üyesi Dr. Michael Pignone, bu dört enfeksiyonun yanı sıra kansere neden olabilen diğer enfeksiyonların önlenmesi ve tedavisinde kaydedilen ilerlemelerin vurgulanmasının bir sebebi olduğunu belirtti. Pignone, "Artık daha önce yaygın olan bazı kanserleri nadir hastalıklara dönüştürme aşamasına yaklaştık" dedi.

İNSAN PAPİLLOMA VİRÜSÜ (HPV)

HPV virüsünün 200’den fazla türü bulunuyor ve bunlardan 12’si rahim ağzı, genital bölge ve ağız kanserine yakalanma riskini önemli ölçüde artırıyor.

Washington’daki Fred Hutch Kanser Merkezi’ndeki Patojen İlişkili Maligniteler Entegre Araştırma Merkezi’nin bilimsel direktörü Denise Galloway virüs ile ilgili olarak, "HPV ile enfekte olan çoğu kişi bunu kendi kendine temizler. Ancak servikste HPV enfeksiyonu olan kadınların ortalama yüzde 10’u yüksek riskli bir tipte kalıcı bir enfeksiyon geliştirir. Bu, hücrelerin hızla çoğalmasına ve tümörleri baskılayan proteinleri etkisiz hale getirmesine neden olabilir" dedi.

HPV’DE AŞININ ÖNEMİ

"Cinsel olarak aktif insanların çoğu hayatlarında en az bir kez insan papilloma virüsüyle enfekte olacaktır. Prezervatif kullanmak HPV enfeksiyonuna karşı koruma sağlayabilir, ama tamamen değil. Aşılama en kuvvetli korumayı sunar" diyen Dr. Galloway, "Genç birini aşılarsanız risk sıfıra iner" ifadesini kullandı.

Dr. Pignone, "Aşılama oranlarını artırmak en önemli uzun vadeli stratejidir" dedi.

HPV’nin neden olduğu hücresel anormallikleri kansere dönüşmeden önce tedavi etmek için erken teşhis de önemli. Doktorlar vajinal veya servikal sürüntü ile HPV enfeksiyonu arayabiliyor. Birçok kişi Pap smear testi ile aynı anda HPV için test edilir.

HEPATİT B VE C

Teksas’taki MD Anderson Kanser Merkezi’nde gastrointestinal tıbbi onkolog olan Dr. Sunyoung Lee, bu virüslerin ilk olarak karaciğer hücrelerinde iltihaplanmaya neden olarak kansere yol açtığını söyledi. Kronik iltihaplanma, siroz adı verilen karaciğerde skar dokusunun birikmesine yol açar ve bu da kanser için kuvvetli bir risk faktörüdür. Dr. Lee, bazı durumlarda hepatit B’nin sağlıklı karaciğer hücrelerini değiştirerek doğrudan kansere neden olabileceğini söyledi.

Hepatit B ve C, kan, meni veya diğer vücut sıvılarıyla temas kanalıyla bulaşabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde, hepatit C en yaygın olarak kirli iğneleri paylaşan intravenöz uyuşturucu kullanıcıları arasında görülür.

Doktorlar her iki enfeksiyonu da kan testleri ile tespit edebilirler.

Hepatit B’ye karşı oldukça etkili bir aşı bulunmaktadır ve 1991 yılından bu yana bebeklerin virüse karşı aşılanması önerilmektedir.

H. PYLORİ

H. pylori enfeksiyonları oldukça yaygın görülüyor. Hatta dünya nüfusunun ortalama yarısının bu bakteriyi taşıdığı belirtiliyor. Ancak, bakteriyi taşıyan kişilerin yalnızca yüzde 1 ila 3’ünde kanser gelişiyor. H. pylori üzerine emekler yapan Fred Hutch Kanser Merkezi Eğitim Kıdemli Başkan Yardımcısı Nina Salama, bu durumun nedenini ve bakterinin kanser yapma mekanizmasını şu ana kadar tam olarak bilmediklerini belirtti.

Bakteriler, tükürükte, dişlerdeki plakada ve dışkıda bulunur. Dr. Salama, enfeksiyonların çoğu zaman çocukluk döneminde, yakın aile ilişkileri veya kalabalık yaşam alanları vasıtasıyla yayıldığını ve çoğu insanın asemptomatik olduğunu ifade etti.

 

"Kansere Yol Açan 4 Enfeksiyon Ortaya Çıktı! Mide ve Rahim Ağzı Kanserleri Risk Altında" haberi, 19 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Kansere Yol Açan 4 Enfeksiyon Ortaya Çıktı! Mide ve Rahim Ağzı Kanserleri Risk Altında haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kansere Yol Açan 4 Enfeksiyon Ortaya Çıktı! Mide ve Rahim Ağzı Kanserleri Risk Altında 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 19 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Yazar Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:15 Hamilelik Beyni Küçültüp Güçlendiriyor: Yeni Araştırma Şaşırtıyor!
  2. 18:11 Hizbullah Lideri Nasrallah’tan Canlı Yayında Sarsıcı Açıklamalar
  3. 18:06 'Kılıçdaroğlu, Dervişoğlu'nu Ziyaret Etti: "Nezaket Borcumu Ödedim
  4. 18:00 FED Faiz İndirimi Sonrası Borsa Coştu! Teknoloji Hisselerinde Rekor Artışlar
  5. 17:48 Kuzey Kore’nin Yeni Füze Testleri Güney Kore’yi Endişelendirdi
  6. 17:43 Maden ocağında feci ölüm: Vagonların arasında sıkışarak can verdi
  7. 17:32 Demet Akalın'ın sitem ettiği Müge Anlı neden Narin olayını işlemediğini açıkladı
  8. 17:30 Donald Trump: "Başkan olmak boğaya binmekten daha tehlikeli"
  9. 17:23 San Halkının Kaya Sanatında bulunan Dişli Hayvan, Dinozorlardan Önceki Bir Türle İlişkilendirildi
  10. 17:20 Kılıçdaroğlu’ndan Tüzük Kurultayı Açıklamaları: “Şaşkınlıkla İzledim”
  11. 17:16 Lübnan'daki Telsiz Patlamalarına dair Icom Olayın Gerçeklerini Araştırıyor
  12. 17:11 İmamoğlu törende konuştu: "Bununla uğraşan kim var ise, benim yol arkadaşım değildir"
  13. 17:11 Denizdeki korsan gemisileri arasındaki 3 farkı sadece yüksek IQ'su olanlar 14 saniyede buluyor!
  14. 17:09 Polonez işçilerine müftüden 'böyle hak aranmaz' müdahalesi
  15. 17:06 Kamuda Birden Fazla Maaş Alanlar İçin Düzenleme: AYM Karar Verecek
  16. 17:06 Meclis'te fenalaşan Emine Şenyaşar hastaneye kaldırıldı
  17. 17:05 Altının kilogram fiyatı azaldı
  18. 17:05 Müge Anlı, 18 yıl önce kaybolan Hatice Musaoğlu'nu tekrar gündeme getirdi
  19. 16:58 Bahçeli’den Yapıcıoğlu’na ‘4. madde’ yanıtı: ”Şaşı bakanlar bizim için yok hükmündedir”
  20. 16:54 Ali Mahir Başarır’dan Başkan Eşki’ye ziyaret
Sağlık Haberleri