Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: Demirtaş HDP seçmeni olarak soruyor

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: Demirtaş HDP seçmeni olarak soruyor

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: Demirtaş HDP ... Normalde ittifaklar partiler arasında oluşuyor, lakin HDP söz konusu olduğunda parti devre dışı bırakılıp ona oy veren seçmenlere ulaşılmak isteniyor.

Bana yazılarımla, burada yaptığım değerlendirmelerle, siyasi analizlerle ilgili bir mektup gelse, öncelikle önemserim, okurum, eleştirilerin altını çizerim, tutarlı olup olmadığına, o eleştirilere karşı kendi değerlendirmelerimi savunup savunamayacağıma bakarım. Yazılarıma gelen okur yorumlarını da böyle değerlendiriyorum.

Siyaset şu sıralar HDP’nin seçimlerde nasıl davranacağına odaklanmış durumda. Seçimi kazanması muhtemel iki ittifak yapısı var. İkisinin durumu da kritik. HDP oyları da anahtar niteliğinde. HDP oyları hangi ittifaka giderse, orasının şansı yükseliyor.

Ancak “HDP desteği” her iki ittifak için de hem istenen hem istenmeyen bir problemli alan durumunda. İttifaklar, HDP oylarını almak istiyor, lakin HDP ile ilişki kurmak istemiyorlar.

Normalde ittifaklar partiler arasında oluşuyor, lakin HDP söz konusu olduğunda parti devre dışı bırakılıp ona oy veren seçmenlere ulaşılmak isteniyor.

Genel yaklaşım şu: Seçmen masum, her partiye oy veren seçmen gibi meşru, lakin HDP tehlikeli.
Buradaki mantık açığını ıskalamak tercih ediliyor: Sizin tehlikeli bulduğunuz yanı HDP’ye oy veren seçmen görmüyor mu? Sizin eleştirileriniz HDP’li seçmeni o partiye oy vermekten alıkoydu mu? Ya HDP seçmeni, sizin oy verme çağrılarınıza “HDP’den beklentileri”ni şart koşarak cevap verirlerse…

Malum Selahattin Demirtaş diye bir adam var. Halen Edirne Cezaevinde. Oradan siyasete katkıda bulunmaya çalışıyor. Ve anlaşılan, cezaevinde insanın zihin dünyası acayip çalışıyor ki, oradan acayip analizler yapıyor.

Bir mektup yazmış Meral Hanım’a. Malum, HDP Millet İttifakı’nın adayını destekleme eğiliminde. Ama orada da İyi Parti’nin rezervi var. En son Habertürk’teki programda Meral Hanım, “Kılıçdaroğlu görüşüyorsa görüşsün lakin HDP masaya gelmesin” gibi bir yaklaşım sergiledi. Zaten öteden beri de “Kürt vatandaşların oylarını alalım lakin HDP’ye kurumsal olarak mesafeli duralım” politikası izleniyor.
Demirtaş tam da “HDP oyları olsun lakin HDP olmasın” yaklaşımını sorguluyor. Mektuba, “….bu mektubu HDP seçmeni kimliğimle kaleme alıyorum” diye başlamış. Sonra da Şunları yazmış:

‘Hayır, biz de HDP seçmeninin oyuna ve desteğine talibiz lakin HDP’yi kurumsal olarak muhatap almaya karşıyız’ diyorsanız hemen belirtmeliyim ki, tıpkı diğer partilerin seçmenlerinin yaptığı gibi ben de siyasi haklarımı koruma görevi ve sorumluluğunu HDP’ye vermiş bulunuyorum.

Dolayısıyla çok güvendiğim HDP yönetiminin kararı hangi yönde olursa benim de oy tercihim aynı yönde olacak, doğal olarak.

Partimiz HDP, aynen İYİ Parti gibi meşruiyetini halktan almıştır. Üstelik, halk HDP’ye partinizden daha fazla ilgi göstererek HDP’yi Türkiye’nin üçüncü partisi yapmıştır. Zaten Meclis sıralarında HDP ile yan yana olup komisyonlarda da aynı masada oturuyorsunuz. Ayrıca zaman zaman Meclisimizi, HDP Milletvekili Sayın Nimetullah Erdoğmuş yönettiğinden, Meclis’teki varlığımızı da biliyorsunuzdur.”

Kendimi İyi Parti yöneticilerinin yerine koyuyorum ve “Hadi cevap ver bakalım” diyorum.

Bunlara ne İyi Ak Parti’nin, ne MHP’nin diyeceği bir şey yok. Herkes biliyor ki HDP’yi silmek, seçmenini de silmektir. Biz vaktiyle Refah’ın kapatılma süreçlerinde “Bu memleketin dindar seçmenini silmek anlamına gelir” diye yazardık. Şimdi “Kürt seçmen”e ayrımcılık yapıyor görünmenin ülke için tehlikesini herkes gördüğü için “HDP ayrı, oy veren ayrı” gibi bir uyanıklığa imza atılıyor.

Demirtaş’ın sorduğu soruya bakın:

“-HDP’li seçmen olarak benim oyumu istiyor musunuz? Benim de oyumla Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı ve bakanlık koltuklarına oturacağınıza göre beni nasıl ikna etmeyi düşünüyorsunuz? Bu arada, yerel seçimlerde Millet İttifakının belediye başkanlarının kazanmasını sağlayan HDP oyları için ‘istemem’ demediğinizi de hatırlatırım.”

Şimdi ben bu meseledeki garabete işaret ettim ya, birileri “Sen de mi HDP’yi savundun?” gibi salvolar döşenecektir. HDP savunması gibi bir yerde değilim, bir “Türkiye realitesi” ile oyun oynanmasının bizzat Türkiye için oluşturduğu tehlikeye işaret ediyorum. HDP’ye oy veren, bütün dışlamalara rağmen oy vermekte ısrar eden seçmen, bu ülkenin gerçeğidir. Onları dövmek, sürmek ülkeye bir şey kazandırmıyor. O seçmen sandığın gerçeğidir. Meclis’in gerçeğidir. Bunu Meclis’teki bütün partiler bilir, hatta zaman zaman onların yönettiği oturumlara katılır. Demirtaş, tam da HDP’ye en tavırlı siyasi liderle “diyalog” kurmaya çalışıyor.

Dilerdim ki, sayın Akşener bu açık mektuba açık açık cevap versin. Dilerdim ki otursun konuşsunlar. Dilerdim ki, “HDP seçmeni” Selahattin Demirtaş’ı İyi Parti’nin rezervlerinin ülke için daha doğru olduğuna ikna etsin, ya da “seçmen ayrı HDP ayrı” garabetinden vazgeçilsin. Yoksa Meclis’in üçüncü büyük partisinin işini Demirtaş’ın ince bir serzenişle ifade ettiği “Terörle Mücadele Masasına havale etmek” mi en iyisi?

"Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: Demirtaş HDP seçmeni olarak soruyor" haberi, 10 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 10 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: Demirtaş HDP seçmeni olarak soruyor haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: Demirtaş HDP seçmeni olarak soruyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:25 Sürücünün yükü artıyor: Kaza yapan da yapmayan da ödeyecek!
  2. 03:22 Haftalık güzellik bakımı: Kına ve sirke
  3. 03:20 Meteorolojiden fırtına uyarısı: Bu gece başlıyor!
  4. 03:17 20 Nı̇san 2024 günlük burç yorumu
  5. 03:14 Aksaray ve Konya arası kaç kilometre?
  6. 03:11 Antalya ve Alanya arası kaç kilometre?
  7. 03:07 Bu burç 2024 yılında büyük finansal kazançlar elde edecek!
  8. 03:04 Akrep burcu erkeği özellikleri nelerdir?
  9. 02:23 Trump mahkemede uyuya kaldı: Bu durum ona zarar verebilir
  10. 02:02 Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden biri iflasını açıkladı ve şirket hızla satışa çıkarıldı
  11. 01:57 IFacebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
  12. 01:51 Google haritalar, elektrikli araç sahiplerine güzel haber: Sürücüleri sevindirecek özellik geliyor
  13. 01:47 Jeep'in TOFAŞ hamlesi Türkleri heyecanlandırdı: Düşük fiyatlara hazır olun!
  14. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  15. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  16. 01:33 Mobil tabanlı birinci şahıs nişancı oyunu artık bilgisayarlara geliyor!
  17. 01:22 AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi gündemde
  18. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  19. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  20. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
Medya Haberleri