Karar yazarı Taha Akyol: Kişiler elbette önemli ama güven yaratmanın yolu kurallar ve kurumlardır

Karar yazarı Taha Akyol: Kişiler elbette önemli ama güven yaratmanın yolu kurallar ve kurumlardır

Karar yazarı Taha Akyol: Kişiler elbette öne... 2010’lu yıllarda Merkez Bankası’nın bağımsızlığını savunarak Erdoğan’la arası açılan Şimşek bugün bu konunda konuşuyor mu?

Öncelikle Filenin Sultanları’nı tüm kalbimle tebrik ediyorum. Bütün Türkiye onları tebrik ediyor. Bu çağda milli saygınlık nasıl yükseltilir, bunun bir örneğini gösterdiler.

Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası finalinde bayrağımızı ve İstiklal Marşımızı yükselttiler, Türkiye’yi şampiyon yaptılar.

Ebrar demişti ya, “ben zirvedeyim”, bayrağımız zirvedeydi.

Maalesef çirkin davranışlar oldu. Şunu belirteyim; her insanın yaşam tarzı kendine… Herkes yaşam tarzında özgürdür. Spor müsabakalarının belli giysileri, formaları vardır. İsteyen girer, yarışır… Bayrağımızı yükseltirse büyük bir şeref kazanır.

O giysisi benimsemeyenler, kendi yaşam tarzlarında özgürdür fakat bayrağımızı zirveye çeken bir başarıyı alkışlamak, tebrik etmek “tek millet” olmanın gereğidir. Asgariden buna saygılı davranmak gerekmez miydi?

Ben alkışlıyorum. Milyonlarla birlikte tebrik ediyorum.

NEDEN DOLAR?

Gelelim KKM sorununa… Daha ilk icat edildiğinde, bunun eski “Dövize Çevrilebilir Mevduat” gibi bir bela olduğunu, kar topu gibi büyüyerek ekonominin sırtında ağır bir yük oluşturacağını tüm gerçek iktisatçılar söylemişti.

Bu gerçek iktisatçılar “bizden” olmadığı için uyarılarını iktidarda dinleyen olmadı. Hatta KKM’yi literatüre geçecek bir icat gibi gösterdiler. Hazine’ye Merkez Bankası’na hiç yük olmayacak diye açıklamalar yaptılar.

Şimdi Mehmet Şimşek bu ağır yükü “kademeli olarak” hafifletmek, sonunda kurtulmak istiyor.

Faiz çok yetersiz de olsa artırıldı ki, TL kıymetlensin, cazip hale gelsin diye… Ardından bankalara talimat verildi. KKM hesaplarını aşağıya çekmek ve TL’ye yöneliş sağlamak için, bankalar üzerinde baskı oluşturmak üzere “döviz mevduatına uygulanan mecburi karşılık oranları artırıldı” (20 Ağustos)

Çünkü “faiz sebeptir” dayatması yüzünden TL’yi değerlendirecek, TL’ye yönelişi sağlayacak bir faiz artırımı yapamıyorlardı.

Ama ne oldu? Dün açıklandı, vadesi dolan KKM’lerin yüzde 80’ni TL’ye gitmiyor KKM’de kalmaya devam ediyor, kalan yüzde 20’nin büyük kısmı dövize geçiyordu. (Reuters)

Ortodoks iktisadın yüzlerce senelik tecrübelerle oluşmuş genel kurallarını uygulamak yerine böyle “epistemolojik kopuş” icatlarıyla mesele çözmeye kalkınca, mesele çözülmüyor.

TL’NİN DEĞERİ

Temel mesele TL’nin değeriyle ilgilidir. TL aşırı değerli olursa ithalat artıyor, ihracat geriliyor, dış açık büyüyor.

Berat Albayrak'tan beri beş yıl süreyle “rekabetçi kur” diyerek TL’nin değeri aşırı düşürüldü. CB sisteminin uygulamaya konulduğu gün dolar 4.74 liraydı, diyelim 5 lira…

Bugün 26-27 bandında seyrediyor.

Şu habere bakınız:

“UBS ve Credit Suisse tarafınca yayımlanan Küresel Servet Raporu’na göre, Türkiye’nin serveti 9 yılda yüzde 55 eridi. Türkiye›deki hane halklarının toplam serveti 2022 senesinde Türk Lirası’ndaki değer kaybı sebebiyle bir önceki yıla göre 142 milyar dolar azaldı ve 1 trilyon 41 milyar dolara düştü. Son 9 yılda toplam servetteki düşüş miktarı 929 milyar doları buldu. Türkiye’nin küresel servet içindeki oranı ise 2022’de yüzde 0.2 seviyesine gerileyerek, 2001’den beri en düşük seviyeye ulaştı.” (18 Ağustos)

Yanlış iktisat politikalarıyla CB sisteminin faturasıdır bu.

ŞİMŞEK VE ERKAN

Heterodoks ekonomi tıkandığı için, ‘ortodoks’ Mehmet Şimşek ve Hafize Erkan göreve getirildiler. Merkez Bankası Başkan Yardımcılıklarına gene ortodoks iktisatçılar Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan atandı. Çok isabetli görevlendirmeler.

Fakat başka yok.

Bu kadar bir değişim, güven vermediği için TL’ye yöneliş olmuyor, yatırımcı sermaye gelmiyor. Körfez sermayesiyle 55 milyar dolarlık anlaşmalar imzalandı fakat nakit girişi yok.

Halbuki, merhum Kemal Derviş 14 Nisan 2001’de reform programını, IMF desteğini alarak açıkladıktan sonra 27 Nisan’da IMF ve Dünya Bankası, “10 milyar dolar ek kredi” açıklaması yapmıştı. O zamanki ekonomik hacmimiz için büyük para.

Bu mevzuda benim “Laf Dinlemedi, Merkez Bankası Nereden Nereye” kitabıma bakabilirsiniz.

Neden öyle olmuştu?.. Türkiye’de yapısal reformlar yapılıyor, en başka Merkez Bankası bağımsız hale getiriliyordu. Açıklanan politikalar bu reformlarla güven kazanmıştı.

2010’lu yıllarda Merkez Bankası’nın bağımsızlığını savunarak Erdoğan’la arası açılan Şimşek bugün bu konunda konuşuyor mu?

Netice: Kişiler elbet önemli fakat güven yaratmanın yolu kurallar ve kurumlardır.

"Karar yazarı Taha Akyol: Kişiler elbette önemli ama güven yaratmanın yolu kurallar ve kurumlardır" haberi, 06 Eylül 2023 tarihinde yazılmıştır. 06 Eylül 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Karar yazarı Taha Akyol: Kişiler elbette önemli ama güven yaratmanın yolu kurallar ve kurumlardır haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Karar yazarı Taha Akyol: Kişiler elbette önemli ama güven yaratmanın yolu kurallar ve kurumlardır 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Karar

SON HABERLER
  1. 02:58 Google Chrome tarayıcısındaki adres çubuğuna yapay zeka özelliği geldi!
  2. 02:58 Sims'e meydan okuyan yaşam simülasyon oyunu inZOI'nin erken erişim tarihi duyuruldu!
  3. 02:54 Ay'da astronotlara, "Ölüm Duvarı" çevresinde koşmaları öneriliyor
  4. 01:46 Diego Maradona’nın ölümüne ilişkin çarpıcı bulgular açıklandı! “Biri doğal diğeri zehirli madde…”
  5. 01:05 "Kürk Mantolu Madonna" adlı eserin dizi uyarlaması yapılacak
  6. 01:05 Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
  7. 01:05 Yeni bir batarya teknolojisi, elektrikli araçların menzil sorununu çözecek!
  8. 00:47 Erzincanlılar dikkat! Meteoroloji uyarıda bulundu: O saatlerde dışarıya çıkmayın
  9. 00:42 Fed'in faiz kararı, New York borsasında dalgalanmalara neden oldu
  10. 00:42 Alp Dağlarına bile 1000 basacak güzellik: Giden asla dönmek istemiyor!
  11. 00:38 Dolar sahipleri yakında dört dönecekler! Doların 7 lira yükseleceği tarih belli oldu
  12. 00:37 Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti
  13. 00:28 Beşiktaş'ta yeni bir Şenol Güneş dönemi başlayabilir! Hasan Arat itiraf etti
  14. 00:28 Bakan Tekin'den öğretmen atamaları ile ilgili açıklama geldi
  15. 00:25 Fenerbahçe, Konyaspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  16. 00:21 Ankara'daki ekmek zammına vatandaşlardan tepki geldi: "Bu nasıl bir vicdansızlık?"
  17. 00:21 TGC, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Gazetecilere Yönelik Polis Müdahalesini Sert Bir Şekilde Kınadı
  18. 00:20 Plastik kirliliğine en fazla sebebiyet veren markalar belirlendi!
  19. 00:18 Bayburt ve Çevresinde Beklenen Kuvvetli Yağışlar İçin Meteorolojiden Uyarı: Dikkatli Olun!
  20. 00:17 KYK yurdunda ekmeğin içinden çıkan şeyin görüntüleri mide bulandırdı: Kimse inanamadı!
Ekonomi Haberleri