Karar yazarı Yıldıray Oğur: 2023 Kürt Barometresi: Türkiye anormalleşirken Kürtler ‘normal’leşti

Karar yazarı Yıldıray Oğur: 2023 Kürt Barometresi: Türkiye anormalleşirken Kürtler ‘normal’leşti

Karar yazarı Yıldıray Oğur: 2023 Kürt Barome... Araştırmanın sonuçları özellikle Ankara’daki iktidar sahiplerine ve yeni adıyla HEDEPE yönetimine duymak ve görmek isterlerse çok şey söylüyor.

Diyarbakır merkezli Kürt Çalışmaları Merkezi’nin Kürt Barometresi araştırması lansmanı için hafta sonu Diyarbakır’daydım.

20 ilde, 1492 kişiyle yüz yüze anket yöntemiyle yapılan araştırma dünyadaki benzer barometre araştırmaları gibi toplumsal değerler, siyasi eğilimleri çeşitli aralıklarla inceleyip trendleri tespit etmeye çalışan sosyolojik bir alan çalışması.

Kürt Çalışmaları Merkezi, hakkında yıllardır söylenmemiş cümle kalmamış, herkesin adına ve üzerine konuştuğu Kürtler hakkında hem Türkiye’de hem de yurtdışında güvenilir veriler üretmek gibi geç kalmış ama çok faydalı bir işlevi yerine getirmek için yola çıkmış bir think tank.

Merkezin başındaki Reha Ruhavioğlu, merkezin yönetiminde yer alan Cihan Ülsen, Emine Uçak, araştırmayı yürüten Mesut Yeğen ve Ulaş Tol gibi isimler zaten araştırmanın kalitesi, güvenirliliği hakkında yeterince fikir veriyor.

Araştırmanın sonuçları özellikle Ankara’daki iktidar sahiplerine ve yeni adıyla HEDEPE yönetimine duymak ve görmek isterlerse çok şey söylüyor.

Araştırmanın ortaya koyduğu en ilginç verilerden biri şu; Her 100 kişiden 18’i doğduğu şehirde yaşamıyor.

Yani bu veri diyor ki; Kürtlerin Türkiye içindeki iç göçü büyük ölçüde bitti. Yeni kuşak Kürtler artık doğdukları şehirlerde yaşayan bir yerleşik bir toplum. Bu yerleşiklik zenginliği, konforu ve dini anlamda olmasa da muhafazakarlığı da beraberinde getiriyor. Yani radikal, fedakarlık isteyen fikirlerin böyle yerleşik bir toplumda karşılık bulması kolay değil.

Zaten araştırma da bunu destekliyor.

Araştırmaya göre Kürtler kendini “Müslüman” (Yüzde 47) ve “Özgürlükçü” (Yüzde 33) ve “Dindar” (Yüzde 19,3) olarak tanımlıyor. Bu üçlüyü %12 milliyetçi, %12 muhafazakar, %12 sosyalist izliyor.

Buradaki “Özgürlükçü” tabii liberal demek değil, içinde “yurtsever” denen PKK ve yakın fikirleri savunanlar da var.

Buraya kadar bir sürpriz yok. “Yurtsever” Kürtler de siyasi ve fikri elitleri dışında dindar insanlar. Rawest’in bir araştırmasında beş vakit namaz kılma oranları AK Parti ve HDP seçmelerinde birbirine çok yakın çıkmıştı.

Ama araştırmada esas ilginci Kürtlerin yüzde 8.2’sinin kendisini sosyal demokrat, yüzde 7’sinin Atatürkçü olarak tanımlaması.

Bu iki rakam Kürtlerin Türkiye’ye entegrasyonunu ve Türkiye normallerine benzemeye başladığını gösteriyor.

Yüzde 5 olan İslamcı’dan daha yüksek bu oranlar gençler arasında orta ve yaşlı kuşağa göre üç kat daha fazla.

Kürt gençleri ile anne babaları arasında da eğitim düzeyi olarak makas açılıyor. Bu da kuşaklar arasındaki farklılığı artıyor.

Yaş düştükçe artan şeyler biri de milliyetçilik. Kürt gençlerde milliyetçilik büyüklerine göre daha yüksek.

Ama bu oranlar Türkler arasında da milliyetçilik trendleriyle benzer. Yani Türklerde ve Kürtlerde milliyetçilik benzer oranlarda ve gençler arasında artıyor.

Yani Kürt yeni nesilleri hem Türkiye’yle daha entegre hem daha Kürt.

Entegrasyon ile Kürtlük ortadan kaybolmuyor.

Kürtler Kürt kimliğini sahipleniyor. Kürt kimliğini sahiplenme oranı: %67.4

Kürtlerin yarısı kendini yüksek düzeyde “Kürt” olarak görüyor. %14 kendini düşük düzeyde Kürt görüyor. %13 Kürt olmaktan gurur duymadığını ifade ediyor.

Kürtlüğün ortaya çıktığı ve Kürtlüğü taşıyan yer ise Kürtçe.

Kürtlerin %30’u iyi düzeyde Kürtçe konuşabiliyor. %31’i de orta düzey konuşabiliyor. 2/5 için dil hayatın içinde yok denecek düzeyde

Bu rakamların gösterdiği gibi tehlike sinyalleri çalan Kürtçe’nin korunması için en iyi yol olan anadilde eğitim talebi Kürt kimliğinde önemli bir yer ediyor. Bağımsız devlet, özerlik, federasyon gibi talepler görünür olmazken anadilde eğitim talebi zirvede.

Ama ilginç biçimde bu talep rasyonel ve mutedil çözümlerle savunuluyor. Sadece Kürtçe eğitim verilmeli diyenlerin oranı sadece yüzde 9,1

Eğitimin iki dilli (Türkçe ve Kürtçe) olması gerektiğini söyleyenlerin oranı yüzde 44,1.

Eğitim dili Türkçe olmalı, Kürtçe ayrıca okullarda verilmeli diyenlerle, eğitim dili Türkçe olmalı diyenlerin toplamı ise 46,2.

Gençler arasında ise Kürtçe kültür ürünlerine ilgi büyük ölçüde artmış.

Kürtçe müzik Kürt gençlerin en çok dinlediği müzik türleri içinde ilk sıralarda. Kürtçe rap, Kürtçe popa yoğun ilgi var.

Kürt gençleri Türk gençlerden ayıran en temel farklardan biri artık müzik zevkleri olabilir.

Kürtlerin yüzde 58’i Kürt olduğu için ayrımcılığa uğradığını, yüzde 42!si uğramadığını söylemiş. Kürt kimliği baskın olanlarda bu ayrımcılık hissi de artmış. Türkiye’ye ait hissetmiyorum diyenler ise yüzde 42. Yüzde 28 ait hissettiğini, yüzde 30 ortada olduğunu söylüyor.

25’i devlet nezdinde Türklerle eşit olduklarını düşünüyorlar. Eşit olmadığını düşünenler yarıya yakın. %15,2

Ama araştırmaya göre Kürtlerin yüzde 40 Irak’taki Kürtlerin meseleleri, yüzde 39’u Suriye’deki Kürtlerin meseleleriyle ilgili soruya “Bilmiyorum, fikrim yok” diye cevap vermiş.

Yani gözler Türkiye’ye çevrili. Haberleri en çok hangi, televizyondan izliyorsunuz sorusuna cevaplarda Fox açık ara önde, onu TV’den haber izlemiyorum diyenler ve Ahaber izleyenler izliyor.

Sterk vb PKK kanallarından izliyorum diyenlerin oranı yüzde 6.

Bütün bu rakamlar basit bir gerçeği ortaya koyuyor: Kürtler Türkiye normallerinde yaşamaya başladı.

Artık iç göç bitmiş, yerleşik bir halk Kürtler ve bu yerleşiklikten gelen muhafazakarlık ve refah da radikal fikirlerin gelişmesini engelliyor.

Kürtlerin Kürtlük bilinci dil merkezli. Ama dil siyasetten çok kültürün konusu. Araştırmayı değerlendiren Prof. Dr. Mesut Yeğen’in dediği gibi 1980’den sonra depolitizasyon döneminde kültür alanındaki genişlemeye benzer bir etki yaşanıyor Kürtlerde.

Kürtçe anadil eğitimle ilgili talepler de çok radikal değil.

Kürtler Irak ve Suriye’deki Kürtler ve meseleleriyle de çok ilgili değiller.

En popüler siyasetçi diğer herkesin toplamından iki kat fazla olacak şekilde Selahattin Demirtaş.

Şiddet, devlet talebi artık gündemden düşmüş durumda.

PKK’yla Kürt toplumu arasında bir duygusal kopuşa da yorulabilir bu rakamlar.

Kürtler Türkiye’ye iyice yerleşmiş, Türkiye ortalamalarında yaşayan, talepleri de benzer olan bir büyük topluluk. Ama Kürt kalarak ve Kürt kimliklerini koruyacak, Kürtçe’yi yaşatarak bunu yapmak istiyorlar.

Bakalım Türkiye de normalleşip bu makul talepleri karşılayarak bu meseleyi çözecek bir olgunluğa tekrar gelebilecek mi? PKK ve namı diğer Kürt siyaseti uğruna mücadele ettiklerini söyledikleri Kürtlerle aralarında açılan duygu makasından bir ders çıkaracak mı?

Diyarbakır merkezli Kürt Çalışmaları Merkezi,  Kürt Barometresi araştırmasını açıkladı. Araştırmaya göre artık iç göç bitmiş, yerleşik bir halk Kürtler ve bu yerleşiklikten gelen muhafazakarlık ve refah da radikal fikirlerin gelişmesini engelliyor. Kürtlerin Kürtlük bilinci dil merkezli. Ama dil siyasetten çok kültürün konusu.  Kürtçe anadil eğitimle ilgili talepler ilk sırada ama makul modellerle ifade ediliyor. Kürtler Irak ve Suriye’deki Kürtler ve meseleleriyle de çok ilgili değiller. Bütün bu rakamlar basit bir gerçeği ortaya koyuyor: Kürtler Türkiye normallerinde yaşamaya başladı. Ama Kürt kalarak ve Kürt kimliklerini koruyarak, Kürtçe’yi yaşatarak bunu yapmak istiyorlar.

Bakalım Türkiye de normalleşip bu makul talepleri karşılayarak bu meseleyi çözecek bir olgunluğa tekrar gelebilecek mi? PKK ve Kürt siyaseti Kürtlerle aralarında açılan duygu makasından bir ders çıkaracak mı?

"Karar yazarı Yıldıray Oğur: 2023 Kürt Barometresi: Türkiye anormalleşirken Kürtler ‘normal’leşti" haberi, 24 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 24 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Karar yazarı Yıldıray Oğur: 2023 Kürt Barometresi: Türkiye anormalleşirken Kürtler ‘normal’leşti haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Karar yazarı Yıldıray Oğur: 2023 Kürt Barometresi: Türkiye anormalleşirken Kürtler ‘normal’leşti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 06:16 Kırıkhan’da Depremzedelerin Yaşadığı Konteyner Kentte Yangın Çıktı
  2. 06:05 Burcu Köksal’dan Sert Mesaj: Atatürk ve Cumhuriyet’le Sorunu Olanlarla İşim Yok!
  3. 06:00 BDDK'dan Dijital Bankacılığa Destek: Üç Bankaya Faaliyet İzni!
  4. 00:43 Yüksek enflasyon 2024 için faiz indirimini erteledi!
  5. 00:43 Instagram fenomeni Dusan Tadic'e bağlama büyüsü yaparken yakalandı! Eşi boşanma davası açtı!
  6. 00:37 Akaryakıt sektöründe devrim niteliğinde yeni sistem! Zorunlu hale geliyor!
  7. 00:21 Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden Ebru Gündeş konserine ilişkin önemli açıklama!
  8. 00:21 Türkiye İş Bankası'nın net karı ve aktif büyüklüğü açıklandı!
  9. 00:20 Mehmet Aurelio'dan 'İstifa' sorusuna yanıt!
  10. 00:15 Memur Zammı Enflasyona Yenik Düştü… Fark Oluştu!
  11. 00:15 Türk Hava Yolları'ndan KAP'a kar açıklaması!
  12. 00:13 Samsunspor Teknik Direktörü Reis: 'Ligin en iyi takımı Galatasaray'
  13. 00:11 Wanda Nara'dan Icardi'ye Yeni Bir Darbe!
  14. 00:08 Koşan iki çocuk arasındaki 3 farkı sadece yüksek IQ'su olanlar 14 saniyede buluyor!
  15. 00:07 DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan'dan Mardin'de Direniş Çağrısı!
  16. 00:06 Gezide çekilmiş iki aile fotoğrafı arasındaki 3 farkı yalnız fotoğrafçılar 16 saniyede görüyor!
  17. 00:05 İsrail, 8 insansız hava aracı (İHA) ve 60 füze ile havan mermisiyle hedef alındığını açıkladı
  18. 00:05 Bakan Şimşek Maliye’nin iflasını açıkladı!
  19. 00:03 AKP'li Metiner, Bahçeli'ye gitti: 'Bilge lideri ziyaret ettim'
  20. 00:03 Dünyaca ünlü gıda büyüğü iflas bayrağını çekti: Türkiye'de de hizmet veriyordu!
Medya Haberleri