Kardeşler arasında miras paylaşımında kritik detay çıktı: Taraflardan biri itiraz edince ne olur?
Kardeşler arasında miras paylaşımında kritik... Miras davalarında sıkça yaşanan sorunlardan biri, kardeşlerin mal paylaşımına itiraz etmeleridir. Bu tür itirazlar, miras davasının uzamasına yol açabilir. Peki, bu durumlarla karşılaşıldığında hangi adımlar atılabilir?
Miras davalarında sıkça yaşanan sorunlardan biri, kardeşlerin mal paylaşımına itiraz etmeleridir. Bu tür itirazlar, miras davasının uzamasına yol açabilir. Peki, bu durumlarla karşılaşıldığında hangi adımlar atılabilir?
Miras paylaşımı sürecinde, varislerden birinin kendi miras payını satıp satamayacağı merak edilen konular arasındadır. Eğer bir varis, miras payını satmak istiyorsa, bu satış işlemi diğer varislerin onayına bağlıdır.
Eğer diğer varisler satışa onay vermezse, satış yapılamaz. Ancak, elbirliği mülkiyetinden paylı mülkiyete geçildiği durumlarda durum değişir. Bu durumda, paydaşlardan biri, diğerlerinin onayını almaksızın miras payını üçüncü bir kişiye devredebilir. Diğer paydaşlar ise bu devri engelleyerek payı kendileri satın alma hakkına sahiptir. Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ettiğinde, ortaklığın giderilmesi davası açılabilir. Bu tür davaların, uzmanlık gerektirmesi nedeniyle, hak kayıplarını önlemek adına bir miras hukuku avukatıyla yürütülmesi önemlidir.
KARDEŞLER MAL PAYLAŞIMI İÇİN NEREYE BAŞVURUR?
Mal paylaşımı süreci, sulh hukuk mahkemesine başvuruyla başlar. Tarafların mal paylaşımını gerçekleştirmek için bu mahkemeye başvurması gerekir. Başvurunun onaylanmasının ardından, süreçle ilgili gerekli işlemler başlatılır.
Eğer mirasçılar arasında mal paylaşımı konusunda bir anlaşma sağlanamazsa, bu durumda mirasın paylaşımı için dava açılması gerekmektedir. Bu dava, Türk Medeni Kanunu'na göre "mal paylaşımı davası" olarak adlandırılır. Mirasçılar arasında bir anlaşmazlık çıktığında, her biri bu davayı açma hakkına sahiptir. Mal paylaşımı davaları, miras hukuku konusunda yetkili mahkemeler tarafından yürütülür.
Mirasçılar, tüm mirasın paylaşılmasını ya da yalnızca belirli malların paylaşılmasını talep edebilirler. Eğer sadece belirli malların paylaşılması talep ediliyorsa, tüm mirasın paylaşımı için karşı dava açılmasına gerek kalmaz. Kardeşler arasındaki mal paylaşım davasında, mahkeme gerekli işlemleri yapar ve nihai kararı verir.
PAYLAŞILAMAYAN MİRAS NASIL SATILIR?
Paylaşılamayan miras, ya mahkeme kararıyla ya da aynen taksim yöntemiyle paylaştırılabilir. Mirasçılardan biri ya da birkaçı, ortaklığın giderilmesi davası açarak bu paylaşım sürecini başlatabilir. Elbirliği mülkiyetinden paylı mülkiyete geçildiğinde, paydaşlar miras paylarını üçüncü kişilere satma hakkını kazanır. Paylı mülkiyete geçişin sağlanabilmesi için, mirasçıların oy birliğiyle bu kararı almaları veya bu konuda dava açmaları gerekmektedir.
"Kardeşler arasında miras paylaşımında kritik detay çıktı: Taraflardan biri itiraz edince ne olur?" haberi, 15 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Kardeşler arasında miras paylaşımında kritik detay çıktı: Taraflardan biri itiraz edince ne olur? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kardeşler arasında miras paylaşımında kritik detay çıktı: Taraflardan biri itiraz edince ne olur? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.