Kayseri Hacı Bektaş-i Veli Kültür Derneği Başkanı Abbas Tan: Bu siyasi bir oyundur, aleviler bu oyuna gelmeyec

Kayseri Hacı Bektaş-i Veli Kültür Derneği Başkanı Abbas Tan: Bu siyasi bir oyundur, aleviler bu oyuna gelmeyec

Kayseri Hacı Bektaş-i Veli Kültür Derneği Ba... "Kafalarına göre yaptıkları cemevlerini sadece siyasi amaçla yapıyorlar"

Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve bakanların sıralı cemevi açılışlarına katılmasını değerlendiren Kayseri Hacı Bektaş-i Veli Kültür Derneği Başkanı Abbas Tan, "Bu siyasi bir oyundur" dedi; "Bu konuda geri adım atmayacağız. Bu siyasi bir oyundur, bu oyuna aleviler gelmeyecektir. Bu konuyla ilgili bileşenlerimizle birlikte üyelerimize bilgilendirmelerde bulunuyoruz” diye ekledi. 

Evrensel’den Ahmet Akarsu'nun haberine göre, Kayseri Hacı Bektaş-i Veli Kültür Derneği Başkanı Abbas Tan, “11 ilde 11 Cemevi” şiarıyla gündeme gelen 7’si temel atma, 4’ü açılış olmak üzere bugün açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı cemevleriyle ilgili süreci değerlendirdi.

Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesi’ne bağlı Eskiyassıpınar Köyü’nde yapılan cemevine ilişkin Pınarbaşı Belediyesi’nin verdiği Kırsal Yapı İzin Belgesi’ndeki ibareye dair Tan, “Cemevleri; sosyal tesis değil, ibadethanelerimizdir” dedi. Tan, “Cemevleri siyasi malzeme olarak kullanılamaz. Bu siyasi bir oyundur, bu oyuna aleviler gelmeyecektir” diye konuştu.

"Bizim ibadethane dediğimize devlet ya da sistem 'sosyal tesis' olarak görüyor"

Tan, başlatılan projelere dair şu görüşlerini aktardı:

“Çok ilginçtir cemevi dedikleri yer 240 metrekare bir inşaat. Bundan 20 gün önce temel atma başlattılar ve 20 gün içerisinde yapılıp bitirilmiş bir tesisin açılışı yapılacak. Açılışına baktığımızda muhattabı kim, cemevi kime aittir, mal sahibi kim, kim ne şekilde işleyecek hiçbir açıklama yok. Elimizde çok net belediyenin verdiği bir belge var. Bu kırsal alanda yapı izni belgesi. Ruhsatta onay tarihine baktığımızda Eylül ayının 15’inde başlamış ve 6 Ekim’de bitmiştir. Mülkiyeti mali hazineye ait diyor. Ve ruhsat Pınarbaşı Belediye Başkanı tarafından veriliyor. İlginç yanı mal sahibi yok. İşin en acı kısmı ise bizler cemevleri alevilerin ibadethanesi derken, izin belgesinde sosyal tesis ifadesi kullanılıyor. Bizim ibadethane dediğimize devlet ya da sistem 'sosyal tesis' olarak görüyor. Bu açıdan baktığımızda biz aleviler için hiçbir ciddiyeti olmayan bir açılıştır.  Eskiyassıpınar Köyü’nde bulunan binanın yanına bina yapılıyor. Kayseri’de Sarız, Pınarbaşı, Develi ve Felahiye ilçelerinde. Pınarbaşı ilçesi dışında yapamadılar, Felahiye İlçesinde Acırlı Köyü’nde kurum olarak temelini kazdırıyoruz, şu an çalışmalarımız devam ediyor. Kendi projelerine baktığımızda Felahiye İlçesi Acırlı Köyü’nde cemevi o projelerin içerisinde gözüküyor. Acırlı’daki cemevinin tapusu tamamen kurumumuza ait. Kayseri Hacı Bektaş-i Veli Kültür Vakfı olarak belediyeden ruhsatımızı aldık.”

"Kafalarına göre yaptıkları cemevlerini sadece siyasi amaçla yapıyorlar"

“Kullanım alanı, vasfı cemevi, kullanım amacı ibadethane statüsünde kabul edilirse kurumumuzda yapsa, belediye de yapsa, şahıslarda yapsa kimin yaptırdığının bir önemi yoktur” diyen Tan, devamında şöyle dedi:

“Kayseri merkezde 100 bin Alevi nüfusu varken, bir tane cemevi var. Bu cemevinin başkanı olarak biz buradayız. Böyle bir proje hazırlanırken kesinlikle bizden görüş bilgi alan yok. Alevilerle bir araya gelip yapılacak projede ne tür özelliklere ihtiyacı var? Bunu da bildikleri yok. Birileri hazırlamış birileri de uygulamaya koymuşlardır. Böyle bir uygulamayı biz kesinlikle kabul etmiyoruz. Kafalarına göre yaptıkları cemevlerini sadece siyasi amaçla yapıyorlar. Niyetleri önümüzdeki günlerde yapacakları açıklama ile netleşecek. Süreci, gerek geçmişte Karaca Ahmet’te yaşananları, gerekse ‘cemevi cümbüş evi’ açıklamalarından görüyoruz. Alevi kurumları olarak 3 binin üzerinde kullanılan ve inşaat halinde olan cemevleri varken bunları görmezden gelip, 8-10 tane bina yapıp, biz burada devlet olarak cemevi yapıyoruz demelerinin bize göre çok fazla bir ciddiyeti yoktur."

"Bu siyasi bir oyundur"

Sürece ilişkin alevi yurttaşlara çağrıda bulunan Tan, “Kurumlar kendi cemevlerini yaparlar, kendi inançlarını, kültürlerini, ibadetlerini, ritüellerini, kendi iç işleyişlerini yaparlar. Devletin böyle bir girişimde bulunması, inşaatlar yaparak insanları kazanıyorum demesi tamamen siyasi bir tavırdır. Türkiye’deki, dünyadaki tüm alevi kurumları ve örgütlü aleviler hemfikiriz. Bu konuda geri adım atmayacağız. Bu siyasi bir oyundur, bu oyuna aleviler gelmeyecektir. Bu konuyla ilgili bileşenlerimizle birlikte üyelerimize bilgilendirmelerde bulunuyoruz” sözlerini kaydetti.

"Kayseri Hacı Bektaş-i Veli Kültür Derneği Başkanı Abbas Tan: Bu siyasi bir oyundur, aleviler bu oy." haberi, 07 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 07 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kayseri Hacı Bektaş-i Veli Kültür Derneği Başkanı Abbas Tan: Bu siyasi bir oyundur, aleviler bu oy.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kayseri Hacı Bektaş-i Veli Kültür Derneği Başkanı Abbas Tan: Bu siyasi bir oyundur, aleviler bu oy.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:39 Özgür Özel, Erdoğan'la TBMM'deki görüşmesini şu şekilde anlattı!
  2. 21:21 İçkili Araç Kullanma Davasında, Alkol Üreten Vücuda Sahip Kişi Hakkında Karar Verildi!
  3. 21:06 Koç Holding'den Uyarı: Sahte Hesaplar ve Web Siteleri!
  4. 20:56 İflas Dalgası Sürüyor: Türkiye'nin İki Dev Şirketi Daha Battı!
  5. 20:47 Tüm Tazminatı Almak İçin Yeni Bir Yöntem Geliyor! İstifa Edenler Dikkat!
  6. 20:46 Güneş sisteminde dokuzuncu gezegen bulunmuş olabilir!
  7. 20:38 Moda Devi Krizde! Firma İflas Etti ve 100'den Fazla Mağazasını Kapatmayı Planlıyor!
  8. 20:33 ASELSAN'ın Yeni Silahı "Ejderha"! Uzaktan Durma Yeteneğiyle Herkesi Şaşırtıyor!
  9. 20:28 Sigortadan ödeme alabilmek için gerçekleştirdikleri yöntemler tüyler ürpertici!
  10. 20:26 Boğaziçi Üniversitesi'nde Tarihi Bir Durum: İlk Seçilmiş Rektör Okula Alınmadı!
  11. 20:23 Bakan Güler'den Irak İşbirliği ve Savunma Güncellemeleri: Ortak Harekat Merkezi ve F-16 Süreci
  12. 20:21 Apple, Çin Pazarında Zorlu Bir Döneme Giriyor!
  13. 20:20 Uzayda o tehlikelerden koruyor: Akrep derisinden üretiliyor ve Türk yapımı!
  14. 20:14 Trafik sigortasında yeni bir dönem başlıyor!
  15. 20:06 Milli Eğitim Bakanı, öğretmen atamalarıyla ilgili kesin bir rakam verdi
  16. 19:59 Yıllar sonra altın fiyatlarında bir ilk yaşandı!
  17. 19:55 Bademli Magnum dondurmalarının iki ülkede de geri çağrılmasına karar verildi
  18. 19:47 Türk firmasının çığır açan buluşu: Eski aracınızı elektrikli hale getirin!
  19. 19:41 Özgür Özel, eski cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret etti
  20. 19:30 Rusya, Türk Hava Yolları'nın Rus Vatandaşlarına Meksika ve Arjantin Seyahatlerinde Uyarı Yaptı
Gündem Haberleri