Kaz Dağları tehdit altında: Arka kapı arıyorlar

Kaz Dağları tehdit altında: Arka kapı arıyorlar

Kaz Dağları tehdit altında: Arka kapı arıyorlar Yıllar önce Kanadalı Alamos Goldun 350 bin ağacı kestiği Kaz Dağları’nda tehdit sürüyor.

Kaz Dağları, bir zamanlar 350 bin ağaç kesimiyle gündeme gelen Alamos Gold'un peşinden yeni tehditlerle karşı karşıya. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, şirketlerin "ÇED gerekli değildir" kararı almak için alanları 25 hektar altında tutma taktiğiyle altın madeni işletmeye çalıştığını açıkladı.

Yaşam savunucularının çabalarına rağmen, iktidara yakın iş insanı Mehmet Cengiz'in şirketleri başta olmak üzere, Çanakkale ve Balıkesir bölgelerinde her gün yeni maden çalışmaları başlatılıyor. Bahar Madencilik, bölgede bulunan 1323 hektarlık ruhsatlı alanın yalnızca 10.77 hektarında kuvars ocağı işletmek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurdu ve bu proje için 12 milyon 649 bin TL yatırım yapmayı planlıyor. Şirket, ÇED Yönetmeliği'nin sağladığı avantajlarla, onay alınması durumunda alandaki faaliyetlerini genişletmeyi hedefliyor.

"ARKA KAPI ARIYORLAR"

Cumhuriyet'ten Şeyda Öztürk'ün haberine göre, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, şirketlerin 25 hektar alında kalarak "ÇED gerekli değildir" kararı almaya çalıştığını belirtti. Kuvars ocağı altında altın madeni işletilmek istendiğini belirten Doğan, "Şirket daha önce de altın madeni isteğinde bulunmuştu. Yaptığımız itirazlarla projeye ‘ÇED gereklidir’ kararı verdirdik. Biliyoruz ki bu başvuru da altın madeni. Şirketi Ordu Fatsa’dan da tanıyoruz" dedi.

Bahar Madencilik’in Demirtepe Altın Madeni’yle de uğraştıklarını belirten Doğan, "Şirketlerin genel taktiği ÇED Yönetmeliği’nin Ek-2 maddesinden yararlanmak için 25 hektar altında kalmasıdır. Daha sonra alana yerleşiyorlar. Sürece itiraz edeceğiz. Bakanlık bu tür durumlarda şirketlerden sondaj ve maden işletme raporlarını istemeli. Raporları isteseler alanda altın olduğunu görecekler. Şirketlerin ÇED arkasından dolanmasına izin verilmese kamunun da bizim de işimiz azalır" dedi.

ŞIRKETIN ÖNCEKI BAŞVURUSU REDDEDILDI

Söz konusu şirket, daha önce aynı bölgeye yönelik 15 hektarlık bir madencilik faaliyeti başvurusunda bulunmuştu. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgede zaten çok sayıda çalışma yapıldığını gerekçe göstererek bu başvuruyu reddetti ve proje tanıtım dosyasını iade etti.

"Kaz Dağları tehdit altında: Arka kapı arıyorlar" haberi, 25 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Kaz Dağları tehdit altında: Arka kapı arıyorlar haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kaz Dağları tehdit altında: Arka kapı arıyorlar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Cumhuriyet Gazetesi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:17 Ali Koç'tan plaket hamlesi! Uğur Dündar'a verdi!
  2. 12:12 Aziz Yıldırım'dan 6 yıl sonra hamle!
  3. 12:06 Dursun Özbek'den açıklama!! "Bu onurlu göreve yeniden adayım"
  4. 12:03 Piyasalarda Dolarda Tedirginlik: 40 TL Sınırı Kırılır mı?
  5. 12:02 Ekonomik Kriz Nihat Hatipoğlu'nu da Vurdu: "Ne Rahatlık Var Ne Bereket!"
  6. 12:02 523 Bin Dolar Dolandırıldılar! İki Türk İş İnsanı Sahte Altına Kurban Gitti
  7. 12:02 Tamirci Arabanın Kaputunu Açtı Ve Gördüklerine İnanamadı!
  8. 11:00 Demet Akalın, Zuhal Topal ile ilgili yıllar sonra itirafta bulundu
  9. 10:38 Nico Hulkenberg: Audi için yarışmak özel olacak
  10. 10:24 4 askeri görmek herkesin harcı, 5. askeri bulmak ise üstün zeka ister: Sadece 9 saniyeniz var
  11. 10:20 Sevgililerin tartışması kanlı bitti! Kadın, erkeği bıçaklayarak öldürdü
  12. 09:59 Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu: AK Parti'de Erdoğan-Özel görüşmesinden kaygı duyanlar var
  13. 09:52 Türkiye kişi başı gelirde alt ligde
  14. 09:48 Mersin'de 450 milyonluk yasa dışı bahis operasyonu
  15. 09:38 Canlı yayında gözaltı: Kızlarını 100 bin TL'ye sattılar
  16. 09:31 Dev banka iflas etti, kapatıldı: İflasın maliyetini 667 milyon dolar
  17. 09:25 Euroleague'in deneyimli hakemi hırsızlık yaparken yakalandı
  18. 09:21 İYİ Parti'de kurultay günü: Salona seyirci alınmıyor
  19. 09:15 Erdoğan ile görüşmede ne konuşacak: Özgür Özel açıkladı
  20. 08:57 Hastaneye 5 yıl boyunca fazla fatura kesmişler
Çevre Haberleri