Cengiz’in hedefi yine Kazdağları

Cengiz’in hedefi yine Kazdağları

Cengiz’in hedefi yine Kazdağları Cengiz Holding yüzde 79’u madenlere ruhsatlı Kazdağları’nda yeni bir yıkım için kolları sıvadı. Çanakkale Bayramiç’te ikinci bir başvuru yapan Cengiz, önce bölgeyi çölleştirecek, ardından kestiği ağaçları satacak.

Çanakkale Bayramiç’in Hacıbekirler köyünde mahkeme kararlarına rağmen maden ocağı açmakta ısrarcı olan Cengiz Holding, komşu köy Yanıklar’da yeni bir proje için harekete geçti. Yüzde 79’u maden ruhsatlarıyla kuşatılmış olan Kazdağları ekosistemini tahrip etmekte kararlı olan Cengiz Holding’in madeninin ruhsat alanı büyüklüğü 605 hektar. 

Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş., ülkenin oksijen deposu olarak adlandırılan Kazdağları sınırları içerisinde yer alan Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi Yanıklar köyünde feldspat ocağı açmak için başvuruda bulundu.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, şirket maden projesi için 9 milyon 500 bin TL harcayacak. Kazdağları sınırları içerisinde yer alan, 605 hektarlık ruhsat alanının 6,16 hektarlık kısmında faaliyet yürütülecek. Proje onaylanırsa şirket, önce tamamı orman olan bölgeyi tıraşlayacak ardından cevheri çıkarmak için ayda bir kez patlatma yapacak. Patlatma sesleri ve etkileri 360 metre uzaklıkta yer alan yerleşim yerinde yankılanacak. 

Orman Genel Müdürlüğü’nden alınacak izinlerin ardından ağaç kesimine başlayacağını belirten şirket, kesilen ağaçları da satacak. Ancak dosyada ne kadar ağaç kesileceği belirtilmedi. 

Öte yandan yılda 10 bin ton cevher çıkarılacak maden ocağında, yine yılda 3 bin 500 ton pasa açığa çıkacak. Çıkan maden atığı ÇED sınırları içerisinde adeta çöle dönüştürülen bölgede depolanacak. 

NE ZAMAN SONLANACAK? 

2021 yılında alınan 605 hektar büyülüğündeki maden ruhsatı 2023’te son buluyor. Ancak şirket yeni başvuru yaptığı projenin ömrünü de 10 yıl olarak belirlendi. Yani dosyada yer alan bilgilere göre, ruhsat süresi 2031 yılında bitmesine rağmen proje 2033 yılında son bulacak. 

AYNI BÖLGE İKİNCİ PROJE 

Öte yandan Cengiz’in Bayramiç ilçesi sınırları içerisinde başka projesi de bulunuyor. Bölge halkının itirazları sonucu mahkeme kararıyla iptal edilen Halilağa Bakır Madeni’ne ikinci kez ÇED olumlu kararı verildi. 

TEMA Vakfı, 2020 yılında Kazdağları yöresine ilişkin hazırladığı madencilik raporu, bölgenin nasıl kuşatıldığını ortaya koymuştu. Raporda, Biga Yarımadası ve Kuzey Ege'yi kaplayan 1 milyon 697 bin 62 hektarlık alan olarak tanımlanan Kaz Dağları Yöresinin Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden (MAPEG) elde edilen verilere göre 1 milyon 294 bin 335 hektarı ruhsatlandırıldığı belirtildi. Aktif ruhsatların yüzde 57'sinin işletme, yüzde 43'ü arama ruhsatı statüsünde olduğu ifade edildi. 

Gökay Başcan. Birgün

"Cengiz’in hedefi yine Kazdağları" haberi, 05 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. 05 Kasım 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Cengiz’in hedefi yine Kazdağları haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cengiz’in hedefi yine Kazdağları 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:58 Google Chrome tarayıcısındaki adres çubuğuna yapay zeka özelliği geldi!
  2. 02:58 Sims'e meydan okuyan yaşam simülasyon oyunu inZOI'nin erken erişim tarihi duyuruldu!
  3. 02:54 Ay'da astronotlara, "Ölüm Duvarı" çevresinde koşmaları öneriliyor
  4. 01:46 Diego Maradona’nın ölümüne ilişkin çarpıcı bulgular açıklandı! “Biri doğal diğeri zehirli madde…”
  5. 01:05 "Kürk Mantolu Madonna" adlı eserin dizi uyarlaması yapılacak
  6. 01:05 Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
  7. 01:05 Yeni bir batarya teknolojisi, elektrikli araçların menzil sorununu çözecek!
  8. 00:47 Erzincanlılar dikkat! Meteoroloji uyarıda bulundu: O saatlerde dışarıya çıkmayın
  9. 00:42 Fed'in faiz kararı, New York borsasında dalgalanmalara neden oldu
  10. 00:42 Alp Dağlarına bile 1000 basacak güzellik: Giden asla dönmek istemiyor!
  11. 00:38 Dolar sahipleri yakında dört dönecekler! Doların 7 lira yükseleceği tarih belli oldu
  12. 00:37 Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti
  13. 00:28 Beşiktaş'ta yeni bir Şenol Güneş dönemi başlayabilir! Hasan Arat itiraf etti
  14. 00:28 Bakan Tekin'den öğretmen atamaları ile ilgili açıklama geldi
  15. 00:25 Fenerbahçe, Konyaspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  16. 00:21 Ankara'daki ekmek zammına vatandaşlardan tepki geldi: "Bu nasıl bir vicdansızlık?"
  17. 00:21 TGC, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Gazetecilere Yönelik Polis Müdahalesini Sert Bir Şekilde Kınadı
  18. 00:20 Plastik kirliliğine en fazla sebebiyet veren markalar belirlendi!
  19. 00:18 Bayburt ve Çevresinde Beklenen Kuvvetli Yağışlar İçin Meteorolojiden Uyarı: Dikkatli Olun!
  20. 00:17 KYK yurdunda ekmeğin içinden çıkan şeyin görüntüleri mide bulandırdı: Kimse inanamadı!
Türkiye Haberleri