Kazma Bırak Kampanyası gönüllüleri: East Med şimdilik battı; fosil yakıtların çıkarılması ve savaşla mücadele

Kazma Bırak Kampanyası gönüllüleri: East Med şimdilik battı; fosil yakıtların çıkarılması ve savaşla mücadele

Kazma Bırak Kampanyası gönüllüleri: East Med... East Med'in inşa planlarının dondurulmasını olumlu gelişme olarak gördüklerini ifade eden Kazma Bırak gönüllüleri fosil yakıt (doğal gaz) aramalarına son verilmesini destekliyor

Kazma Bırak adlı kampanyayı başlatan gönüllüler, "East Med boru hattı projesi"yle ilgili yaptığı açıklamada, "Hem Erdoğan hem de Tsipras/Mitsotakis/Anastasiades'in; Münhasır Ekonomik Bölgeler etrafındaki iddiaları yaşam alanlarımızı öngörülemeyen jeopolitik oyunun merkezine koyduğundan  dolayı East Med projesinin iptali, tüm bölge halkları için bir rahatlama sağladı." dedi. 

Fosil yakıt kullanımına 'dur' demek isteyen ekoloji örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek başlattığı Kazma Bırak Kampanyası'nın East Med boru hattına ilişkin olarak Türkçe, İngilizce ve Yunanca dillerinde yaptıkları açıklama şöyle:

"East Med boru hattı projesi bir balon gibi patladı. Bu devasa denizaltı doğal gaz boru hattı mega bir proje olacaktı. Hem uzunluk hem de derinlik olarak dünyanın en büyüğü olan proje; İsrail'den başlayarak Kıbrıs üzerinden Girit, Batı Yunanistan ve Avrupa'ya doğal gaz sağlamak için de İtalya'ya gelecekti. Yunanistan'da hem SYRIZA hem de Yeni Demokrasi hükümetleri tarafından kutlama havasında sunuldu Bütün bu planların boşa çıktığı görüldü.

Ve bunun gerçekleşmesi için gereken tek şey, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ilgili devletlere ilettiği basit bir deklarasyondu. ABD, desteğinin Doğu Akdeniz boru hattından çekildiğini resmen ilan etti. Bu hem Yunan hem de Kıbrıs diplomasisi için soğuk bir hava estirdi. İki hükümet, ABD ve İsrail ile ittifaklarına ve East Med projesini araç olarak kullanmalarına dayanarak, Yunan egemen sınıfı ile Türk egemen sınıfı arasındaki rekabet bağlamında Akdeniz'e hakim olabileceklerine inanıyorlardı. ABD desteğini geri çekme nedeninin Akdeniz bölgesindeki "istikrar" olduğunu ve bunun da pratikte Türkiye ile hiçbir şey yapılamayacağı anlamına geldiğini açıkça belirtti.

Proje konsepti ekonomik olarak iddialı kabul edildi. Çokuluslu büyük petrol şirketleri, jeopolitik çatışmalar nedeniyle projelerinin her an patlama tehlikesinin olmadığı, garantili alanlarda ve daha “güvenli” yatırımlara ağırlık veriyor. Aynı zamanda, “yeşil enerji” olarak adlandırılan yatırımlarla çokuluslu büyük enerji şirketleri için yeni bir eldorado'nun açıldığı da görülüyor. Enerji lobisine büyük destekler ve kolaylıklar sağlanıyor. İklim krizinden kaynaklanan bir “fırsat” olarak yeni bir spekülasyon ve vurgun alanı açılıyor.

"East Med projesinin iptali, tüm bölge halkları için bir rahatlama sağladı"

Son olarak ve mevcut enerji krizi nedeniyle, yatırımların bir kısmı yeni LNG taşıyıcıları inşa ederek ve Dedeağaç'taki gibi yeniden gazlaştırma tesislerini kullanarak Sıvılaştırılmış Doğal Gazın (LNG) kullanımına ve nakliyesine uyarlanıyor.

Bölge için feci çevresel sonuçlar doğuracak  boru hattının uygulanmasının imkansızlığı karşısında çevre hareketlerinin rahat bir nefes almak için çok  nedeni var. Son birkaç yılda kurulan düzinelerce madencilik karşıtı girişim, yerel toplulukları harekete geçirerek, bilgilendirmeler yaparak yaşam alanlarını savunmak için mahkemelere başvurular yaptılar. Hem Erdoğan hem de Tsipras/Mitsotakis/Anastasiades'in; Münhasır Ekonomik Bölgeler etrafındaki iddiaları yaşam alanlarımızı öngörülemeyen jeopolitik oyunun merkezine koyduğundan  dolayı East Med projesinin iptali, tüm bölge halkları için bir rahatlama sağladı.

Fosil yakıtların çıkarılması meselesi ve Yunan-Türk ihtilafları bitmemiş olsa da Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs'ta Fosil Yakıtların Çıkarılması ve Savaşa Karşı Kazma Bırak Kampanyası  olarak East Med'in inşa planlarının dondurulmasını olumlu bir gelişme olarak görüyoruz."

Açıklamanın

Yunancası: 

Açıklamanın

İngilizcesi 

Kazma Bırak Kampanyası nedir?

Kazma Bırak kampanyası Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de fosil yakıt arama çalışmalarına karşı, Eylül 2020’de başlatıldı.

Barış ve iklim adaleti vurgusuyla yapılan çağrı metnine kısa süre yanıt gelmiş, kampanya başta Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye olmak üzere 70 imzacı ekoloji örgütü tarafından sahiplenildi.

Kampanya halen bireysel ve kurumsal imzacılara açık olduğu gibi, var olan imzacılara da şuradan göz atabilirsiniz:

https://www.kazmabirak.org/imzalar 

"Kazma Bırak Kampanyası gönüllüleri: East Med şimdilik battı; fosil yakıtların çıkarılması ve savaş." haberi, 18 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 18 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Kazma Bırak Kampanyası gönüllüleri: East Med şimdilik battı; fosil yakıtların çıkarılması ve savaş.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kazma Bırak Kampanyası gönüllüleri: East Med şimdilik battı; fosil yakıtların çıkarılması ve savaş.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:55 Diyarbakır'da Kentsel Dönüşüm Şirketi Tevfik İnşaat İflas Etti: Mağduriyet ve Belirsizlik
  2. 15:53 Araba alacaklara müjde! Yerli ve daha ucuz olan TOGG için müjdeyi verdi
  3. 15:52 Fransız Gazeteci Filistin Desteği Nedeniyle 'Terör Propagandası' İddiasıyla İfade Vermeye Çağrıldı
  4. 15:49 Galatasaray Kulübü Olağan Genel Kurulu için Tarih Belirlendi
  5. 15:46 Dünyaki en tehlikeli ülkeler belli oldu: Türkiye kaçıncı sırada?
  6. 15:46 Heyecan Verici Başlangıç: Moskova Film Festivali Uluslararası Sinema Dünyasını Ağırlıyor
  7. 15:42 İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde Yoğun Yağış ve Fırtına Uyarısı: İBB'den Açıklama
  8. 15:41 Real Madrid-Barcelona Karşılaşmasında, Arda Güler Sürprizi!
  9. 15:38 ABD basını açıkladı: "Hamas, Katar'dan ayrılmayı değerlendiriyor"
  10. 15:38 Türkiye'nin Mart Ayı Enflasyonu Dünya Sıralamasında Dördüncü Sırada
  11. 15:30 Beşiktaş'ta Svensson Fenerbahçe derbisinde cezalı duruma düşen oyuncu!
  12. 15:29 Fenerbahçe Süper Lig Maçı İçin Sivasspor Karşısında Hazırlıklarını Sürdürüyor
  13. 15:28 Putin ile Aliyev, Moskova'da görüşeceklerini açıkladı
  14. 15:25 Galatasaray kulübünün başkanlık seçimi zamanı!
  15. 15:25 Yeme-içme Sektöründe Çözüm Odaklı Adımlar: Federasyon Başkanı Karabağlı'nın Önerileri
  16. 15:23 Kızıl Ordu Korosu'nun sürgününün yıl dönümlerinde düzenleyeceği konsere tepki: ayıbı durdurun!
  17. 15:22 Hakkari'de Heyelan Felaketi: Onlarca Küçükbaş Hayvan Toprak Altında Kaldı
  18. 15:21 Livakovic'ten Çok başarılı performans geldi!
  19. 15:19 Kuzey Kore’den yeni füze denemesi geldi
  20. 15:16 Max Verstappen Rekor Kralı Oldu!
Çevre Haberleri