Kene ısırığında neler yapılmalı uzmanlar anlattı
Kene ısırığında neler yapılmalı uzmanlar anl... Sinop İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Birim Sorumlusu Uzm. Dr. Merve Çelik, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verdi.
Sinop İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Birim Sorumlusu Uzm. Dr. Merve Çelik, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verdi.
Hastalığın bulaş yollarını anlatan Merve Çelik, “Kırım Kongo kanamalı ateşi keneler insanlara bulaşan bir hastalıktır. Virüs ile enfekte kenelerin ısırması sonucu insanlara bulaşır. Bunun dışında da enfekte hayvanların kanı, dokusu veya idrarıyla çıplak elle temas eden insanlara yine bulaşabilir. Hastadan bulaşabilir. Bu bulaş yollarına dikkat etmek gerekmektedir” dedi.
KKKA ölümcül özelliğini koruduğunu ve henüz bir aşısının da bulunmadığını söyleyen Uzm. Dr. Çelik, şunları dile getirdi:
Özellikle Türkiye’de Tokat ili ve çevresi, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu ile İç Anadolu’nun kuzey kesimleri riskli alanları oluşturuyor. Bunların içinde bizim ilimiz de var. Bizde riskli bir iliz. Kovid-19’a dikkat ettiğimiz gibi Kırım Kongo Kanamalı Ateş’e de dikkat etmemiz ve korunma önlemlerini almamız gerekmektedir. Çünkü bu hastalığın şu an için herhangi bir aşısı mevcut değil. Kesin bir tedavisi yok. Destek tedavisi ile hastaları iyileştirebiliyoruz. 100 hastadan 4’ü 5’i vefat edebiliyor.
Keneler ile temasın olduğu alanlarda çok dikkat etmemiz gerekiyor. Koruyucu önlemler almamız gerekiyor. Bunun için açık renkli kıyafetler giymemiz gerekiyor. Çizme giyebiliyorsak çizme giymeliyiz. Bunun dışında da riskli alanlara gittiğimiz zaman vücudumuzu kontrol etmemiz gerekiyor.
KENENİN ÇIKARILMA SAATİ ÇOK ÖNEMLİ
Vücudumuzda kene görmüş olduğumuz zaman hemen çıkarmamız gerekmektedir lakin çıplak elle kesinlikle keneyle temas etmememiz gerekmektedir. Bir bez ile ya da poşet ile keneyi çıkarabiliyorsak çıkaracağız lakin çıkaramıyorsak hemen sağlık kuruluşuna acil olarak başvuracağız. Kenenin çıkarılma saati çok önemli. Hızlı davranmamız gerekmektedir.
Bu yüzden kendimiz çıkarabiliyorsak hızlı bir biçimde kendimiz çıkaracağız çıkaramıyorsak da sağlık kuruluşuna başvuracağız. Keneyi yakmak, kolonya dökmek gibi davranışlar zararlı. Çıplak elle dokunulmaması da çok önemli. Kenenin başını koparmamak gerekmektedir. Başı içerde kalırsa kene emdiği kanı kusarak bizi o virüslerle enfekte edebiliyor. O yüzden keneyi koparmadan vücut bütünlüğü bozulmadan hızlı bir biçimde çıkarmamız önemli” uyarılarında bulundu.
Ateş, halsizlik, üşüme, titreme, karın ağrısı, bulantı, kusma olduğu gibi kanma bulguları da olabilir. Ağızda, deride ciddi kanamalar başlayabilir ve ölümcül tablolar da gelişebilir. Bu yüzden dikkat etmemiz gerekmektedir.
"Kene ısırığında neler yapılmalı uzmanlar anlattı" haberi, 08 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 08 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Kene ısırığında neler yapılmalı uzmanlar anlattı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kene ısırığında neler yapılmalı uzmanlar anlattı 2025 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 03 Ocak 2025 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.