Kılıçdaroğlu kayyum atamalarına ilişkin açıklama: Eğer CHP’li belediyelere kayyum atanırsa...

Kılıçdaroğlu kayyum atamalarına ilişkin açıklama: Eğer CHP’li belediyelere kayyum atanırsa...

Kılıçdaroğlu kayyum atamalarına ilişkin açık... Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kayyum atamaları hakkında ilk kez konuştu. Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li belediye başkanlarının...

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kayyum atamaları hakkında ilk kez konuştu. Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li belediye başkanlarının görevden alınması durumunda yapacaklarını da aktardı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kayyum atamalarına ilişkin ilk kez konuştu. Kılıçdaroğlu, CHP'li belediye başkanlarının görevden alınması durumunda yapacaklarını da aktardı.

Sözcü gazetesinden Deniz Zeyrek, kayyum ile görevden almalara ilişkin hem AKP'den hem CHP'den görüşleri yansıttı. Zeyrek AKP'lilerin “Başkanlar suçluysa, görevden alınıp yerlerine belediye meclislerinde neden seçim yapılmadı” sorusuna yanıt veremediğinin altını çizdi.

Zeyrek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da sorular yöneltti. Kılıçdaroğlu kayyum atamalarına ilişkin ilk kez konuştu. Zeyrek'in bugün Sözcü'de yayınlanan köşesi şöyle;

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanları görevden alınarak yerlerine valiler “kayyum” atandı.

Yeni bir seçim yapılmadığı sürece, ki mevzuata göre yeni bir seçim mümkün görünmüyor, bu üç ilin valileri 5 yıl boyunca hem valilik hem belediye başkanlığı yapacak. Bu üç ilin belediyelerini Mart 2024'e kadar “seçilmişler” değil, “atanmışlar” yönetecek.

Hükümet kanadıyla yaptığım görüşmelerde, HDP'li başkanların PKK terör örgütü ile bağlarını koparmadıklarına dair iddiaları dinledim. Başkanların haklarındaki terör soruşturmaları, işe aldıkları bazı isimlerin terör örgütü ile bağlantılı olduğu, belediyenin imkanlarının PKK'nın hizmetine sunulduğu gibi iddialar da mevcut. Ancak bu iddialara ilişkin süren soruşturmalar dışında somut bir yargı kararı bulamadım. “Başkanlar suçluysa, görevden alınıp yerlerine belediye meclislerinde neden seçim yapılmadı” soruma da ikna edici bir yanıt bulamadım.

Konuyu dün telefonla görüştüğüm CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na da sordum. Sözlerini aynen aktarıyorum:

“Bu yapılan demokrasiyle bağdaşmıyor. Darbe ruhuyla yapılmış bir adım. Milletin iradesine darbe indirildi. Bu üç başkan da aday olmadan önce savcıdan iyi hal kağıdı almış. YSK'ya gitmiş, orada yedi yüksek yargıç var, onlar da sakınca görmemiş. Bugün baktım gazetelerine, suçlu ilan etmişler.

Bir kişinin suçlu olduğuna ne zamandan bu yana mahkeme dışındakiler karar veriyor. Dünyanın her yerinde yargı karar verir.

Mahkemelerin hepsi elinde olduğu halde mahkemenin kararını bile beklemiyorsun, hızlıca kendin karar verip adım atıyorsun. Bu mesele HDP ya da başka bir parti meselesi değil. Davutoğlu'na Başbakanlığı bıraktırdıklarında da aynı tepkiyi gösterdik. AKP'li başkanlar görevden istifa ettirilirken de…

Bu yapılan millet iradesine saygısızlıktır.

Madem böyle yapacaktınız sandığı niye koydunuz? Madem sandığı koydunuz, niye gereğini yapıp vatandaşın iradesine saygı göstermiyorsunuz?

Aklın mantığın alacağı şeyler değil bunlar. Bu yapılanlarla dünyanın hiçbir yerinde ‘Türkiye'de demokrasi var'ı anlatamayız.

20 Temmuz'da ilan edilen OHAL resmen bitti ama fiilen devam ediyor. Zaten (Cumhurbaşkanı Tayyip) Erdoğan ilan etmişti. ‘Seçilirlerse görevden alırız' demişti. Her şey bir kişinin iki dudağı arasında. Kenan Evren'de, darbe dönemlerinde bile yaşanmamıştı böyle şeyler.”

MİLLETİN FERASETİNE GÜVENİYORUM

Son kayyum kararından sonra, özellikle belediye başkanlıklarının CHP'de, belediye meclislerindeki çoğunluğun ise Cumhur İttifakı'nda olduğu büyükşehirlerde başkanlarının görevden alınabileceği konuşulmaya başlandı. Kılıçdaroğlu'na bu iddiayı hatırlattığımda ise şu yanıtı verdi:

“Partinin adı ne fark eder ki? Bir kişinin iradesi ile her şey olabiliyor, milletin iradesi yok sayılabiliyor ülkede. Artık demokrasinin son kırıntıları da ortadan kalktı.”

Kılıçdaroğlu, parti olarak alınan ve alınabilecek diğer kayyum kararlarıyla ilgili ne yapmayı düşündüklerini sorduğumda ise şöyle konuştu:

“Bu tür olaylar yaşanınca sokağa çıkmak, protesto etmek gibi durumları doğru bulmuyoruz. Biz milletin ferasetine güveniyoruz. İstanbul'da da aynı şeyi YSK eliyle bize yaptılar. ‘Ya sokağa çıkın ya boykot edin' dediler. İkisini de yapmadık. Halkın ferasetine güvendik ve gördük.”

PARTİ GENEL BAŞKANI HAKİM ATAMAZ

Kılıçdaroğlu ile Beştepe'de yapılacak yargı yılı açılış töreni ile Metin Feyzioğlu üzerinden yapılan tartışmaları da konuştuk. Önce, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AKP'nin genel başkanı olduğuna ve aynı zamanda yargı kurumlarına atama yaptığına dikkat çekti ve ardından sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyanın hiçbir cumhuriyetinde parti genel başkanı hakim, savcı tayin etmiyor, edemiyor. Erdoğan diye düşünmeyin. Her kim olursa olsun. Siyasi parti lideri yargıya atama yapmamalı.

Yargı yılı açılış töreninin yapılacağı yer ile ilgili Danıştay İdari Davaları Genel Kurulu ‘kaçak' kararı verdi. Ya Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu hatalı, ya törenin yeri hatalı. Yargı kararına ilk avukatların, hakimlerin, savcıların saygı göstermesi lazım.”

"Kılıçdaroğlu kayyum atamalarına ilişkin açıklama: Eğer CHP’li belediyelere kayyum atanırsa..." haberi, 21 Ağustos 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Kılıçdaroğlu kayyum atamalarına ilişkin açıklama: Eğer CHP’li belediyelere kayyum atanırsa... haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kılıçdaroğlu kayyum atamalarına ilişkin açıklama: Eğer CHP’li belediyelere kayyum atanırsa... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  2. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  3. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  4. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  5. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  6. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  7. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  8. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  9. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  10. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  11. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  12. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  13. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  14. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  15. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  16. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  17. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  18. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  19. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  20. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
Politika Haberleri