Kılıçdaroğlu’ndan 16 maddelik yeni anayasa çağrısı
Kılıçdaroğlu’ndan 16 maddelik yeni anayasa ç... Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 100. yıl dönümü için 23 Nisan özel gündemiyle toplandı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Meclis kürsüsünden yeni anayasa için 16 ...
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) açılışının 100. yıl dönümü için 23 Nisan özel gündemiyle toplandı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada yeni anayasa çağrısı yaparak 16 madde sıraladı.
Açılışının 100. yıl dönümü törenleri kapsamında TBMM, 23 Nisan özel gündemiyle toplandı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop açılış konuşmasını yaptı. Şentop’un ardından siyasi parti liderleri konuşmalarını yapacak. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılmadığı Genel Kurul’da, AKP adına Grup Başkanı Naci Bostancı konuşma yaptı. Bostancı’nın ardından kürsüye çıkan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Meclis’e 16 maddelik bir çağrıda bulundu.
İşte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, TBMM’nin açılışının 100. yılında, Meclis kürsüsünden yaptığı 16 maddelik çağrı:
1) Tüm toplumsal, siyasal ve kültürel kesimlerin katılımıyla, yeni bir demokratik anayasa yapmalıyız. Bu anayasanın temeli, kuvvetler ayrılığı” ilkesine dayanmalı, demokrasilerde olması gereken denge/ denetim esası sağlanmalıdır.
2) Yeni anayasanın omurgası “Cumhuriyetin demokrasiyle taçlandırılması” olarak nitelendirdiğimiz yeni ve güçlü bir demokratik parlamenter sistem olmalıdır. Unutulmamalıdır ki demokrasiyle taçlandırılmış cumhuriyetimizde, fikir, düşünce ve inanç özgürlüğü ile medya ve sendikalaşma dahil örgütlenme özgürlüğünün önündeki tüm engeller de kaldırılmış olacaktır.
3) Kuvvetler ayrılığı ilkesinin ve hukuk devletinin en önemli ayaklarından biri olan yargı kurumunun bağımsızlığı, kesin olarak sağlanmalıdır. Adalete erişim hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
4) Kuvvetler ayrılığı ilkesinin bir diğer önemli ayağı da yasamadır. TBMM’de milli iradenin en geniş haliyle temsil edilmesini sağlayacak yeni bir seçim sistemi yaşama geçirilmelidir. Ayrıca, siyasetçi ile vatandaş arasındaki güveni güçlendirmek için bir “Siyasi Ahlak Kanunu” çıkarılmalıdır.
5) Kuvvetler ayrılığı ilkesinin bir diğer önemli ayağı da yürütmedir. Yürütme, tüm icraatıyla mutlak denetime ve hesap verebilirliğe açık olmalıdır. TBMM adına görev yapan Sayıştay, tüm kamu kurum ve kuruluşlarını denetlemelidir. TBMM’de kurulacak Kesin Hesap Komisyonu’nun başkanlığı da muhalefet partilerine verilmelidir.
6) Yerel yönetimler, rant ilişkilerini düzenleyici kurumlar olmaktan çıkarılmalı, refah devletinin asli unsurları haline getirilmelidir. İyi tanımlanmış bir iş birliği ve iş bölümü çerçevesinde yerel yönetimlerin işlevleri arttırılmalıdır.
7) Kamu istihdamında nepotizmden uzak, liyakate dayalı, bir personel politikasına ivedilikle geçilmelidir.
8) Liyakate dayalı istihdam politikaları kapsamında özellikle eğitim, sağlık, sosyal güvenlik ve güvenlikte “sıfır” istihdam açığı hedeflenmelidir. Çocuklarımızın geleceği, vatandaşlarımızın sağlığı, engellilerimizin ve yaşlılarımızın bakımı, ülkemizin iç ve dış güvenliği tartışmasız milli bir anlayışla oluşturulmadır.
9) Vatandaşlarımıza asgari bir gelir güvencesi sağlanmalı, bu bağlamda “Aile Yardımları Sigortası Kanunu” ivedilikle çıkarılmalıdır.
10) Demokratik standartlarda, adaletli ve denetime açık bir Kamu İhale Sistemi’ne geçilmelidir.
11) Vergi politikası, üretimi ve istihdamı özendirecek şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Ücretliler üzerindeki vergi yükü makul düzeylere çekilmelidir.
12) TÜİK verilerine göre her üç çalışandan biri kayıt dışıdır. Kayıt dışı istihdamla toplumsal destek sağlanarak mücadele edilmelidir. Bu mücadelede en etkili yolun sendikalaşma olduğu artık öğrenilmelidir.
13) Türkiye, yeni bir planlama anlayışı çerçevesinde, katma değeri yüksek ürün üretme hedefine kilitlenmelidir. Bu ilke bağlamında tüm üretim politikaları, diğer üretim biçimleriyle birlikte tümüyle ekolojik olmalıdır.
14) Sağlık hizmetlerine ön koşulsuz erişim bir haktır ve ücretsiz olmalıdır. Koruyucu ve temel sağlık hizmetleri bu doğrultuda planlanmalıdır.
15) Planlamada tarım, temel stratejik sektörlerden biri olarak ele alınmalıdır. Bu bağlamda, gıdaya sağlıklı koşullarla erişim hakkına ilişkin yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
16) Eğitim, Türkiye’nin kalkınma stratejisinin en önemli, en temel parçası olarak yeniden ve paydaşlarıyla birlikte planlanmalıdır. Eğitim politikalarının tek hedefi “fikri hür, irfanı hür ve vicdanı hür” nesiller yetiştirmek olmalıdır. Üniversitelerimizde, her türlü fikir, düşünce özgürce tartışılmalı, her türlü bilimsel çalışma özgürce yürütülmelidir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, TBMM’nin açılışının 100. yıl dönümü ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel gündemle toplandı.
ERDOĞAN KATILMADI
Genel Kurul’daki özel oturuma AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılmayacak. Akşam da geleneksel resepsiyon verilmeyecek. Saat 21.00’de evlerin balkonundan İstiklal Marşı okunurken, aynı saatte TBMM Tören Alanı’nda havai fişek, ışık ve lazer gösterisi de yapılacak.
İLK GELEN BAHÇELİ OLDU
TBMM Genel Kurulu’nun 23 Nisan özel oturumuna ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli’nin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oturuma katıldı.
Oturumu millet vekili olmadığı için locadan izleyen Meral Akşener, locaya girişi sırasında İYİ Partili ve CHP’li vekiller tarafından alkışlandı.
TBMM’DE BİR İLK
Meclis’te özel oturum olması nedeniyle TBMM Başkanı Şentop Meclis’te milletvekili olan tüm partilere söz hakkı verdi. Buna göre grubu olan partilerin temsilcilerine 10 dakika grubu olmayan partilere ise 3 dakika söz hakkı verildi. AKP’den istifa ederek Ali Babacan’ın kurduğu DEVA patisine katılan Mustafa Yeneroğlu da ilk kez Meclis’te konuşacak.
AKP ADINA NACİ BOSTANCI KONUŞTU
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılmadığı Genel Kurul’da, AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, partisi adına konuşmak yapmak üzere kürsüye çıktı:
Bostancı’nın konuşmasından satır başları:
* Zor zamanlarda milletimizi bir araya getirmek, sapasağlam bir irade olarak durmak, bağımsız bir millet için güçlü bir lider gerekir. O lider milletin bağrından çıkmıştır. Mustafa Kemal Atatürk.
* Mustafa Kemal, Meclis’in açılmasını Cumhuriyet’le tamamlamıştır. Bunu “Cumhuriyet fazilettir” sözleriyle açıklamıştır.
* 100 yıllık Meclis tarihimizin 18 yılında milletimize hizmet vermek için çaba gösterdik. AK Parti olarak toplumumuza daha iyi bir hayat sunmak için mücadele ettik.
"Kılıçdaroğlu’ndan 16 maddelik yeni anayasa çağrısı" haberi, 23 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Kılıçdaroğlu’ndan 16 maddelik yeni anayasa çağrısı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kılıçdaroğlu’ndan 16 maddelik yeni anayasa çağrısı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.