Kilis Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştı, şimdi TÜGVA’nın oldu!

Kilis Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştı, şimdi TÜGVA’nın oldu!

Kilis Etnografya Müzesi olarak hizmete açılm... Kamu binaları ve arazilerinin tahsisi ile sık sık gündeme gelen Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) bir kamu binasının daha tahsis edildiği ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kilis Etnografya Müzesi'nin...

Kamu binaları ve arazilerinin tahsisi ile sık sık gündeme gelen Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) bir kamu binasının daha tahsis edildiği ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kilis Etnografya Müzesi'nin tarihi binası Neşet Efendi Konağı, Bilal Erdoğan’nın yöneticisi olduğu TÜGVA’ya verildi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye Suriye sınır valileri görüşmelerine ev sahipliği yapan Kilis’teki Neşet Efendi Konağı TÜGVA'ya tahsis edildiği ortaya çıktı. Tarihi konağın mermer ve fayansları İtalya'dan deniz yoluyla Kilise getirtilmişti. Bina Müze yapılmak üzere 2009 yılında Kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilmiştir.20 Haziran 2012 tarihinde de Kilis Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştı. Kilis’in tek müzesiydi kapatıldı, TÜGVA'ya tahsis edildi.

Kilis Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştı

Sosyal medya gündem olan tahsisi gazeteci Nevşin Mengü'de twitter üzerinde yaptığı paylaşımla duyurdu. Mengü, "Kilis’in en güzel tarihi binalarından Neşet efendi konağı. Bilin bakalım kime tahsis edilmiş? Elbette TÜGVA’ya" diye tepki gösterdi.

Konağın özellikleri ise şöyle:

Bina bir bodrum ve 2 üst kattan oluşuyor. Birinci kat 6 oda, salon, mutfak, banyo ve tuvaletten oluşmaktadır.

Tam kargir olarak inşa edilen konakta, Kilis’in meşhur Kesmelik taşları kullanılmıştır. Bu taşlar Kilis’teki ustalar tarafından işlenmiştir. Bina hemen çatı altından yassı demirler ile sağlamlaştırılmıştır. Bina geniş bir çatıya gereksinim duymuştur. Çatı Naccar (marangoz) Mehmet Usta tarafından, iç doğramaları, panjur ve kapıları (gomalak) ise Naccar Halit Usta tarafından yapılmıştır.

Mermer ve fayansları İtalya'dan

İç duvar sıvaları Kilis’te kullanılan kireç ve kendirlerle hazırlanan malzeme ile sabun sıva olarak sıvanmıştır. Binanın mermer ve fayansları İtalya'dan deniz yoluyla İskenderun üzerinden Kilis'e getirilmiştir. Birinci katta bulunan odalar fayans, büyük oda kırmızı ve beyaz İtalyan mermerleri ile mutfak ve banyonun bulunduğu ufak salon ise Gaziantep mermeri ile döşenmiştir.

Merdivenler Gaziantep mermerinden yapılmıştır. Söz konusu binanın yapımına 1925 yılında başlanmış olup, 1927 yılında tamamlanmıştır. Binada ayrıca yağmur suyu toplamak için su sarnıcı vardır. Ağzı da birinci kattadır. 2. katta ise, yine odalar fayans karolar ile büyük salon ise tamamen İtalyan mermeri ile döşelidir. Mutfak, banyo, küçük salon ve merdivenler aynen birinci katta olduğu gibidir.

Konak Türkiye Suriye sınır Valileri görüşmelerine ev sahipliği yapmıştı

Binanın su gereksinimi biri binanın içerisinde olmak üzere toplam iki kuyu ile sağlanıyor. Kuzey kısmında demir parmaklıklar ile çevrili... Kuzey ve güneyinde havuz ve çiçek bahçeleri vardı. Bahçe Mersin’den getirilen çiçekler ve nadide çam ağaçları ile süslü.. Güney kısımda tavus kuşlarının bulunduğu bir kümes bulunuyor. Ayrıca doğusunda ambar, atlar için ahır ve arabalar için iki adet garaj bulunuyor.

Konak özellikle 1930’lu ve 40’lı yıllarda Türkiye Suriye sınır Valileri görüşmelerine ev sahipliği yapmış, Gaziantep Halep Valilerini konuk etmiştir.

Neşet Efendi’nin vefatına kadar geçen sürede konak, tüm aile fertleri için yaz aylarında beraber olup, birlikte tatil geçirme mekanı olmuştur.

Kilis Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştı

Neşet Efendi’nin eşi Rukiye Hanım (Topaloğlu) 19 Temmuz 1940’ta, Neşet Efendi (Topaloğlu) da 6 Nisan 1969’ da vefat etmiştir. Binanın sahibi Neşet Topaloğu öldükten sonra çocuk1arı söz ko­nusu binayı satılığa çıkarmışlardır. Bina o günlerde 1.700.000 TL 'ye başka şahıslara satılmıştır. Yıkılmakla yüz yüze kalan binayı 1979 yılında Kültür Bakanlığı 5.000.000 TL ye kamulaştırmıştır. Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü (Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü) o yıllarda 13.000.000 TL harcayarak binayı restore ettirmiştir.

Daha sonra bir protokolle Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’nün kullanımına devredilmiştir.1986-2008 Yılları arasında İl Halk Kütüphanesi olarak hizmet vermiştir. Kilis’in 1995 yılında il olmasıyla 1. Kat İl Kültür Müdürlüğüne tahsis edilmiş, 2. Kat Kütüphane olarak devam etmiştir.2008 Yılında bina müze yapılmak için boşaltılmış. Bina Müze yapılmak üzere 2009 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilmiştir.20 Haziran 2012 tarihinde de Kilis Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştı.

"Kilis Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştı, şimdi TÜGVA’nın oldu!" haberi, 04 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Kilis Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştı, şimdi TÜGVA’nın oldu! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kilis Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmıştı, şimdi TÜGVA’nın oldu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  2. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  3. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  4. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  5. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  6. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  7. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  8. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  9. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  10. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  11. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  12. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  13. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  14. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  15. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  16. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  17. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  18. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  19. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  20. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
Politika Haberleri