Kiracılar yandı! Ev sahipleri artık bu belgeleri isteyecek!

Kiracılar yandı! Ev sahipleri artık bu belgeleri isteyecek!

Kiracılar yandı! Ev sahipleri artık bu belge... 1 Temmuz itibari ile kira artışındaki yüzde 25’lik sınır kalktı. Bul sınırın kalkmasıyla birlikte kira bedelleri bir anda yükselişe geçti. Sadece kiralar yükselişe geçmekle kalmadı şimdi de ev sahipleri kiracı kriterlerinde değişikliğe gitmeye başladı.

1 Temmuz itibari ile kira artışındaki yüzde 25’lik sınır kalktı. Bul sınırın kalkmasıyla birlikte kira bedelleri bir anda yükselişe geçti. Sadece kiralar yükselişe geçmekle kalmadı şimdi de ev sahipleri kiracı kriterlerinde değişikliğe gitmeye başladı. Öyle ki öncesinden memur kefil talebinde bulunan ev sahipleri artık birbirinden çeşitli belgeleri talep etmeye başladı. Söz konusu bu duruma ilişkin açıklamalarda bulunan İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, eft sahiplerinin farklı bir boyuta geçiş yaptığını açıkladı.

yeni-proje-15-001.jpg

GBT BİLE SORGULAMAK İSTİYORLAR

1 Temmuz'dan itibaren kira artışlarındaki yüzde 25'lik sınırın kaldırılmasıyla birlikte kira bedelleri hızla yükselmeye başladı. Ancak sadece kiralar değil, ev sahipleri şimdi kiracı kriterlerinde de daha katı şartlar koymaya başladılar. Daha önce memur kefil talep eden ev sahipleri, şimdi çeşitli belgeler istemeye başladılar. İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, bu durumu "ev sahiplerinin kriterlerinde farklı bir boyuta geçildiğini" belirterek açıkladı.

KİRALAR BİR ANDA YÜKSELDİ

İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, geçmişte ev sahiplerinin boş evlerini kiraya verebilmek için büyük zorluklar yaşadıklarını ancak günümüzde koşulların daha da sıkılaştığını belirtti. Akgün, şu sözlerle durumu özetledi: "Artık kiracı arayan ev sahipleri arasında GBT (Genel Bilgi Toplama) isteyenler, KKB (Kredi Kartı Bilgisi) talep edenler ve ekonomik durumları hakkında banka borçlarını sorgulayanlar var. Kiracının mutlaka kefil getirmesi, düzenli gelir gösterebilmesi, maaş belgesi sunabilmesi ve hatta tahliye taahhütnamesi imzalaması gibi şartlar aranıyor."

yeni-proje-16-001.jpg

"ENFLASYON ARTIŞI İLE RAKAM ÇOK YÜKSELİYOR"

Rıdvan Akgün, İzmir'deki kira fiyatlarıyla ilgili örnekler vererek şunları dile getirdi: "Şu anda 3 artı 1 evlerin kira bedelleri, enflasyon etkisiyle ortalama 20 bin lira olması gerekirken bu rakam çok daha yüksek seviyelere çıkmış durumda. Örneğin, 15 bin liraya kiralanan bir evin yeni kira bedeli 23-24 bin liraya kadar çıkabiliyor. Boş olsa belki 20 bin liraya kiralanabilecek bir ev, geçmişteki yüzde 25'lik kira artış sınırlamalarının ardından yüzde 65,07 gibi çok yüksek artışlarla karşı karşıya kalıyor. Ancak bazı ev sahipleri, geçmişteki sınırlamaların neden olduğu zararları telafi etmek için bu yüksek oranlara yöneldi."

EV SAHİPLERİ GİDİŞATI BELİRLİYOR

Rıdvan Akgün, yaz aylarında kira bedellerinde kaçınılmaz bir artış trendi olduğunu belirterek şunları söyledi: "Kiralık dairelerin sayısının azaldığı bir dönemdeyiz; arz yetersiz, talep ise oldukça fazla. İnsanlar evleniyor, boşanıyor ve bu durum kira piyasasında ciddi bir döngü yaratıyor. Mülk sahipleri, sorun yaşayan kiracıları tahliye ediyor. Bu durum, kira sektöründe önemli bir döngüsel harekete neden oluyor."

İzmir'de boş bir dairenin fiyatının lokasyona göre 15 ile 30 bin lira arasında değiştiğini belirten Akgün, ev sahiplerinin sektörde belirleyici rol oynadığını vurguladı. Akgün şunları ekledi: "Mülk sahipleri kira bedellerini kendi belirliyor. Aynı daire için biri 15 bin lira derken diğeri 35 veya 40 bin lira isteyebiliyor. Serbest piyasada mülk sahipleri istedikleri fiyatı belirliyorlar ve bu durum, ev arayan vatandaşlar için yüksek kira bedelleri anlamına geliyor. Kira fiyatlarını belirleyenler arasında emlak müşavirlerinin de önemli bir rolü bulunuyor."

yeni-proje-18-001.jpg

BANKADAN KREDİ ÇEKERKEN EV KİRALAYAMIYORSUNUZ

Ev sahiplerinin yeni kiracı ararken çok seçici davrandığının altını çizen Akgün, şu şekilde konuştu:

"Geçmişte insanlar, boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla atardı. Şimdi ise öyle bir konuma geldik ki GBT (Genel Bilgi Toplama) isteyenler de var. KKB (Kredi Kartı bilgisi) isteyen de var. Ekonomik olarak insanların bankalara borcu olup olmadığı ile ilgili araştırma, findeks raporu isteyenler de var. Mutlaka kefil istiyorlar. Mutlaka çalışsın, düzenli geliri olsun, maaşı olsun, tahliye taahhütnamesi versin gibi şartları var. Bankaya gidip, krediyi rahat alıyorsunuz fakat kolay kolay daire kiralayamayabiliyorsunuz. Kız istemeye gidiyorsunuz, gönüller bir olunca onu da çok rahat alıyorsunuz; fakat bu tarafta mülk sahipleri, kiracılara inanılmaz kriterler dayatıyor. Kiracılara Allah yardım etsin. Yasa onlardan yana gibi bile görünse hepsine ev nasip etsin."

"Kiracılar yandı! Ev sahipleri artık bu belgeleri isteyecek!" haberi, 18 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Kiracılar yandı! Ev sahipleri artık bu belgeleri isteyecek! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kiracılar yandı! Ev sahipleri artık bu belgeleri isteyecek! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 31 Ağustos 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:57 Dolar kuru için beklenmedik seviyeler: Selçuk Geçer yeni uyarı verdi!
  2. 12:56 Ömer Çelik'ten CHP'ye Dilruba tepkisi “Protokolde ağırlanması kabul edilemez“
  3. 12:46 CHP'li Evrim Karakoz "Çocuk Okutmak Artık Lüks Hale Geldi"
  4. 12:45 "Şimşek gidiyor' söylentilerinin faturası 10 milyar dolar
  5. 12:40 ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı sabit kaldı!
  6. 12:37 AKP'li Zengin: Dilruba'nın açıklama cahilce,"hiç pişman değilim" diyor,"üzgünüm"demesini beklerdim
  7. 12:31 Bakanlık yüzlerce arsayı satışa çıkarıyor
  8. 12:28 Yapay Zeka ile Rüyalarımızı Kaydetmek Mümkün Mü?
  9. 12:25 Ekrem İmamoğlu Açıkladı; İstanbul'da Yeni Metro Hattı Hizmete Başladı
  10. 12:19 Aden'de Benzin istasyonunda Şiddetli Patlama: 18 Ölü
  11. 12:12 Çanakkale'de Jeotermal Tehlikesi: İptal Edilen Projesi Yeniden Onaylandı
  12. 12:10 Trump'tan Kuzey Kore açıklaması
  13. 12:07 Fenerbahçe'nin Alanyaspor galibiyetine övgü
  14. 12:03 Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı
  15. 12:00 Şimal'den kötü haber: "Tüm aile olarak yıkılmış durumdayız"
  16. 11:39 Türkiye, G20 Ülkeleri Arasında Hizmet İhracatı Artışında Zirveye Yerleşti
  17. 11:35 Sarıyer'de Tekne Kazasında Kayıp Emre Erdoğan'ın Cansız Bedeni Bulundu
  18. 11:29 TESK Başkanı Palandöken "Kredi kartlarındaki taksit tutarı biraz esnetilmeli"
  19. 11:27 Haluk Levent hayranlarını korkuttu! 'Önemli' diyerek kendisiyle ilgili aldığı kararı duyurdu
  20. 11:25 Beşiktaş'tan Rafa Silva açıklaması: "Kararlılığımızı Gördü ve Geldi"
Ekonomi Haberleri