Kirada oturanlara kötü haber: Tunç Şatıroğlu açıkladı

Kirada oturanlara kötü haber: Tunç Şatıroğlu açıkladı

Kirada oturanlara kötü haber: Tunç Şatıroğlu... Kirada oturanlara kötü haber! Ekonomist Tunç Şatıroğlu açıkladı: Artık kiralar bu kadar olacak. Medyatava internet sitesinde paylaşılan bir haberde, ünlü ekonomist Tunç Satıroğlu'nun kiracılara kötü bir haber verdiği belirtiliyor.

Şatıroğlu'nun yaptığı açıklamaya göre, kiracılar için maddi yük artacak ve kiraların yükselmesi bekleniyor. İşte detaylar...

Haberde, Türkiye'de kiracıların yaşadığı zorluklara ve mali yüklerine değiniliyor. Satıroğlu, konut piyasasında yaşanan gelişmelerin ve ekonomik faktörlerin kiraları etkileyeceğini ifade ediyor. Ayrıca, kira bedellerinde artış beklendiğini ve bu durumun kiracılar için olumsuz bir etki yaratacağını belirtiyor. 

Konut piyasası ve kira fiyatları gündemde yer almaya devam ediyor. İstanbul'daki konut meselesini ele alan analist Tunç Şatıroğlu 'Ev sahibi için büyük gelir kaybı' diyerek İstanbul'da konut meselesinin nasıl çözüleceğini ele alırken, "İstanbul'u betona boğacaksınız ya da..." diyerek alternatifi anlattı. "Neticede yaşanmaz bir yer haline getireceksiniz" diyen Şatıroğlu'nun o paylaşımı dikkat çekti.

"Birçok kiracı bu fiyatların çok altında kira ödüyor"

"TCMB verilerine göre İstanbul'da 100 m2 ortalama konutun fiyatı 3.373.110 TL Amorti süresi 20 yıl olsa kirası (özellikle fazla yazdım) yıllık 168.656 TL yani aylık 14.055 TL olmalı İstanbul'da 14 bin TL kira size fahiş geliyorsa demek ki alım gücünüz düşmüş, fakirleşmişsiniz.

Geçtiğimiz iki yılda konut fiyatlarında anormal bir artış olduğu için amorti süresinin 20 yıl ve üzerine çıkmış olması normal. Kira artışı her zaman daha geriden gelir. Zaman için bu oranın tekrar 17'ye gerilemesini beklerim. Yani bugünkü fiyatlarla yaklaşık 16.500 TL

Birçok kiracının bu fiyatların çok altında kira ödüyor olması ev sahibi için büyük gelir kaybı yaratıyor. O yüzden de ev sahipleri "nasıl olsa yasa yüzünden bir daha gerçekleşen enflasyon kadar zam yapamam" mantığıyla hareket ederek yeni kiracıya en yüksekten kiralamaya çalışır.

Göçmenler fiyatı arttırıyor

Eğer konut fiyatlarındaki artış enflasyon kadar veya daha altında olursa zaman içinde kiralar tekrar 17 oranını yakalar. Ancak ucuz konut kredileriyle konut fiyatlarının artışı desteklenirse kira artışı 17 oranını kolay kolay yakalayamaz.
Avrupa'ya gitmek için Türkiye'den geçmek isteyen göçmenleri engelleyip, ülkelerin de göndermezseniz kiralık konut talebini düşürmek için elinizde fazla imkan kalmıyor. Bu durumda konut arzını arttırmanız lazım.

Ancak burada da şöyle bir sorun var. İstanbul'da yaklaşık 4,5 milyon daire bulunuyor. Şimdi bunu yüzde 20 arttıralım dediğinizde 900 bin daire yapmanız lazım. Nereye yapacaksınız? İmara açık olmayan yeşil alanları ve sokak aralarında kalan yerleri değerlendirmeniz gerekiyor.

Yani İstanbul'u betona boğacaksınız. Alternatif olarak kentsel dönüşüm yaparken Fikirtepe gibi çok yüksek binanlar yaparak düşey çözüm üreteceksiniz.

Neticede yaşanmaz bir yer haline getireceksiniz. Ama düşük faizli kredilerle konut fiyatı artışı enflasyonun üzerinde olmaya devam ederse kira artışı da hızlanacağı için bir süre sonra İstanbul gelen göçmenlere rağmen göç vermeye başlar. Bir yerde dengelenir."

 

"Kirada oturanlara kötü haber: Tunç Şatıroğlu açıkladı" haberi, 21 Mayıs 2023 tarihinde yazılmıştır. 21 Mayıs 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Kirada oturanlara kötü haber: Tunç Şatıroğlu açıkladı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kirada oturanlara kötü haber: Tunç Şatıroğlu açıkladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:13 GKN Kargo iflas bayrağını çekti: Futbol kulüplerine sponsor oluyordu!
  2. 03:10 Lexus, Türkiye'de yeni modeli LBX'i tanıtımını yayınladı
  3. 02:58 En uzun menzile sahip elektrikli otomobiller listesi açıklandı!
  4. 02:56 Uygun fiyatlı lüks elektrikli otomobil mi almak istiyorsunuz? Starlight EV modeli tam size göre!
  5. 02:53 2024 Cupra Leon özellikleri ve fiyatı açıklandı!
  6. 02:51 Farklı markaların ikiz kardeşi modeller gündemde
  7. 02:49 Citroën elektrikli araç modelleri ve özellikleri açıklandı
  8. 02:29 Dört burç bu hafta talihli
  9. 02:27 Beş senedir beklenen özellik sonunda geliyor!
  10. 02:25 ChatGPT'ye rakip olacak sohbet botu iOS'a geldi: AppStore üstünden indirilebilir!
  11. 02:23 Avrupa Birliği’nde şirketlerin yüzde sekizi yapay zekadan yararlanıyor!
  12. 02:21 Dışı çıtır çıtır, içi sulu sulu: Kalem böreğini unutturan lezzet!
  13. 02:20 BMW Modellerindeki 'i' takısını kaldıracağını açıkladı
  14. 02:19 Uzmanlar ortaya çıkardı: İmzanız tüm karakterinizi ele veriyor!
  15. 02:18 Lucid Motors'un Yeni Modeli Çığır Açıyor!
  16. 02:18 Canan Karatay’dan acil uyarı: Gerçeği sağlık sahtesi zehir! Rengi ve kokusuna dikkat
  17. 02:16 Bedelli askerlik ücretlerine zam geliyor! Tüm tahminler dudak uçuklatıyor
  18. 02:13 Hamas: Düşman Refah operasyonunu gerçekleştirirse müzakereler durdurulur!
  19. 02:10 CHP lideri Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 10 bin liralık hediye
  20. 01:45 İran'dan İngiliz bakanın da dahil olduğu yaptırım listesi gündemde
Ekonomi Haberleri