Kiralar öğrencileri isyan ettirdi: En sonunda kampüse çadır kuracağız

Kiralar öğrencileri isyan ettirdi: En sonund... İzmir’de pandemiden önce 800- 1000 lira arasında olan 1+1 dairelerin aylık kiraları, üç kat artarak 3000 liraya dayandı. Öğrenciler "En sonunda kampüse çadır kuracağız" diyerek isyan etti.

İzmir’de pandemiden önce 800- 1000 lira arasında olan 1+1 dairelerin aylık kiraları, üç kat artarak 3000 liraya dayandı. Özellikle, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) kampüsünün bulunduğu Buca'da bütçelerine uygun ev ve yurt bulamayan öğrenciler, "En sonunda kampüse çadır kuracağız" diyerek tepki gösterdi. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ise "32 yıldır bu işi yapıyorum, böyle bir şey yaşamadım. Bu sene bu kriz zor aşılır. Yurt dışındaki gibi ailelerin yanlarına öğrenci alması uygulaması olabilir" dedi.

İzmir'de Ekim ayında başlayacak yüz yüze eğitim öncesinde üniversiteliler büyük bir barınma kriziyle baş başa kaldı. Pandemi öncesinde 800 - 1000 lira arasında olan 1+1 dairelerin aylık kiralarının üç kat artarak 3000 TL'ye dayanması öğrencileri çaresiz bıraktı. Özellikle DEÜ kampüsünün bulunduğu Buca ve Ege Üniversitesi (EÜ) kampüsünün yer aldığı Bornova ilçelerinde emlak ofislerini aşındıran üniversiteliler, aşırı yüksek ev ve özel yurt kiraları ile Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarının yetersiz kalmasına isyan etti.

Buca'daki DEÜ Denizcilik İşletmeciliği bölümünü bu yıl kazanan Tansel Alibaş, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Trabzon'dan geliyorum. 1- 2 ay önceden beri internetten ev bakıyorum. Kira fiyatları, okulların açılacağı tarihin açıklanmasının ardından bir anda 400, 500, 600 liralık artışlar kaydetti. 900 liraya baktığım evler 1400 lira filan oldu. Bu kez dedim ki en azından gidip İzmir'den bakayım. Atladık geldik Trabzon'dan. Yaklaşık 3- 4 günden beri arkadaşımla birlikte İzmir'de ev bakıyoruz. Ev bulamıyoruz. Ev bulamamayı geçtim, fiyatların aşırı yüksek oluşu bizi çok şaşırttı. 1 0, 1 1 evler için bizden 1500- 2000- 2500 lira civarında paralar istiyorlar. Biz ne de olsa öğrenciyiz. Bunu nasıl karşılayabiliriz ki.. Hadi çalışıyor olsak bir şey demeyiz de.. Öğrenci insanız bizim gelirimiz ne? Bakalım ne olacak.

Kendisine yurt çıktığını ancak yurdun okula 1,5 saat uzaklıkta olduğunu anlatan Alibaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

Okulum Buca'da, yurt İnciraltı'nda... Oradan bu tarafa gelmem otobüsü kaçırmazsam 1,5 saati buluyor. 3- 4 de aktarma yapmam gerekiyor. O da büyük sıkıntı. Buradaki yurtlarda da yer yok. Apart ve özel yurt fiyatları da çok yüksek. En mantıklı seçim, ev oluyor. Ama ev fiyatları da sağolsunlar çok yüksek. O yüzden kampüse çadır kurma raddesine geldik. Yaklaşık 1 aydır bunun stresini yaşıyorum. Ev bulamıyorum. Dönme şansım yok. Çünkü bölümüm online değil. Burada kalmak zorundayım. Evim yok, yurdum çok uzakta. Bunun yazı var, kışı var. 1,5 saat gidiş, 1,5 saat dönüş, günde 3 saat yol yapmam lazım. Ev bulamamanın sıkıntısını yaşıyorum. Ev yok. Bulunan evler 2500 liralarda. Şu an çaresiz olarak bekliyorum. Kalacak başka bir yer de yok.

"En son kampüste çadır kuracağız"

Trabzon'dan gelip Buca'da kiralık ev arayan DEÜ Denizcilik İşletmeciliği bölümü öğrencisi Muhammet Hamza Yazıcı ise şunları söyledi:

Dört gündür İzmir'deyim. Ondan önce de internette araştırıyordum. Ama bir sonuç elde edemedim. Ev fiyatları çok yüksek. Fiyatların yüksekliğini bıraktık, ev de yok. Yani Trabzon'la kıyaslamıyorum. Ama kıyaslasam da zaten buradakiler Trabzon'daki evlerin 2-3 katını buluyor. Babam memur. Bu paralar babamın karşılayabileceğinden fazla. Yine ailem bana destek oluyor ama bir öğrenci için 2000- 2500 lira, hatta 3000 liraya ulaşan kiralar çok yüksek. Allahtan ümit kesilmez deyip araştırmaya devam ediyoruz. Hadi diyelim ev tutmayalım, yurda başvuralım, ki başvuru yaptım bana çıkacağı kesin değil. Yurdum uzak. Özel yurtlara başvuracak olsam 14 bin lira senelik istiyorlar. 10 ay kalsam, aylık 1400 lira yapıyor. Zaten orada 3 kişi kalıyorsun. Covid var, hastalık var. Biri hasta olsa ben ne yapacağım. Onun sıkıntısını çekiyorum. Arkadaşımla beraber ev araştırıyoruz, ama fiyatlar bizi çok kısıtlıyor. Trabzon’a dönme şansım yok. Okulum burada. Bir çözüm yolu bulacağız. En son kampüste çadır kuracağız diyeceğim ama soğuk var, kış var. Sonuç olarak bir ev bulmak zorundayız.

"3+1 evlerde 6 öğrenci kalacak galiba"

Bornova'daki Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Güney Mengen de pandemi ile birlikte öğrencilerin oturdukları evleri boşalttığını, şimdi ise kiraların astronomik şekilde arttığını belirtirken, "Önceki yıl 1000 liraya kaldığım ev için şu an 1900 lira istendi. Daha önce 3+1 bir evde 3 öğrenci kalabilirken, bu yıl galiba 6 öğrenci kalacak. Bunu bizzat kendimden biliyorum. Ya da üniversiteye daha yakın bir yerde evde kiradayken şimdi kentin çok dışında, daha kötü, güneş görmeyen, rutubetli bir eve taşınacağımız bir durum ortaya çıkıyor" dedi.

"Devletten hesap sormak yerine zararını öğrencilerden çıkarıyorlar"

DEÜ Psikoloji bölümü 4. sınıf öğrencisi Rozana Urkun ise şunları söyledi:

Okulların açılacağı haberi ile beraber öğrenci semtlerindeki ev sahipleri kiraları oldukça yüksek fiyatlara çıkardı. Özel apartlar, özel yurtlar da çok fahiş fiyatlara kiralanmaya başladı. Bunun, buraları denetlemesi gereken kurumların denetlememesi ve öğrencilerin müşteri gibi görülmesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. 4 yıldır İzmir’de okuyorum. Çoğu evlere zam yapıldı ama boş olan evlere de inanılmaz zamlar geldi. Mesela biz, daha uygun bir ev düşünüyorduk ama okulların açılacağı haberiyle 1200- 1300 lira olan kiralar 2000 liraya çıktı. Önceden de öğrencilere ev vermeme, daha fazla fiyattan ev verme gibi tutumlar oluyordu. Ama bu yıl çok daha fazlası oldu. Pandemiden dolayı evlerin tutulmaması, iş yapmayan esnaf, hepsi birden, devletten hesap sormak yerine zararını öğrencilerden çıkartmayı tercih etmiş oldu.

"Kiralar öğrencileri isyan ettirdi: En sonunda kampüse çadır kuracağız" haberi, 14 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 14 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Kiralar öğrencileri isyan ettirdi: En sonunda kampüse çadır kuracağız haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kiralar öğrencileri isyan ettirdi: En sonunda kampüse çadır kuracağız 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:ANKA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:07 Güzellik Merkezi Kurşunlama Davasında Ara Karar: Tutukluluk Hali Devam Ediyor
  2. 19:01 Barcelona'da Xavi ve Laporta İttifakı: Takımın Geleceği İçin Birlikte Devam Kararı Aldılar
  3. 18:57 Zehra Güneş'in Fenerbahçe'ye Transfer İddiası Yalanlandı: VakıfBank ile Yoluna Devam!
  4. 18:52 Trabzonspor, Gaziantep FK Maçı Hazırlıklarına Hız Kesmeden Devam Ediyor
  5. 18:47 Carlo Ancelotti: Arda Güler Her An Hazır, Ancak Forma Şansı Bulamadı
  6. 18:44 Gazze'de İsrail Saldırıları: Açlık, Hastalık ve Ölüm Halkın Peşini Bırakmıyor
  7. 18:40 Uzayda Çarpışma Tehlikesi: Kullanım Dışı İki Uydu, 10 Metreden Az Mesafede Buluştu
  8. 18:35 Çorlu Tren Kazası Davasında Mahkeme Kararı Açıklandı
  9. 18:34 Borsa İstanbul günü negatif bir seyirle kapattı
  10. 18:31 Mart ayında ABD'de bekleyen konut satışları arttı
  11. 18:31 Macron Avrupa'ya çağrıda bulundu: 'ABD’nin tebaası olmadığını göstermeli'
  12. 18:24 Galatasaray, Transferde Son Hedefine Kilitlendi: O Yıldızla Anlaşmaya Çok Yakın!
  13. 18:24 Uzmanlar Açıkladı: Merkez Bankası Ne Zaman Faiz İndirecek?
  14. 18:24 Büyük Deprem! Yüz Binlerce Üyeli Partide 28 Milletvekili İstifa Etmeye Hazır!
  15. 18:24 Zelenski, ABD'ye Teşekkür Etti ve Putin'e Karşı Birlik Çağrısı Yaptı
  16. 18:23 SGK'dan Dev Yaptırım! Maaşları Kesiliyor, Verilen Paralar Faiziyle Geri Alınıyor
  17. 18:23 Altın Fiyatlarında Dev Düşüş ? Uzmanlar O Tarih İçin Uyarıda Bulundu!
  18. 18:20 İngiltere'den Düzensiz Göçmenler için Ruanda Planı: Yeni Anlaşma Hakları Güvence Altına Alıyor
  19. 18:16 A Milli Takımımızın UEFA Uluslar Ligi Heyecanı Başlıyor: İlk Maçlar Belli Oldu!
  20. 18:10 Isua Kayaları: Dünya'nın Manyetik Geçmişine Işık Tutuyor
Ekonomi Haberleri