Kırım Tatar Sürgünü 80. Yılında: Acılar Hatırlandı, Baskılar Kınandı
Kırım Tatar Sürgünü 80. Yılında: Acılar Hatı... Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, 18 Mayıs 1944'teki Kırım Tatar Sürgünü'nün 80. yıldönümünde, Sovyet döneminde yaşanan trajik olayları hatırlattı. Bildiride, Rusya'nın Kırım'ı işgali sonrası Kırım Tatarları üzerindeki baskıların arttığı vurgulandı.
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, 18 Mayıs 1944'te yaşanan Kırım Tatar Sürgünü'nün 80. yıl dönümünde bir bildiri yayınladı. Sovyet döneminde yaşanan trajik olayları anan vakıf, Rusya'nın Kırım'ı işgali sonrası Kırım Tatarları üzerindeki baskıların arttığını belirtti.
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı, 18 Mayıs 1944'te gerçekleşen Kırım Tatar Sürgünü'nün 80. yıl dönümü dolayısıyla bir basın bildirisi yayınladı. Bildiride, Sovyet Rusya yönetiminin 18 Mayıs 1944'te gerçekleştirdiği ve Kırım Tatar halkının büyük bir kısmını vatanlarından koparan trajik olaylar hatırlandı.
Basın bildirisinde, "Eli silah tutan erkekleri Kızıl Ordu saflarında cephede savaşırken, yaşlı, kadın ve çocuklardan oluşan Kırım Tatar halkı 80 yıl önce Sovyet Rusya yönetimi tarafından vatanlarından topyekün sürgüne gönderilmişti," ifadesine yer verildi. Bu sürgünde, açlık, susuzluk ve karanlık, havasız hayvan vagonlarında uzun süren yolculuklar sonucunda ve sürgün bölgelerinde yaşanan zorluklar nedeniyle Kırım Tatarlarının nüfusunun %46'sının kaybedildiği vurgulandı.
Sovyetler Birliği'nin son dönemlerinden itibaren, Kırım Tatarlarının kendi imkanlarıyla sürgün yerlerinden vatanlarına dönmeye başladığı ve Kırım'da yeniden kök salarak öz yönetimlerini kurdukları, eğitim, kültür ve sosyal alanda kurumlarını oluşturmayı başardıkları belirtildi. Bildiride, "1990’lı yılların başından itibaren her yılın 18 Mayıs’ında Kırım’da şehir merkezlerinde bir araya gelen Kırım Tatarları matem günlerini kitleler halinde büyük kalabalıklarla anar hale gelmiştir," denildi.
Ancak, bildiride, Rusya'nın 27 Şubat 2014'te Kırım'ı işgal etmesinin ardından, Kırım Tatarları üzerindeki baskıların artarak devam ettiği ifade edildi. "Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini yasaklayan, Kırım Tatar liderlerini Kırım'a sokmayan, Kırım'da kalanları hapislerde tutan Rusya, Kırım Tatarlarının 25 yıl içerisinde oluşturduğu milli, sosyal ve kültürel birikimlerini ellerinden alırken, sistemli bir şekilde sürdürdüğü baskıları ile Kırım'ı Kırım Tatarları için bir açık hava hapishanesine dönüştürmüştür," ifadesine yer verildi.
Rusya'nın, Kırım'ın işgal edilmesinin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen, Kırım Tatarlarının matem günlerini anmalarına bile tahammül edemediği belirtilen bildiride, Rusya'nın Ukrayna genelinde başlattığı saldırılara da dikkat çekildi. "Rusya, iki yıldan fazla bir zamandır Ukrayna genelinde başlattığı saldırıları ile yakmaya, yok etmeye, savaş ve insanlık suçlarını işlemeye pervasızca devam etmektedir," denildi.
Kırım Tatar halkının muhaceretteki temsilcileri olarak, Rusya'nın Kırım Tatarlarını yok etmeye yönelik politikalarına karşı duracaklarını belirten Kırım Vakfı, "Acılarımızı ve kimliğimizi asla unutmayacağız. Varlığımızı korumaktan asla vazgeçmeyeceğiz. İnsani ve demokratik prensiplerimizle hak ve adalet yolunda mücadelemize devam edeceğiz," açıklamasında bulundu.
Bildirinin sonunda, "İnsanlık suçu olan 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yıldönümünde sürgün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Unutmadık! Unutmayacağız!" ifadesiyle sürgün şehitlerine saygı duruşunda bulunuldu.
"Kırım Tatar Sürgünü 80. Yılında: Acılar Hatırlandı, Baskılar Kınandı" haberi, 18 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kırım Tatar Sürgünü 80. Yılında: Acılar Hatırlandı, Baskılar Kınandı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kırım Tatar Sürgünü 80. Yılında: Acılar Hatırlandı, Baskılar Kınandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.