Kız Kulesi ne zaman açılacak?

Kız Kulesi ne zaman açılacak?

Kız Kulesi ne zaman açılacak? Kız Kulesi'nin restorasyonuyla ilgili incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hedeflerinin 2023 yılı mart ayına kadar Kız Kulesi'ni ziyaretçi ile buluşturmak olduğunu açıkladı.

Konuya ilişkin konuşan Bakan Ersoy "Hocalarımızın hazırladığı proje dahilinde özgün malzemeleri, ahşaplardan tekrar bu yapıyı ahşaptan orijinaline uygun şekilde üretip yerine takacağız. Üzerine yine kurşun kaplaması gelecek." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Eylül 2021'den bu yana restorasyon çalışmaları devam eden İstanbul'un sembol yapılarından Kız Kulesi'nde bugün yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu.

Kız Kulesi'nin restorasyon esnasında çevresinin brandalarla çevrilmesi kule yıkıldığı iddialarını beraberinde getirmişti. Bakan Ersoy, bu duruma da değinerek, "İtalya'da da bu çaplı restorasyona gittiğiniz zaman dışına bir koruma iskelesi çekilir, koruma iskelesinin önüne de jüt örtü çekilir. Jüt zaten yarı şeffaftır. Özellikle yarı şeffaf çekiliyor ki görebilin diye. Burası dünyada en çok görüntülenen 5 binadan birisi. Bunu özgün haliyle ne kadar görüntülersek bizim için, İstanbul için, Türkiye için o kadar önemli" ifadelerini kullandı.


ORTA ŞİDDETLİ DEPREMDE YIKILMAYA MÜSAİT
Kız Kulesi'nin kubbe kısmından sökülen betonarme yapının binaya yük bindirdiğine dikkat çeken Bakan Ersoy, "Beton ve inşaat demiri kullandığınız zaman yapının yükünü inanılmaz derecede artırıyorsunuz. Mevcut yapı tasarlanırkenki statik yapısından çok uzak hale getiriyorsunuz. Yapıda orta ve uzun vadede ciddi hasarlar oluşturuyor. Binanın statiğini bozuyorsunuz. Bütün eklentiler statiği el verdiği ölçüde söküldü. Yapı orta şiddetli bir depremde yıkılmaya müsait. 80 yıllık betonarme kullanıyorsunuz" dedi.


'GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALIYORUZ'
Ersoy, "Hocalarımızın hazırladığı proje dahilinde özgün malzemeleri, ahşaplardan tekrar bu yapıyı ahşaptan orijinaline uygun şekilde üretip yerine takacağız. Üzerine yine kurşun kaplaması gelecek. Onun üzerine dış etkenlere dayanıklı metalden bayrak direği oturtulacak. Kubbenin üst tarafında da orijinalinde olduğu gibi altın varaklama işlemi de yapılacak. Bayrak direği sivri bir yapı olmasına rağmen yıldırımlardan koruyacak herhangi bir önlem alınmamış. Yıldırımlı bir havada bina devamlı yıldırım yemiş. Bunlarla ilgili gerekli önlemleri de alıyoruz" diye konuştu.

Ersoy, "80 yıla varan bir hatalar zincirinin düzeltildiği dönemden geçiyoruz. Bundan sonra 100-150 yıl boyunca hiç sorunsuz bir şekilde gidecek halde yapıyı gerçek anlamıyla restore ediyoruz. Yapının alt kısmında da Ulaştırma Bakanlığımızla ciddi çalışma var. Haddinden fazla yük bindirildiği için binaya altında da çatlaklar oluşmuş. Oralarda da düzeltme yapılıyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy, "İnşallah yılsonuna doğru bütün bu çalışmaları burada tamamlayacağız. Ocak şubat gibi, hava müsait değil ama hedefimiz mart ayına kadar burayı tekrar ziyaret edilebilecek hale getirip 2023 başında başta Türk halkı olmak üzere dünyaya burayı tekrar sergilemek" diye konuştu.

"Kız Kulesi ne zaman açılacak?" haberi, 09 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 09 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Kız Kulesi ne zaman açılacak? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kız Kulesi ne zaman açılacak? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:06 Avustralya’nın eski lideri Morrison’dan ‘kaygı bozukluğu’ itirafı geldi
  2. 02:04 Milyonlarca yıllık mucize 150 dakikada gerçekleşti!
  3. 02:03 Eski IMF başkanına hapis cezası isteniyor
  4. 02:02 Hisseler tavan yaptı! 20 yıldan sonra ilk kez: Dev şirket temettü dağıtacağını duyurdu
  5. 02:00 ABD'de bir George Floyd vakası daha gerçekleşti: Polisin boynuna bastırdığı adam hayatını kaybetti
  6. 01:59 ABD'de bu yılki ilk iflas geldi: Republic First Bank kapatıldı
  7. 01:57 Meksika lideri Obrador'dan ABD'deki Filistin protestolarına müdahaleye tepki geldi
  8. 01:55 Turistler bölge sakinlerini bıktırdı! Fuji Dağı'nın noktasına bariyer çekilecek
  9. 01:49 Galatasaray'ın Efsanesi Yıllar Sonra Ortaya Çıktı: Son Halini Görenler Hayrete Düştü!
  10. 01:40 Küf Kabusu Bitti! Evde Oluşan Küflerden Kolayca Kurtulun!
  11. 01:40 Husiler'den Kızıldeniz açıklarında bir gemiye füze saldırısı gerçekleştirildi
  12. 01:37 Rusya’dan Ukrayna’nın enerji tesislerine saldırı gerçekleştirdi
  13. 01:36 Komşudan Fransa’ya teklif geldi: Olimpiyatlar için savunma sistemi gönderebiliriz
  14. 01:33 Mevsim Geçişlerinde Burun Tıkanmasına Son: Bu Yöntemle Sadece 10 Saniyede Nefes Almaya Başlayın!
  15. 01:33 İran lideri Reisi’den ‘nükleer silah’ açıklaması geldi: Savunma doktrinimizde yok
  16. 01:33 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'dan 'ara zam' sorusuna yanıt
  17. 01:31 Yapımı basit yoksul pastası tarifi
  18. 01:30 Haberi duyan hemen kuyumcuya koşacak! Dünya Bankası gram altın için rekor tarihi gündeme getirdi
  19. 01:28 Yeni Skoda Kodiaq Türkiye'yi sarsmaya geliyor! Satış tarihi açıklandı
  20. 01:26 Sitelerde araç şarj istasyonu kurdurmak isteyenler dikkat! Merak edilen soru yanıt buldu
Türkiye Haberleri