KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM'nin Kıbrıs özel temsilcisi Stewart'ı kabul etti açıklaması

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM'nin Kıbrıs özel temsilcisi Stewart'ı kabul etti açıklaması

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM'nin Kıbrıs özel... Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs yönetimi ile resmi müzakerelere sadece KKTC'nin egemen eşitlik ve eşit internasyonal statüsünün kabulü durumunda başlanabileceğini söylemiş oldu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs yönetimi ile resmi müzakerelere sadece KKTC'nin egemen eşitlik ve eşit internasyonal statüsünün kabulü durumunda başlanabileceğini söylemiş oldu.

Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) Şefi Colin Stewart'ı kabul etti.

Cumhurbaşkanlığında meydana gelen ve ortalama 1 saat devam eden görüşmede, Tatar ile Stewart, BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo'nun gelecek hafta aday yapmayı düşündüğü ziyaret öncesinde genel değerlendirmede bulunmuş oldu.

Görüşmenin peşinden gazetecilere açıklamalarda bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, şu an için Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile resmi müzakerelere başlama benzer biçimde bir durumlarının olmadığına dikkati çekerek "GKRY ile resmi müzakerelere, ancak egemen eşitlik ve eşit uluslararası statümüzün kabulü durumunda başlanılabilir." dedi.

Tatar, resmi müzakereler konusunda tutumlarını Stewart'a, dolayısıyla BM'ye bir kez daha ileterek teyit ettiklerini belirterek diyalog konusunda büyük bir çaba ortaya koyan Stewart ve ekibine teşekkür etti.

GKRY Lideri Hristodoulidis'in Avrupa Birliği'ni (AB) Kıbrıs meselesine daha fazla dahil etme çabalarını değerlendiren Tatar, GKRY ve Yunanistan'ın üyeliklerinin bulunmasından dolayı AB'nin konuya taraf olduğunu vurguladı.

Tatar, AB'nin Kıbrıs meselesine daha fazla dahil olmasına kesinlikle müsaade etmeyeceklerini belirterek, "Kıbrıs meselesiyle ilgili olarak kurulabilecek bir masaya Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar, Türkiye, İngiltere, Yunanistan ve BM haricinde başka biri oturamaz." şeklinde konuştu.

Rumların silahlanması ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tatar, şunları kaydetti :

"Rumların silahlanması ve Doğu Akdeniz'deki gerginliğin artırılmasının kimseye bir faydası olmaz. Biz, Kıbrıs'ta barış, huzur, iki halkın menfaatine gelişmeler ve işbirliği arzu etmekteyiz."

Tatar, BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo ile 15 Mart Çarşamba günü yapacakları görüşmede de aynı konuların gündeme geleceğini sözlerine ekledi.

Ziyaretin ardından kısa bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BMBG Şefi Colin Stewart, iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydederek görüşmede Tatar'a Türkiye'deki depremden dolayı Kuzey Kıbrıs'ın trajik kayıpları için tekrar başsağlığı dilediğini söyledi.

GKRY vatandaşları ile BM personelinin topladığı 6 kamyon insani yardımı KKTC'deki koordinasyon merkezine teslim ettiklerini Tatar'a ilettiğini aktaran Stewart, deprem dolayısı ile dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

Tatar'la görüşmelerinde Siyasi İşlerden Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo'nun gelecek hafta adaya yapacağı ziyaretle ilgili detayları ele aldıklarını anlatan Stewart, BM'nin adada çözüme yönelik çabalarını sürdüreceğini söyledi.

"KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM'nin Kıbrıs özel temsilcisi Stewart'ı kabul etti açıklaması" haberi, 10 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 10 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM'nin Kıbrıs özel temsilcisi Stewart'ı kabul etti açıklaması haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM'nin Kıbrıs özel temsilcisi Stewart'ı kabul etti açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  2. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  3. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  4. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  5. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  6. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  7. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  8. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  9. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  10. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  11. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  12. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  13. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  14. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  15. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  16. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  17. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  18. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  19. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  20. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
Gündem Haberleri