Koç, Sabancı, Ülker Onların yanında sıradan kalırdı! Türkiye’nin en zengin ailesi böyle iflas etti!

Koç, Sabancı, Ülker Onların yanında sıradan kalırdı! Türkiye’nin en zengin ailesi böyle iflas etti!

Koç, Sabancı, Ülker Onların yanında sıradan ... İnanılmaz bir hızla zirveye çıktılar, en parlak dönemlerinde Türkiye'yi ve dünyayı büyülediler, sonunda hayatta kalmak için uzakta bir yerde gözden kayboldular. Cumhuriyet'in ilk yıllarında İpar ailesi, ülkenin en varlıklı topluluğu olarak biliniyordu. İşte detaylar...

Türkiye'nin en zengin aileleri denildiğinde günümüzde akla ilk gelen isimler Koç ve Sabancı olurken, Cumhuriyetin ilk yıllarında bu soruya verilen yanıt tartışmasız İpar ailesiydi. "Şeker Kralı" lakabıyla tanınan Mehmet Hayri Bey'in liderlik ettiği aile, 1960 darbesi sonrası yaşadığı dramatik olaylarla tarihe geçti.

ŞEKER KRALININ YÜKSELIŞI

1886’da Mudanya’da doğan Mehmet Hayri Bey, Kurtuluş Savaşı’na katıldıktan sonra askeriyeden emekli olup ticarete atıldı. Türkiye'nin ilk şeker fabrikalarından Alpullu Şeker Fabrikası’nı kuran Mehmet Hayri Bey, kazandığı servet sayesinde kısa sürede "Şeker Kralı" olarak anılmaya başladı. 1934’te çıkarılan Soyadı Kanunu ile "İpar" soyadını alan Hayri Bey, Bebek’teki ünlü İpar Korusu dahil çok sayıda değerli mülke sahip oldu. Ayrıca, Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın imzalandığı ve yıllar önce ailesinin oturduğu evi satın alarak müze haline getirdi. Serveti ve İstanbul’un elit çevresine hızlı uyumu ile İpar ailesi, Türkiye’nin gündeminden düşmeyen, davetleriyle dikkat çeken bir konuma ulaştı.

Koç, Sabancı, Ülker... Onların yanında bir hiçtiler! Türkiye'nin en zengin ailesi böyle iflas etti - Sayfa 7

SAVAŞIN GÖLGESI VE ABD’YE GÖÇ

1939'da patlak veren 2. Dünya Savaşı, ailenin hayatını kökten değiştirdi. Hayri İpar, savaşın Türkiye’ye sıçrayacağı endişesiyle ailesini ABD’ye taşıdı. Beverly Hills’te bir malikane satın alan İpar, Hollywood’un ünlü isimleriyle dostluklar kurarken, savaşın ardından ailesiyle Türkiye’ye geri döndü. Ancak oğulları Ali ve Mehmet, Amerika’da kalmayı tercih etti. Ali İpar, Hollywood’a olan ilgisiyle senaryo yazarlığına yöneldi ve ünlü aktris Virginia Bruce ile aşk yaşamaya başladı. Ailesinin itirazlarına rağmen Bruce ile evlenen Ali, babasının ricası üzerine Türkiye’ye dönse de Bruce, İstanbul’daki hayata uyum sağlayamadı ve çift kısa sürede ayrıldı. Ali İpar, bu ayrılığın ardından 1950’de intihar ederek yaşamına son verdi.

İPAR AILESININ ZIRVEDEKI YILLARI

Ali’nin ölümü sonrasında, Hayri İpar işlerin idaresini diğer oğlu Ali İpar’a devretti. Demokrat Parti ile yakın ilişkiler kuran ve Adnan Menderes’in desteğini alan İpar ailesi, yeni yatırımlar ve armatörlük faaliyetleriyle Türkiye’nin en zengin ailesi konumuna ulaştı. Ancak döviz kısıtlamaları sebebiyle yurt dışından gemi satın alma girişimleri zorlu bir sürece dönüştü. Menderes’in özel izniyle bu süreci aşan Ali İpar, ABD’den üç büyük gemi satın aldı ve en büyük gemiye eşi Virginia’nın adını verdi. İki geminin teslimi beklenirken 27 Mayıs 1960 darbesi gerçekleşti.

Koç, Sabancı, Ülker... Onların yanında bir hiçtiler! Türkiye'nin en zengin ailesi böyle iflas etti - Sayfa 8

DARBE VE DÜŞÜŞ

Darbenin ardından İpar ailesi için çöküş süreci başladı. Babası Hayri Bey, ticari faaliyetlerde dikkatli olması için Ali’yi uyardıysa da Ali İpar geri kalan iki gemiyi de teslim aldı ve ticarete hız kesmeden devam etti. Bu süreçte kurduğu İpar Transport şirketi büyük bir törenle tanıtıldı. Ancak askeri yönetim, Ali İpar hakkında "döviz kaçakçılığı" suçlamasıyla soruşturma başlattı. Gözaltına alınan Ali İpar, Adnan Menderes ve diğer siyasetçilerle birlikte Yassıada’da yargılandı. Yargılama sonucunda iki yıl hapis ve ticaretten men cezası aldı, tüm mal varlığına el konuldu.

Eşi Virginia Bruce, Ali İpar’ı kurtarmak için dönemin ABD Başkan Yardımcısı Richard Nixon’a mektup yazsa da sonuç alamadı. Ali İpar, bir gece ansızın serbest bırakılarak yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. Ailenin devasa gemileri Haliç’te çürümeye terk edilirken, İpar ailesi Cumhuriyet tarihinin unutulmaz çöküş hikayelerinden birinin kahramanları olarak hafızalara kazındı.

"Koç, Sabancı, Ülker Onların yanında sıradan kalırdı! Türkiye’nin en zengin ailesi böyle iflas etti!" haberi, 28 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 28 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Koç, Sabancı, Ülker Onların yanında sıradan kalırdı! Türkiye’nin en zengin ailesi böyle iflas etti! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Koç, Sabancı, Ülker Onların yanında sıradan kalırdı! Türkiye’nin en zengin ailesi böyle iflas etti! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:15 Inter ve Juventus arasındaki derbide son söz Kenan Yıldız'dan geldi!
  2. 02:15 Jose Mourinho: "Bugün Fenerbahçe kazanmayı hak eden taraftı"
  3. 02:15 Aktürkoğlu: "Tüm hayallerimi gerçekleştiriyorum"
  4. 00:29 Garipoğlu'nun açılan mezarından çıkan poşette insana ait olmayan kan tespit edilmiş oldu
  5. 00:29 Siber casusluk skandalı: Ünlülerin bilgileri ele çalındı!
  6. 00:10 NBA tarihinde bir devrim gerçekleşti: Resmi bir maçta ilk kez baba-oğul birlikte sahada yer aldı!
  7. 00:06 2025 Kıdem Tazminatı Miktarı Açıklandı!
  8. 00:02 Volkan Demirel'in eşi Zeynep Sever anlattı: "Kararları ben alırım Volkan aldığını zanneder"
  9. 00:02 2010 Senesinden beri hizmet veren şirket iflas bayrağını çekti!
  10. 00:02 Almanya'dan Çarpıcı Karar: Türkiye Vize Kısıtlamalarına Eklenerek Listeye Alındı!
  11. 00:01 Ulaşımda yeni dönem! 81 ilde hizmete girecek: Bakan duyurdu
  12. 00:01 Sergen Yalçın kafayı bu kez de Mourinho'ya kafayı taktı: "Hazmedememiş!"
  13. 00:00 Koç, Sabancı, Ülker Onların yanında sıradan kalırdı! Türkiye’nin en zengin ailesi böyle iflas etti!
  14. 00:00 Nakliye Devi İflas Bayrağını Çekti! Binlerce Çalışan İşsiz Kaldı!
  15. 23:55 Sünnet düğün yemeğinden 50'den fazla davetli zehirlendi!
  16. 23:42 Galatasaray'ı galibiyete taşıyan isim Buğrahan Tuncer oldu
  17. 23:42 Fenerbahçe, sahasında oynadığı maçta 3-1 yenilerek bu sezon ilk mağlubiyetini aldı
  18. 23:11 Yapay Zeka İle Radyo Yayın Dönemi: Gazeteciler İşten Çıkarıldı!
  19. 23:08 Seçim Sonuçlarına İtiraz: Gürcistan Halkı Sokağa Çağrıldı
  20. 23:01 İsrail’in Saldırılarına Yanıt: Hamaney'den İbranice Mesaj!
Ekonomi Haberleri