Konut alıp satacaklar aman dikkat: Artık o kadar kolay değil! Emlakta yeni dönem başlıyor

Konut alıp satacaklar aman dikkat: Artık o kadar kolay değil! Emlakta yeni dönem başlıyor

Konut alıp satacaklar aman dikkat: Artık o k... EİDS, taşınmaz sahibinin e-Devlet üzerinden yetkilendirme yapmasına imkan tanıyan bir sistemdir. Taşınmaz sahibi, bu sistem üzerinden yetki vermek istediği emlak işletmesini, ilana konu taşınmazı ve bu yetkinin süresini belirleyerek süreci tamamlayacak.

Ticaret Bakanlığı, tüketici haklarını koruma ve taşınmaz ticaretinde yaşanan sorunları çözme amacıyla, ilan platformlarında "doğrulanmış ilan" düzenlemesini 15 Eylül 2024 itibarıyla yürürlüğe koydu. Bu düzenleme ile düzmece ilanlarla yapılan fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi ve emlak sektöründe kayıt dışı faaliyetlerin engellenmesi hedefleniyor. Düzenlemenin en önemli bileşeni olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), Ticaret Bakanlığı tarafından kurularak devreye alındı ve 2025 yılından itibaren emlak ticaretinde zorunlu hale gelecek. Bu yeni sistem sayesinde, emlak ilanları yalnızca taşınmazın sahibi, bu kişinin birinci veya ikinci derece yakınları ya da eşi tarafından ya da taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirilen emlak işletmesi tarafından verilebilecek.

EİDS, taşınmaz sahibinin e-Devlet üzerinden yetkilendirme yapmasına imkan tanıyan bir sistemdir. Taşınmaz sahibi, bu sistem üzerinden yetki vermek istediği emlak işletmesini, ilana konu taşınmazı ve bu yetkinin süresini belirleyerek süreci tamamlayacak. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, EİDS düzenlemesinin detaylarını açıklayarak, bu sistem sayesinde vatandaşların, verdikleri yetkinin kapsamı hakkında endişe duymamalarını vurguladı. Bakan Bolat'a göre, verilen yetki yalnızca ilanın yayınlanmasına yönelik olacak ve emlak işletmesine tapu işlemleri ya da başka tasarruf hakları tanımayacak.

Bakan Bolat, EİDS üzerinden verilen ilan yetkisinin, emlak işletmelerinin yönetmelik gereği düzenlemeleri gereken sözleşmeler ve belgelerin yerine geçmeyeceğini belirtti. Bu kapsamda, emlak işletmeleri yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi, alım satım ve kiralamaya aracılık sözleşmesi gibi belgeleri düzenlemekle yükümlü olmaya devam edecekler. Ayrıca, EİDS'nin devreye girmesiyle birlikte, Ticaret Bakanlığı'ndan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. Bu nedenle, şu anda yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren emlak işletmelerinin mağduriyet yaşamamaları için ivedilikle yetki belgesi almaları gerekiyor.

EİDS yetki doğrulama uygulaması, 15 Eylül ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında bir geçiş süreci olarak planlandı. Bu süre zarfında, doğrulama yapılmadan da ilan verilebilecek, ancak doğrulanmış ilanlarda EİDS'den onaylandığına dair bir logo bulunacak. Bakan Bolat, bu geçiş döneminin ardından, 1 Ocak 2025 itibarıyla yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyeceğini belirtti. 

Yeni sistemin devreye girmesiyle, ilan platformlarında yer alan sahte ve yanıltıcı ilanların engellenmesi, bu ilanların sebep olduğu spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesi hedefleniyor. Ayrıca, bu düzenlemenin tüketici mağduriyetlerinin azalmasına ve sektörde adil, rekabetçi, istikrarlı bir piyasa yapısının oluşmasına katkı sağlayacağı düşünülüyor.

"Konut alıp satacaklar aman dikkat: Artık o kadar kolay değil! Emlakta yeni dönem başlıyor" haberi, 16 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 16 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Konut alıp satacaklar aman dikkat: Artık o kadar kolay değil! Emlakta yeni dönem başlıyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Konut alıp satacaklar aman dikkat: Artık o kadar kolay değil! Emlakta yeni dönem başlıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:07 Kızıl Goncalar'ın yayın tarihi belli oldu!
  2. 01:00 Kemal Kılıçdaroğlu'ndan çarpıcı iddia: "Sinan Oğan hem normalleşti hem de zenginleşti!"
  3. 00:55 MasterChef'te Dokunulmazlık Mücadelesi! Hangi Takım Kazandı, Kimler Eleme Adayı Oldu?
  4. 00:45 Hız ve görsel zeka testi: 3 tek yengeci 15 saniyede bulabilir misin?
  5. 00:44 Yeni Evli Acun Ilıcalı ve Çağla Altunkaya, Oğulcan Engin'in 5. Yıl Kutlamasında! Balayı Bekliyor
  6. 00:43 Zekanı Kanıtla! Gizli İpuçlarını Bulmak İçin Sadece 5 Saniyen Var! 100 Kişiden Biri Geçebildi!
  7. 00:40 Ümit Özdağ: “Erdoğan’dan gelen parlamenter sistem önerisini muhalefet kabul edebilir”
  8. 00:38 Kansere Yol Açan 4 Enfeksiyon Ortaya Çıktı! Mide ve Rahim Ağzı Kanserleri Risk Altında
  9. 00:37 Gözleri dolduran Seat Leon'un fiyatları güncellendi: Eylül ayında bu fiyatlarla satışta!
  10. 00:33 Final Fantasy XVI ve God of War bu hafta PC platformunda oyuncularla buluşuyor
  11. 00:32 Fatih Erbakan: "Ahlaklı belediyecilik dönemi başlamıştır"
  12. 00:29 Angelina Jolie oğlu için seferber oldu: Dünyanın en iyi plastik cerrahlarıyla görüşüyor
  13. 00:28 Myanmar’da Yagi Tayfunu Felaketi: Ölü Sayısı 268’e Ulaştı
  14. 00:25 Amerika'ya gitmek isteyenlere müjde! Yakında başlayacak, kısa sürede bitecek: Başvurular ücretsiz!
  15. 00:24 Lokantalarda Teknolojik Devrim: Cep Telefonuyla Sipariş Verme Dönemi Başlıyor!
  16. 00:22 Erdoğan 12 ilin valisini görevden aldı!
  17. 00:21 Ferdi Kadıoğlu Brighton'da ilk golünü attı!
  18. 00:20 Ahmet Çakar'dan Kritik Derbi Tahmini: Günler Önceden Açıkladı
  19. 00:19 Resmi Gazete'de yayımlanan karar doğrultusunda 16 ilin valisi değiştirildi
  20. 00:19 Nuri Şahin önderliğinde Borussia Dortmund Devler Ligi'ne doludizgin başlangıç yapıldı!
Ekonomi Haberleri