Kredi Kartlarında Büyük Değişiklik: İşte Yapılacaklar!

Kredi Kartlarında Büyük Değişiklik: İşte Yapılacaklar!

Kredi Kartlarında Büyük Değişiklik: İşte Yap... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gelir ve kredi kartı limitleri arasındaki bağlantının zayıflamasıyla başlayan riskli tüketim eğilimlerine karşı önlem alıyor. Enflasyonla mücadele kapsamında, kredi kartı işlemlerine dair 4 aşamalı kısıtlama planları yapılıyor..

Bu hafta gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artırımı kararı almayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekonomik verilerin ihtiyaç göstermesi halinde faiz artırım sürecini devam ettirebileceğini işaret ederken, kredi kartı sahiplerine yönelik önemli bir mesaj da iletti.

Nisan ayında öncelikle kredi kartı nakit avans işlemlerine uygulanan faiz tutarlarını yükselten Merkez Bankası, birkaç gün sonra ise kredi kartı akdi faizlerinde referans oranını değiştirerek faiz artışına gitmişti.

Ancak, alınan tüm bu önlemlerin yetersiz kalması ve Türkiye'de kredi kartı kullanım oranlarının ciddi boyutlara ulaşması üzerine, TCMB'nin yeni ve daha radikal çözüm adımları atmaya hazırlandığı belirtildi.

Bu çerçevede, nakit avans işlemlerine yönelik taksit sınırının 12 aydan 3 aya düşürüldüğü bankaların, ilerleyen dönemde talimat doğrultusunda taksitli işlemlerini askıya alabileceği ifade edilmekte. İlk aşamada tamamen kaldırılmayacak olsa da, birçok taksitli alışveriş için vade işlemleri kısıtlanacak ve taksit vadeleri arasındaki ödeme farkları artacak. Bu uygulama ile vatandaşların taksitli tüketim eğiliminin azaltılması hedeflenmekte.

Ayrıca, kredi kartı limitlerinin, Türkiye'de kredi kartı limitleri ile aylık gelir arasındaki bağlantının yeniden gözden geçirilerek düşük gelirli müşterilere dahi yüksek limitler sunulmaması üzerine bir çalışma yürütüldüğü belirtilmekte. Bu doğrultuda, birçok bankanın, sağlıksız limitlere sahip müşteriler için kısıtlama getirebileceği ifade edilmekte.

Ayrıca, kredi kartı faiz oranlarının, TCMB'nin tebliği ile politika faizi artışlarından bağımsız hale getirildiği ve belirlenen referans oranın Nisan ayında yukarı yönlü güncellendiği hatırlatıldı. Halihazırda %4.25 olarak belirlenen kredi kartı akdi faizlerinin, mevcut ekonomik verilerin beklentileri karşılamaması halinde yeniden yükseltilebileceği ifade edilmekte.

Son olarak, pandemi döneminde %20'ye kadar düşürülen kredi kartı asgari ödeme tutarlarının, yeniden eski seviyelere çekilebileceği tartışılmakta. Yüksek enflasyon nedeniyle milyonlarca vatandaşın kredi kartlarına yüksek borçlanma nedeniyle sadece asgari ödeme tutarlarını yatırdığı göz önünde bulundurularak, asgari ödeme tutarlarında büyük çaplı bir değişiklik düşünülmekte.

"Kredi Kartlarında Büyük Değişiklik: İşte Yapılacaklar!" haberi, 28 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 28 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Kredi Kartlarında Büyük Değişiklik: İşte Yapılacaklar! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kredi Kartlarında Büyük Değişiklik: İşte Yapılacaklar! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 14 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:05 App Store'un Yeni Dönemi: PS1 Deneyimi iPhone ve iPad'e Geliyor!
  2. 15:02 Fatih'te Yavru Kedi Olayı: Sanığa 4 Yıl 6 Ay Hapis Cezası
  3. 14:59 Beşiktaş Futbol Direktörü Samet Aybaba, Oyuncularını Sert Bir Şekilde Eleştirdi!
  4. 14:53 Bengisu Avcı'nın Molokai Kanalı Geçişi Deniz Anası Engeline Takıldı
  5. 14:46 Pınar Karşıyaka ve Galatasaray Arasındaki Play-off Çeyrek Final Heyecanı Başlıyor!
  6. 14:44 Jandarma Operasyonuyla DAEŞ Üyeleri Yakalandı: Şanlıurfa'da Geniş Kapsamlı Operasyon
  7. 14:38 Sumatra'daki Marapi Yanardağı Patlaması: En Az 41 Kişi Hayatını Kaybetti, Yüzlerce Ev Zarar Gördü
  8. 14:34 Maslak'ta Trafik Tartışması: Levyeyle Dikiz Aynası Kırıldı!
  9. 14:29 Enflasyon Verileri Piyasalarda Dalgalanma Beklentisi Yaratıyor
  10. 14:25 THY ve AJet Miles&Smiles Programlarını Birleştiriyor: Yolcular Detayları Merak Ediyor
  11. 14:20 Fıstıklı Kurabiye: Geleneksel Lezzetin Yeniden Yorumu!
  12. 14:08 Hermes Varisinin Beklenmedik Kararı: Servetin Yarısını Bir Bahçıvana Bırakıyor
  13. 13:51 Evde Lezzet Şöleni: Haşhaşlı Açma Tarifiyle Sofralarınızı Renklendirin!
  14. 13:50 Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Brüksel'de Avrupa İle Temaslarda Bulunuyor
  15. 13:40 Kenya'da Şiddetli Yağışlar: Ölü Sayısı 277'ye Ulaştı
  16. 13:25 Ev kredisi faizleri yükseldi: Nakit parası olanlar için indirim fırsatı
  17. 13:25 Borsa günün ilk yarısında yükseldi
  18. 13:25 Fidan: "Netanyahu dünya için güvenlik problemi haline geldi"
  19. 13:25 14 Mayıs 2024 akaryakıt fiyatları
  20. 13:17 Bulaşık Makinenizi Doğal Yöntemlerle Temizleyin!
Ekonomi Haberleri