Kur korumalı mevduat gibi uygulamalar enflasyonu daha da körükleyebilir

Kur korumalı mevduat gibi uygulamalar enflasyonu daha da körükleyebilir

Kur korumalı mevduat gibi uygulamalar enflas... Ekonomist Levent Altınoğlu, Türkiye'de döviz kurunu kontrol altına almak için kur korumalı mevduat (KKM) gibi geleneksel olmayan araçların orta vadede enflasyonu körükleyerek, kurun daha da yukarı çıkmasına sebep olabileceğini ifade etti.

Altınoğlu ayrıca dış yatırım ve ihracat vasıtasıyla ülkeye giren döviz miktarının yetersiz kalması halinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) diğer bankalardan aldığı ödünç dövizleri kısmen ödemekte zorlanabileceğini, bunun bankalara zarar vereceğini; TL cinsinden ödemeye gidilirse de bunun enflasyonu daha da körükleyebileceğini belirtti.

Dünya'dan Elif Karaca'ya konuşan Altınoğlu şunları kaydetti:

"Kur korumalı mevduat uygulaması ve kısa süre önce açıklanan TCMB'nin 150 milyar liralık düşük faizli kredi imkanı gibi alışılmışın dışındaki uygulamaları giderek daha fazla görmekteyiz. Bunların TL'ye olan güveni artıracağını ve finansal istikrarı destekleyeceğini düşünüyor musunuz?

TL'de son yıllarda görülen değer kaybı, başta yüksek enflasyon ortamından ve bunun yol açtığı ekonomik çalkantılardan kaynaklanmaktadır. Enflasyonun yüzde 50'nin üzerinde ve kısa vadeli faiz oranının yüzde 14 olduğu için, reel faiz oranları yüzde eksi 40 civarında. Buna karşın, gelişmiş ekonomilerdeki reel faiz oranları kabaca yüzde eksi 5 ila 10 civarında. Bu fark, TL cinsinden sabit oranlı varlıklara olan talebi düşürdüğü için, doğal olarak kura da yansıyor. Gelişmiş ekonomilerdeki faiz oranlarının, yükselen enflasyon nedeniyle önümüzdeki aylarda muhtemelen artacağı için, Türkiye'deki reel faiz oranları ile gelişmiş ekonomilerin reel faiz oranların arasındaki fark daha da büyüyecektir. Bu fark da kura orta vadede yansıyabilir.

Bu ortamda, gevşek para politikası sürdürüldüğü sürece, TL'yi desteklemek için tasarlanmış geleneksel olmayan önlemler kura ancak geçici bir destek sağlayabilir. Bununla birlikte, orta vadede bu gibi uygulamalar enflasyonu körükleyerek ters etki yapabilir. Örneğin kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması, yerel mudileri kur riskinden korumak için tasarlanmış. Kurda bir yükseliş gerçekleşirse, KKM sahipleri TL cinsinden telafi edilecek. Dolayısıyla kur yükseldikçe TL cinsinden para arzındaki artış hızlanacak. Bu enflasyonu körükleyerek kurun daha da yükselmesine neden olabilir.

"Faiz artırımına gitmeden TL'yi desteklemek zor"

Türkiye'de enflasyon yüzde 60'ı aştı. Enflasyonun toplum üzerindeki yoksullaştırıcı etkisi durdurulamazsa ne gibi etkiler görülebilir? Sizce Türkiye enflasyonla mücadelesinde nasıl bir strateji izlemeli?

Türkiye'nin yüksek enflasyon sorununun temel nedeni gevşek para politikasıdır. Ekonomistler bu konuda genel olarak hemfikir. Merkez bankasının net döviz rezervleri düşük olduğundan, yüksek enflasyon karşısında faiz artırımına gitmeden TL'nin değerini desteklemek zorlaştı. Son yıllarda azalan döviz rezervlerini artırmak için merkez bankası bankalardan döviz ödünç aldı. Fakat dış yatırım ve ihracat vasıtasıyla ülkeye giren döviz miktarı yetersiz kalırsa, merkez bankası bu ödünç alınan dövizleri kısmen ödemekte zorlanabilir - ki bu bankalara zarar verir - ya da TL cinsinden ödemeye gidebilir - ki bu enflasyonu daha da körükleyebilir."

"Kur korumalı mevduat gibi uygulamalar enflasyonu daha da körükleyebilir" haberi, 21 Nisan 2022 tarihinde yazılmıştır. 21 Nisan 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Kur korumalı mevduat gibi uygulamalar enflasyonu daha da körükleyebilir haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kur korumalı mevduat gibi uygulamalar enflasyonu daha da körükleyebilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 21 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:41 Türkiye Tekvando’da Tarih Yazmaya Devam Ediyor: 3 Altın Madalya!
  2. 22:37 1000 TL’lik Çorba Skandalı: Ticaret Bakanlığı Harekete Geçti
  3. 22:30 Kanlı Gecenin Ardından! Servet Bozkurt Otelde Yakalandı
  4. 22:26 Zelenski: Putin’in Ukrayna’yı “Eğitim Sahası” Olarak Kullandığını Söyledi!
  5. 22:06 İstanbul’a büyük deprem uyarısı: 7.2 büyüklüğünde!
  6. 21:51 Okan Buruk'tan Icardi hakkında açıklama geldi! Ne zaman ameliyat olacak?
  7. 21:49 Donald Trump’ın Adalet Bakanı adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini duyurdu
  8. 21:47 Okan Buruk açıkladı: 3 oyuncu kadroda olmayacak!
  9. 21:39 Fatih Terim’den Şok Hamle: Süper Lig Ekibini Satın Alıyor!
  10. 21:28 Askerlere Taciz Suçlamasıyla Yargılanan Komutana Rekor Ceza!
  11. 21:27 Narin Güran'ın katili bu inceleme ile belli olacak!
  12. 21:23 Bu 'eski' iPhone'a sahipseniz hemen çekmecelerinize koşacaksınız!
  13. 21:22 Sürpriz Gelişme: Matt Gaetz Adalet Bakanı Adaylığından Çekildi!
  14. 21:19 Vladimir Putin'den açıklama geldi!: Rusya Ukrayna'yı vurdu!
  15. 21:16 Marmara Denizi’nde Fırtına Alarmı: Valilikten Önemli Uyarı!
  16. 21:13 İsrail Lübnan'ın Baalbek'e kentine saldırı düzenlendi!: Çok sayıda ölü ve yaralı var
  17. 21:11 Narin Güran cinayeti davasında Dara bölgesinin kritik görüntüleri inceleniyor!
  18. 21:11 Bakan Tunç: 'Netanyahu kararı gecikmiş ama olumlu bir karar'
  19. 21:10 Beşiktaş'ın Borcu Açıklandı: Tam 10 Milyar 428 Milyon TL!
  20. 21:08 Perez'den tarihi proje: Real Madrid'de değişim rüzgarları esiyor!
Ekonomi Haberleri