Küresel Piyasada Fed Belirsizliği:Altın Rekor Kırıyor,Petrol Yükseliyor,Bitcoin Dalgalı seyrediyor

Küresel Piyasada Fed Belirsizliği:Altın Rekor Kırıyor,Petrol Yükseliyor,Bitcoin Dalgalı seyrediyor

Küresel Piyasada Fed Belirsizliği:Altın Reko... ABD Merkez Bankası'nın faiz politikasına yönelik belirsizliklerle küresel piyasalarda negatif seyir devam ederken, Powell'ın açıklamaları ve ABD'deki istihdam verileri takip ediliyor. Altın rekor kırarken, petrol fiyatları en yüksek seviyede seyrediyor. Bitcoin ise belirsizlikle dalgalı seyrediyor.

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini öngörülenden daha geç indirmeye başlayabileceğine ilişkin endişelerin artmasıyla negatif bir seyir izlenirken, bugün Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmelerinin yanı sıra ABD'de ADP özel sektör istihdamı verileri yatırımcıların odağına yerleşti.

Merkez bankalarının, bu yıl başlanması beklenen faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızına dair belirsizlikler devam ederken, açıklanan makroekonomik veriler varlık fiyatlarını etkilemeyi sürdürüyor.Dün ABD'de açıklanan verilere göre, JOLTS açık iş sayısı da şubatta, bir önceki aya kıyasla 8 bin artarak 8 milyon 756 bine yükselirken, fabrika siparişleri de aynı dönemde yüzde 1,4 ile piyasa beklentilerinin üzerinde artış gösterdi.

Analistler, söz konusu verilerin ABD'de ekonomik aktivitedeki canlılığa işaret ettiğini belirterek, bu durumun Fed'in faiz indirimleri mevzusunda aceleci davranmayacağına ilişkin beklentileri beslediğini ifade etti.Bugün Powell'ın gerçekleştireceği açıklamalardan bankanın gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin ipuçları aranacağını aktaran analistler, ADP özel sektör istihdamı başta olmak üzere ABD'de açıklanacak verilerin de piyasalarda oynaklığı artırabileceğini söyledi.

Öte yandan, Fed yetkilileri de sözle yönlendirmelerine devam ederken, açıklamalardaki davranışlarında ölçülü mesajlar risk iştahının azalmasında etkili oluyor. Dün, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Cleveland'lı mevkidaşı Loretta Mester, bankanın 2024'te hala üç kez faiz indirimi yapmasını beklediklerini ama borçlanma maliyetlerini düşürmeye başlamak için acelelerinin olmadığını dile getirdi.Mester, para politikası toplantısı için ön yargıda bulunmayacağını ama haziranda faiz indirimi ihtimalini de masadan kaldırmadığını altını çizdi.

Dolar endeksi yüzde 0,1 azalışla 104,7 seviyesinde bulunurken, söz konusu gelişmelerin peşinden tahvil piyasalarında satış ağırlık seyir seyredildi. ABD'nin 10 senelik hazine tahvili faizi dün gün içinde yüzde 4,4'ün üzerine çıkarak kasımdan bu yana en yüksek seviyesini test ettikten sonra günü yüzde 4,35'in üstünden tamamladı. Şu sıralarda da yüzde 4,36'da bulunuyor.

Altının ons fiyatı ise kuvvetli dolar ve yükselen tahvil faizlerine rağmen yükseliş eğilimini üst üste 7. işlem gününe taşırken, bugün 2 bin 288,5 dolarla rekor kırdı. Analistler, bu yıl içinde küresel bazda önemli düzce merkez bankalarının faiz indirimlerinin başlayacağına ilişkin beklentilerin altının ons fiyatını desteklediğini kaydederek, faiz indirimlerinin tarihlerine ilişkin olası ötelenmelere rağmen altına olan iştahın kuvvetli kalmayı sürdürdüğünü bildirdi.

Dün yükseliş eğilimini üst üste 4. işlem gününe taşıyan Brent petrolün varil fiyatı 89 doların üzerine çıkarak ekimden bu yana en yüksek seviyesini test ederek, enflasyon endişelerini beslemeye devam etti.

Brent petrolün varil fiyatı şu sıralarda önceki kapanışının yüzde 0,3 altında 88,7 dolardan işlem görüyor.Petrol fiyatlarındaki artışla birlikte Phillips 66, ExxonMobil, Pioneer Natural Resources, ConocoPhlips ve Occidental gibi enerji şirketlerinin hisseleri de yüzde 1,5 ila yüzde 4 arasında değer kazandı.Bitcoin'in fiyatı Fed'in gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin belirsizliklerin devam etmesiyle dün 65 bin doların altına düştü.

Bitcoin'in fiyatının gerilemesiyle kripto para ile ilişkili hisselerdeki değer kaybı da dikkati çekti. Coinbase'in hisse fiyatı yüzde 2,5 azaldı. Bitcoin şu dakikalarda önceki kapanışının yüzde 1 üzerinde 66 bin 320 dolardan alıcı buluyor.

Öte yandan, bugün, Tayvan'da 7,4 büyüklüğünde yaşanan depremin peşinden dünyanın en büyük çip üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.'nun (TSMC) sahillere yakın bazı fabrikalarında çalışanları tahliye ettiği ve üretimi durdurduğuna yönelik haber akışı da gündemin odağında bulunuyor.

Dün New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,95 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,72 değer kaybederken, Dow Jones endeksi de yatay bir seyir izledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de negatif bir seyirle başladı.

"Küresel Piyasada Fed Belirsizliği:Altın Rekor Kırıyor,Petrol Yükseliyor,Bitcoin Dalgalı seyrediyor" haberi, 03 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 03 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Küresel Piyasada Fed Belirsizliği:Altın Rekor Kırıyor,Petrol Yükseliyor,Bitcoin Dalgalı seyrediyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Küresel Piyasada Fed Belirsizliği:Altın Rekor Kırıyor,Petrol Yükseliyor,Bitcoin Dalgalı seyrediyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:03 Bütün kiri mıknatıs gibi çeken o yöntem: Kızartmalarda işinize yarayacak!
  2. 04:00 Kafe ve restoranlarda bu ibareye rastlarsanız ödeme yapmayın!
  3. 03:58 Covid-19'un yeni varyantı 'FLIRT' ciddi vakalarla çıktı!
  4. 03:56 Karpuz kelek çıkarsa tüketiciler 20 bin lira kazanabiliyor!
  5. 03:54 Spotify'a 'telif' davası: ABD'de davalık oldu
  6. 03:53 Aracınıza kaynar su dökmeyi hiç denediniz mi?
  7. 03:47 200 TL banknot 132 dolar ederken şimdi ise 6 dolara kadar geriledi
  8. 03:42 Çocuklarda grip ve alerjiyi birbirine karıştırmayın
  9. 03:39 Kamu çalışanlarının dikkatine: Servis kalktı, fazla mesai yasaklandı ve izinler kullandırılacak!
  10. 03:33 Düğünde geline dolardan yapılmış pelerin taktılar!
  11. 03:31 Yapay zekanın belirlediği Mersin’in en güzel ilçesi bakın hangisi?
  12. 03:29 18 Mayıs'ta tarihte neler oldu?
  13. 03:28 Yakıt alırken kontak kapatmazsak bakın ne oluyormuş!
  14. 03:26 Buket Aydın'ın yorumu tartışmaya sebep oldu: "İlk hesabı erkek ödemeli"
  15. 03:24 Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı geldi!
  16. 03:22 Bir aylık arabada 241 bin lira masraf çıktı
  17. 02:27 Çalışanın fazla mesaisine yasak geldi
  18. 02:25 Dünya'dan onay aldı: İşte Türkiye’nin en iyi hamur lezzeti!
  19. 02:04 Evdeki sineklerden kurtulmanın basit yöntemi!
  20. 01:46 Büyük derbiye saatler kala Fenerbahçe cephesinde beklenmedik bir şok yaşandı!
Ekonomi Haberleri