Küresel piyasalar yoğun veri haftasına temkinli başladı
Küresel piyasalar yoğun veri haftasına temki... ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkı para politikasını gevşetme olasılığı fiyatlanırken, yıl sonuna kadar atılacak adımlar belirsizliğini koruyor. Analistler, bu hafta açıklanacak istihdam verilerinin belirleyici olabileceğini belirtiyor.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sıkı para politikasını yavaş yavaş gevşetme olasılığı fiyatlanırken, yıl sonuna kadar atılacak adımların büyüklüğü belirsizliğini koruyor. Analistler, bu hafta açıklanacak istihdam verilerinin Fed'in gelecekteki adımları üzerinde belirleyici olabileceğini belirtiyor.
Cuma günü açıklanan verilere göre, Fed'in enflasyon göstergesi olarak kullandığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi temmuzda aylık yüzde 0,2, yıllık ise yüzde 2,6 artış gösterdi. Michigan Üniversitesi'nin ölçtüğü tüketici güven endeksi ise ağustosta 67,9 seviyesine yükseldi. Kısa vadeli enflasyon beklentisi yüzde 2,9'dan yüzde 2,8'e gerileyerek Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyeyi gördü.
Analistler, son verilerin Fed'in bu yıl birkaç kez faiz oranlarını düşürme olasılığını artırdığını ifade ederken, fiyat baskılarının azaldığını belirtiyor. Para piyasalarında Fed'in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimi yapacağına kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puanlık indirimlerin ise kasım veya aralık ayındaki toplantılarda yapılabileceği öngörülüyor.
Kurumsal tarafta, Goldman Sachs'ın iş gücünün yüzde 3 ila 4'ünü işten çıkaracağına dair haberler sonrasında bankanın hisseleri hafif yükseliş kaydetti. Ayrıca, Intel yöneticilerinin zayıflayan işleri ele almak için stratejik seçenekler üzerinde çalıştığı haberi sonrasında Intel hisseleri yüzde 9,5 değer kazandı.
ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,91, dolar endeksi ise 101,7 seviyesinde kapandı. Altın ons fiyatı 2,497 dolardan işlem görürken, Brent petrolün varil fiyatı 76,2 dolara geriledi.
Cuma günü, Dow Jones endeksi yüzde 0,55 yükselerek tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, S&P 500 yüzde 1,01 ve Nasdaq yüzde 1,13 değer kazandı. Bugün New York borsası İşçi Bayramı tatili nedeniyle kapalı.
Avrupa borsalarında ise karışık bir seyir gözlemlendi. Euro Bölgesi'nde enflasyon yıllık yüzde 2,2 ile son üç yılın en düşük seviyesine gerilerken, işsizlik oranı yüzde 6,4'e düştü. Analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu yıl iki faiz indirimi daha yapacağına dair beklentilerini sürdürüyor.
Almanya'da Thüringen Eyalet Meclisi seçimlerinde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi yüzde 30,8 oy alarak birinci oldu. Cuma günü, İtalya'da FTSE MIB yüzde 0,53 yükselirken, diğer önemli endekslerde karışık seyir izlendi.
Asya borsalarında ise karışık bir görünüm hâkim. Çin'de imalat sanayi PMI, ağustosta 49,1'e gerilerken, Japonya'da tüketici fiyatları yüzde 2,6 ile öngörülerin üzerinde arttı. Bugün, Japonya'da imalat sanayi PMI 49,8'e çıkarken, Çin'de Caixin imalat sanayi PMI 50,4 ile beklenenden iyi bir sonuç elde etti.
Türkiye'de BIST 100 endeksi, perşembe günü yüzde 0,78 artışla 9,833,22 puandan kapandı. Bugün gözler ikinci çeyrek büyüme verileri üzerinde. Ekonomistler, GSYH'nın ikinci çeyrek için yüzde 3 artmasını bekliyor. Ayrıca, yarın açıklanacak enflasyon verileri de piyasanın odağında.
Dolar/TL, cuma günü yüzde yatay seyirle 34,0817'den kapanırken, bugünkü açılışta 34,0760 seviyesinden işlem görüyor. Bugün takip edilecek veriler arasında Türkiye, Almanya ve Euro Bölgesi'nden imalat sanayi PMI verileri bulunuyor.
"Küresel piyasalar yoğun veri haftasına temkinli başladı" haberi, 02 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Küresel piyasalar yoğun veri haftasına temkinli başladı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Küresel piyasalar yoğun veri haftasına temkinli başladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.