KYK borcu olan öğrenci: Asgari ücretle geri ödememi istiyorlar

KYK borcu olan öğrenci: Asgari ücretle geri ödememi istiyorlar

KYK borcu olan öğrenci: Asgari ücretle geri ... Yüzde 138'lik üretici enflasyonunun (ÜFE) KYK borçlarına eklenmesiyle, öğrencilerin devletten aldığı öğrenim kredilerinin geri ödemesi 100 bin liraya kadar çıktı.

Mezun olma zamanına göre ise oranlar değişti. Geçen eylül ayında mezun olan bir öğrencinin borcu o zamanın enflasyonuna göre 22 bin TL’den 34 bin TL’ye çıkarken yeni mezun olan ya da olacak öğrencinin borcu 32 bin liradan 100 bin TL’ye yükseldi. Kredi peşin olarak kapatılsa bile ödenmesi istenen tutar 80 bin TL. 

"Asgari ücretle geri ödememi istiyorlar"

Birgün'den Berkay Sağol'a konuşan İsmini vermek istemeyen Ege Üniversitesi’nde doktora öğrencisi  enflasyon farkına ve geri ödeme rakamlarına tepki gösterdi. 

Öğrenci, şöyle konuştu:

Lisans eğitimimi Türkiye’de tamamladım o zaman yine kredi almıştım ve o borcu kapattım. O dönem geri ödemeler çok daha makul seviyedeydi. Daha sonra yüksek lisans için yurtdışına gittim ve eğitimimi tamamladıktan sonra tekrar Türkiye’ye gelerek 2018 yılında doktora eğitimine başladım. Ailemin dar gelirli olması ve hayat pahalılığından dolayı yine kredi almak zorunda kaldım ve ortaya çıkan tablo maalesef bu. Akademik kadroya girersem rahatça ödeyeceğimi düşünüyordum hep lakin şu anda kadro bulmakta neredeyse imkânsız gibi bir şey. Mevcut borçların güncellemesinin ardından ödeme planına baktığımda 2024 yılında ödemeye başlarsam aylık geri ödememin 5 bin 500 TL’yle başladığını gördüm. Şimdi hemen başlatsam yine benzer bir rakamla karşı karşıya kalacağım. KYK borcum için benden bir asgari ücret istiyorlar” 

"İktidar kendi şatafatlı hayatından ödün vermiyor"

Aldığı kredinin üç katı kadar borçlanan bir diğer öğrenci ise Zilan Akay. Akay, 5 yıllık eğitim hayatı boyunca 32 bin TL kredi aldığını ve önceki gece 100 bin 488 TL borçlu olduğunu söyledi. Akay şunları aktardı:

Borç ödemeleri için uğraşmaktan hiç geri durmamışlar. 2024 ve 2029 yılları arasında ay ay ne kadar ödeyeceğimize dair her bilgiyi paylaşmışlar. Kazandığımız okullara bin bir umutla giriyoruz. Ancak çok şanslı bir kesim hemen iş bularak hayallerine kavuşabiliyor. Geriye kalan biz gençler ise yıllarımızı iş arayarak, atanmayı bekleyerek ya da sürekli gelir gider hesaplayarak geçiyoruz. Ayrıca iş bulduğumuz koşulda dahi ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden ve sürekli artık gösteren enflasyondan ziyadesiyle etkileneceğimizi de biliyoruz. Görüyoruz mevcut iktidar patronların borcunu silmek için tüm imkânlarını kullanıyor. Kendi şatafatlı hayatından asla ödün vermiyor. Ancak milyonlarca öğrenciyi karşısına almaktan hiç korkmuyor. Bu maddi yükü milyonlarca öğrenciye yüklemekten hiç çekinmiyor. Parasız eğitim hepimizin hakkı, bunun için mücadele edeceğiz.

"KYK borcu olan öğrenci: Asgari ücretle geri ödememi istiyorlar" haberi, 12 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 12 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan KYK borcu olan öğrenci: Asgari ücretle geri ödememi istiyorlar haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. KYK borcu olan öğrenci: Asgari ücretle geri ödememi istiyorlar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:44 Kızartma yapmadan önce yağa bir parça ekmek koyun
  2. 21:43 Koç Holding, Romanya'daki Ford Otosan Fabrikasında Seri Üretime Geçti!
  3. 21:37 Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırılıyor
  4. 21:36 ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: “Refah’ta askeri operasyonlar desteklemediğimiz bir şey”
  5. 21:33 Pamuklu nevresimler nasıl düzgün şekilde yıkanır?
  6. 21:13 Galatasaray'ın hedefi 60 milyon avro
  7. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  8. 20:49 ECB Başkanı Lagarde açıkladı: "Dezenflasyon sürecinin devam etmesi bekleniyor"
  9. 20:49 Tarım Bakanlığı, çiftçilere yönelik yeni destekler açıkladı!
  10. 20:49 İstanbul'da toprak kayması yaşandı: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi!
  11. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  12. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  13. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  14. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
  15. 20:33 AYM'den ifade özgürlüğü kararı alındı: Bildiri dağıtmak için artık izne gerek yok
  16. 20:33 NATO, Ukrayna'ya Askeri Destekte Kararlı: Savunma Kapasitesi Güçleniyor
  17. 20:27 Alerjik Astım: Semptomları, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  18. 20:19 Isparta'da Uyuşturucu Taciri Kaçmaya Çalışırken Yakalandı
  19. 20:14 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Sebastian Szymanski İçin Hamle Yapıyor
  20. 20:13 Apple, WhatsApp ve Threats uygulamalarını Çin mağazasından kaldırdı
Ekonomi Haberleri