KYK Yurdundaki Asansör Kazasında Sanıklara İstenen Cezalar Belli Oldu

KYK Yurdundaki Asansör Kazasında Sanıklara İstenen Cezalar Belli Oldu

KYK Yurdundaki Asansör Kazasında Sanıklara İ... Aydın'da yaşanan üniversite öğrencisi Zeren Ertaş'ın hayatını kaybettiği KYK yurdundaki asansör kazasıyla ilgili hazırlanan iddianamede, tutuklu 4 sanık için 3 yıldan 22,5 yıla, tutuksuz sanık için de 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda 25 Ekim 2023 tarihinde meydana gelen olayda, Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi öğrencisi 22 yaşındaki Zeren Ertaş'ın yaşamını yitirdiği asansör kazasıyla ilgili soruşturma tamamlandı.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, olaya dair bilirkişi raporu, olay yerinden alınan fotoğraf ve video kayıtları gibi detaylar yer aldı.

Asansörde bulunan 16 kız öğrenciyle birlikte yaşanan olayda, asansörün zemin kattan bodrum kata doğru düşmeye başladığı belirtildi. Zeren Ertaş'ın asansörden çıkmaya çalıştığı esnada kabine sıkışarak yaşamını yitirdiği ifade edildi.

İddianamede ayrıca, genç kızın ölüm nedeninin sıkışma sonucu olduğu, olayda 2 öğrencinin de hafif yaralandığı bilgisine yer verildi. Detaylı otopsi raporu da iddianame kapsamında değerlendirildi.



ASANSÖR BAKIM FİRMASI ASLİ KUSURLU

Asansör bakım firması yetkilisi tutuklu sanık Mustafa B'nin asansörün fren sistemi olan "UCM" sistemini önceden devre dışı bırakması nedeniyle kazanın meydana geldiğine dikkat çekilen iddianamede, "UCM sisteminin kapıları açıkken kabinin kontrolsüz şekilde hareket etmesini engelleyen bir güvenlik ekipmanı olduğu, kaza anında bu sistemin devreye girmemesi nedeniyle sanığın kusurunun ağır olduğu, asli kusurlu olarak değerlendirildiği" ifadelerine yer verildi.

Bilirkişi raporunda makine mühendisleri Uğur İ. ve Ramazan A'nın tali kusurlu olarak belirtilmesine rağmen asansörün projesi, mekanik hesaplamaları ve denetiminden sorumlu olduklarına dikkat çekilen iddianamede, sanıkların asansörde yarı yük dengesi hesaplamalarını doğru yapmadığı, bunun da frenlerin birinin çalışmamasına, diğerinin erken aşınarak görevini yerine getirememesine neden olduğu kaydedildi.

İddianamede, montajı yapan firmanın sahibi tutuklu Halil T'nin ise yarı yük dengesi eksik yüklenen asansörün montajında görev aldığı, meslek tecrübesi gereği bu eksiklikleri görmemesinin mümkün olmadığı açıklandı.

Asansörün iniş ve çıkışındaki elektrik amper farkının yüksek olmasının da fren arızaları ve karşı yük dengesine ilişkin hataları gösterebileceğine işaret edilen iddianamede, elektrik mühendisi tutuksuz sanık N.M'nin eyleminin de taksir düzeyinde kaldığı ifade edildi.

Sanıklar Mustafa B, Uğur İ, Ramazan A. ve Halil T. hakkında "Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 3 yıldan 22,5 yıla, N.M hakkında ise "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

NE OLMUŞTU?

Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda 25 Ekim 2023'te asansörün düşmesi sonucu Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi öğrencisi 22 yaşındaki Zeren Ertaş yaşamını kaybetmişti.

Soruşturmada asansör bakım firması yetkilisi ve asansörü monte eden firmanın sahibi ile 2 mühendis tutuklanmıştı.

"KYK Yurdundaki Asansör Kazasında Sanıklara İstenen Cezalar Belli Oldu" haberi, 09 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 09 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan KYK Yurdundaki Asansör Kazasında Sanıklara İstenen Cezalar Belli Oldu haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. KYK Yurdundaki Asansör Kazasında Sanıklara İstenen Cezalar Belli Oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 05 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:23 Masrafı yok diye bol bol ekildi: Sarı altında hasat erken başladı!
  2. 04:18 Hızlı kilo vermek istiyorsanız 3 beyazdan uzak durun!
  3. 04:16 En sevilen iki ürün birleşti ortaya şaheser çıktı: İşte gelin çantası tarifi
  4. 04:15 Şipşak kurabiye: Tahinli kurabiye tarifi
  5. 04:13 Ustaların tarifi: 15 dakikada orjinali aratmayan su böreği
  6. 04:11 Bu şekilde saklayan muzu 1 ay taptaze tutuyor!
  7. 03:18 5 Mayıs 2024 Günlük burç yorumu
  8. 02:47 Restoranlarda tepki çeken uygulama! Uzmanı uyardı: Ödemeyin
  9. 02:44 iPhone'da bulunan kilit ekranı özelliği Android'e de geliyor
  10. 02:43 Amazon'un satışları ilk çeyrekte arttı!
  11. 02:41 Kan grubuna göre hastalık riskleri neler? En şanslılar o kan grubuna sahip olanlar çıktı
  12. 02:40 On milyonlarca kişi WhatsApp'a gizlice giriyor!
  13. 02:37 Teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar dünya genelinde devam ediyor!
  14. 02:35 Üniversite-sanayi arasındaki dijital köprüyü kuracak uygulama: JobSocial
  15. 02:33 Araştırma üniversitelerine AR-GE için 503,9 milyon lira bütçe
  16. 02:32 Google yapay zekanın verimli kullanımı için eğitim veriyor
  17. 02:28 Türk mühendisler devletlerin sakladığı sırrı keşfetti!
  18. 02:26 Sevgilinizin sizi aldattığını nasıl anlarsınız? Sosyal medyada "Bunu deneyin" diyerek paylaştı!
  19. 02:24 Bu besinler mutluluk hormonlarını tavan yaptırıyor!
  20. 02:19 5 Mayıs 2024: Tarihte bugün
Türkiye Haberleri