Limak Holding ülkeyi kuşattı: 13 ilde 52 proje

Limak Holding ülkeyi kuşattı: 13 ilde 52 proje

Limak Holding ülkeyi kuşattı: 13 ilde 52 proje Çevre Bakanlığı tarafından 52 projesi onaylanan Limak’ın tek projesi dahi reddedilmedi. Limak’ın her projesine ÇED gerekli değildir veya ÇED olumlu kararı veren Bakanlığın ÇED olumsuz kararı verdiği proje sayısı sıfır.

Muğla Akbelen Ormanı'nda kömür sağlamak için ormanın YK Enerji’ye tahsis edilmesiyle, ağaçları kesmeye başlayarak gündem olan Limak Holding ve bağlı şirketler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED verilerine göre 2014’ten bu yana 13 ilde 52 projeye ÇED onayı aldı. Limak’ın 5 enerji, 39 maden, 8 sanayi sektöründe ÇED onayı bulunuyor.

Çevre Bakanlığı tarafından 52 projesi onaylanan Limak’ın tek projesi dahi reddedilmedi. Limak’ın her projesine ÇED gerekli değildir veya ÇED olumlu kararı veren Bakanlığın ÇED olumsuz kararı verdiği proje sayısı sıfır.

Birgün gazetesinden Gökay Başcan'ın haberine göre, ÇED verileri tüm doğal yaşam alanlarını nasıl kuşattığını gözler önüne serse de Limak’ın faaliyetleri bunlarla sınırlı değil. Kamu kurumları tarafından yaptırıldığı için ÇED sisteminde şirketin adı geçmeyen birçok proje de Limak’a ait.

Başta Yusufeli Barajı olmak üzere bölge halkını göçe zorlayan, orman ve tarım arazilerini yok eden Limak, birçok ‘mega projeye’ imza attı. 1915 Çanakkale Köprüsü, Malkara-Çanakkale Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve İskenderun Limanı’nı yapan Limak, kamudan milyarlarca TL değerinde ihale aldı.

İhale şampiyonu 

İktidara yakınlığı ile bilinen Limak, kamudan aldığı ihalelerde zirvede yer alıyor. Son 12 yılda kamudan 12 buçuk milyar TL değerinde 29 ihale alan Limak Holding’in sahibi ise Nihat Özdemir.

Şirketlere çalışıyoruz

Akbelen’deki ağaç katliamının bir diğer sorumlusu ise İC İştaş. Kamuoyunun yakından tanıdığı şirket de otoyollar, havalimanları ve Akkuyu NGS projesiyle kamuoyunda sıkça adı geçiyor. Geçen yıl Akkuyu’da sürpriz bir gelişme yaşandı. Rosatom, ana yüklenici Titan2-İçtaş Ortaklığı’nın sözleşmesini iptal etti. İC İştaş’ın işlettiği yolcu garantili Zafer Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü kamuda karadelik haline geldi. Garanti yolcu kapsamında şirkete milyonlarca euro ödeme yapıldı. İktidara yakınlığıyla bilinen şirketin sahibi ise İbrahim Çeçen. Çeçen’in şirketi kamudan son 12 yılda 9 milyar 849 milyon TL değerinde 6 ihale aldı. Sabah ve atv grubunun satışı için oluşturulan havuza 100 milyon dolar fon sağladığı iddia edilen 3. Boğaz Köprüsü’nün işletmecisi IC Holding’in sahibi İbrahim Çeçen 17-25 Aralık operasyonu kapsamında ifade vermişti. Çeçen Antalya Havalimanı ihalesinde de rüşvet iddiasıyla gündeme gelmişti.

Ülkeyi kuşatan Limak 

İstanbul

Ülkenin dört bir tarafında faaliyet gösteren Limak, magakentin ortasında beton santralı işletiyor. Esenyurt ve Bahçelievler’de ‘hazır beton santralı’ işleten Limak, 2015 yılında ÇED gerekli değildir kararı aldı.

Kırklareli

Kırklareli’nde Vize ve Pınarhisar ilçelerinde 9 maden projesi bulunan Limak’ın, bölgede 1 adet de çimento fabrikası var. Uzun yıllarda bölgede faaliyet yürüten Limak son ÇED onayını 2019’da aldı.

Tekirdağ

ÇED sisteminde yer alan bilgilere göre Tekirdağ’da tek projesi olan Limak, Süleymanpaşa ilçesinde maden ocağı işletiyor. Tras taşı üreten şirket son ÇED onayı 2014 yılında aldı.

Balıkesir

Balıkesir’in İvrindi, Sındırgı, Karesi, Altıeylül ve merkezde faaliyet yürüten Limak bölgeyi maden üssüne çevirmiş durumda. Kalker ocağına ağırlık veren şirketin toplamda 7 projesi bulunuyor.

Düzce

Düzce’de tek işletmesi olan Limak’ın Gümüşova ilçesinde ‘klinker öğütme ve paketleme tesisi’ bulunuyor. Şirket, çimentonun bir önceki safhası olarak adlandırılan klinker tesisi için 2016 yılında onay aldı.

Ankara

Başkent’te birçok projesi olan Limak, Haymana, Polatlı, Etimesgut gibi ilçelerde faaliyet gösteriyor. Ankara’da maden ocakları ve kapasite artırım projeleriyle birlikte toplamda 6 maden projesi bulunan Limak, 1 adet de beton santralı işletiyor.

Diyarbakır

Diyarbakır’da Ergani’yi mesken tutan Limak’ın 3 projesi bulunuyor. Tesislerine elektrik sağlamak için güneş enerji santralı kuran Limak’ın ayrıca bölgede kalker ve marn ocağı işletiyor.

Bitlis 

Bitlis’te çimento işi yapan Limak’ın tek tesisi bulunuyor. Tatvan’da çimento öğütme ve paketleme tesisi işleten şirket ÇED onayını 2014 yılında onay aldı.

Siirt

Siirt’te maden ocağı ve tesislerine ağırlık veren Limak, toplamda 7 proje için ÇED onayı aldı. 6 maden ocağı ile tesisi, bir tane de güneş enerji santralı için izin alan Limak’ın son projesi Sadece 1 tanesi güneş enerji santralı projesi olan Limak son onayını 12 Nisan’da aldı.

Mardin 

Projeleri özellikle, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yoğunlaşan Limak'ın Mardin'de enerji santralı bulunuyor. Bölgeye güneş enerji santralı kuran Limak, Mart ayının sonunda ÇED onayı aldı.

Şanlıurfa

Güneydoğu’yu es geçmeyen Limak’ın Urfa’da birçok alanda faaliyet gösteriyor. Toplamda 5 projeye onay alan şirket, 3 maden ocağı, 1 çimento tesisi, 1 tane de güneş santralı bulunuyor. Şirket yaptığı güneş santralları tesislerine enerji sağlamak için kuruyor.

Kilis 

Limak diğer illerde olduğu gibi Kilis’te de maden projesi ve beton santralı işletiyor. Merkez ve Polateli’nde faaliyet yürüten Limak’ın toplamda 5 maden projesi, 1 adet de beton santralı bulunuyor.

Hatay

6 Şubat Depremi’nin en çok etkilendiği illerden olan Hatay’da hâlâ su sorunu yaşanırken Limak, kazancının derdinde. Hatay’ın Erzin ilçesine güneş enerji santralı kurmak isteyen Limak’a depremden 3 ay sonra ÇED olumlu kararı verildi.

"Limak Holding ülkeyi kuşattı: 13 ilde 52 proje" haberi, 28 Temmuz 2023 tarihinde yazılmıştır. 28 Temmuz 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Limak Holding ülkeyi kuşattı: 13 ilde 52 proje haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Limak Holding ülkeyi kuşattı: 13 ilde 52 proje 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 04 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 15:48 Princeton Öğrencilerinden Filistin'e Destek: Açlık Grevi Gazze'deki Acıya Yanıt
  2. 15:44 Galatasaray Petrol Ofisi, ALG Spor'u Yenerek Şampiyonluk İçin Sahaya Çıkıyor
  3. 15:39 Hırsızlar, Denizli'de Almanya'dan Gelen Çiftin İçki Koleksiyonunu Tüketti!
  4. 15:35 Ateşkes Müzakerelerinde ABD, Hamas'ı Suçladı: Rehinelerin Serbest Bırakılması Belirsizliği Sürüyor
  5. 15:30 Merkez Bankası'ndan Kira Zamlarına İlişkin Önemli Açıklama
  6. 15:22 MKE Ankaragücü ve Alanyaspor Arasındaki Beraberlik: Teknik Direktörlerin Değerlendirmesi
  7. 15:18 Beşiktaş, Çaykur Rizespor'u Mağlup Ederek Üstünlüğünü Korudu: Svensson'dan Değerlendirme
  8. 15:13 NBA Play-off'larında Mavericks ve Magic, Heyecanı Doruğa Taşıdı!
  9. 15:11 Domenec Torrent, Meksika'da Atletico de San Luis'in Yeni Teknik Direktörü Olarak Geri Dönüyor
  10. 15:05 Galatasaraylı İbrahim Hatipoğlu, 1905 GSYİAD Başkanlığı'ndan İstifa Etti
  11. 15:01 Beşiktaş, Transfer Arenasında: Borussia Dortmund'un Yıldızları Hedefte!
  12. 14:59 Lezzetin Zirvesi: Topkek Tadında Kakaolu Fındıklı Kek Tarifi!
  13. 14:57 35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı davasında kırmızı bülten talepleri reddedildi
  14. 14:55 Gümrük Operasyonlarından Büyük Darbe: Nisanda 445 Kilogram Uyuşturucu Ele Geçirildi
  15. 14:53 Mehmet Şimşek: "S&P'nin kararı programımızın olumlu neticelerini yansıtıyor"
  16. 14:51 Emirhan Topçu'nun Parıltısı: Avrupa'nın Büyük Takımlarının Radarında!
  17. 14:48 İstanbul'da Ekmek Üreticilerinden Maliyet Artışı Uyarısı
  18. 14:45 Sevilen dizi Üç Kız Kardeş bu akşam ekranlara veda ediyor
  19. 14:43 Fenerbahçe'nin Genç Yeteneği Jayden Oosterwolde, Erken Dönüş İçin Hazırlanıyor
  20. 14:40 Rusya, Şeker İhracatını Geçici Olarak Yasakladı:Gıda Piyasasındaki Dengenin Korunması Hedefleniyor
Türkiye Haberleri