Lübnan’da halk sokaklarda! Hükümetin istifası isteniyor

Lübnan’da halk sokaklarda! Hükümetin istifası isteniyor

Lübnan’da halk sokaklarda! Hükümetin istifas... Lübnan'da yüksek vergi oranları, hükümetin ekonomi politikaları ve iletişime getirilen yeni vergiler nedeniyle sokağa çıkan halk, Beyrut'un çeşitli nokta

Lübnan'da yüksek vergi oranları, hükümetin ekonomi politikaları ve iletişime getirilen yeni vergiler nedeniyle sokağa çıkan halk, Beyrut'un çeşitli noktalarında güvenlik güçleriyle çatıştı. Vergi oranlarının indirilmesini ve hükümetin istifasını isteyen halk, düzenlen protestolarda vergileri reddettiklerini belirtti.

Başbakan Saad el-Hariri, hükümet ortaklarına 72 saat süre tanıdığı konuşmasının ardından Beyrut'un çeşitli semtlerinde protestocular ile güvenlik güçleri çatıştı.

Cuma gecesi yapılan eylemlerde yakılan ateşlerin sıçradığı binada iki kişi hayatını kaybetti. Lübnan polisi, halka göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, en az 70 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

İçişleri Bakanı Raya Hasan da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, göstericilerden, kamunun ve özel kişilerin mallarına zarar vermemelerini istedi.

Dışişleri Bakanı Cibran Basil, ülkenin içinde bulunduğu durumun yıllar içinde biriken krizler ve başarısızlıkların bir neticesi olduğunu belirterek, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda ülkeyi daha kötü günlerin beklediğini söyledi.

Hristiyan Özgür Yurtseverler Hareketi lideri ve Dışişleri Bakanı Basil, ekonomik sorunlar ve yeni vergiler nedeniyle dünden bu yana devam eden hükümet karşıtı protestoları görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile bir araya geldi.

Basil, başkent Beyrut'taki Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında, ülkede devam eden gösterilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'BİRİKEN KRİZLER VE BAŞARISIZLIKLARIN NETİCESİ'

"Lübnan'daki durum biriken krizler ve başarısızlıkların neticesi." diyen Basil, bir an önce gerekli tedbirlerin alınmaması halinde daha kötü günler görebileceklerini ifade etti.

Şam'da yaşayan gazeteci Hediye Levent sosyal medya hesabından "Lübnan'da Sünni, Şii, Durzi ve Hristiyan din adamları gösterilere destek vermiş. Mezhep esaslı bir anayasa ile yönetilen ve hala iç savaşın hayaletleri ile yaşayan Lübnan için çok önemli bir kare." mesajını paylaştı.

Öte yandan eylemde kadınların öne çıkması dikkat çekti. Bir kadın eylemcinin silahlı korumaya attığı tekme, sosyal medyada gündem oldu.

NE OLMUŞTU?

Hükümet, 2020 bütçe taslağında gelirleri artırabilmek için Perşembe günü ‘Voip’ olarak bilinen internet üzerinden telefon görüşmelerine günlük vergi getirileceğini duyurmuştu.

Bu karar, WhatsApp, Facebook, Messenger ve Apple’ın FaceTime uygulamaları için geçerli olacaktı. Vergi oranı da günlük 0,20 dolar olarak belirlenmişti.

Bu kararla hükümet yaklaşık 3,5 milyon Voip kullanıcısından, yıllık 250 milyon dolar gelir vergisi elde etmeyi planlıyordu. Ülkedeki iki cep telefonu şebekesi de devlete ait şirketlere bağlı. Lübnan’da telefon ücretleri bölgenin en pahalı şebekeleri arasında.

Ancak sokağa çıkanlar asıl sebebin ekonomik kriz olduğunu söylüyor. Beyrut’taki protestoculardan Abdullah “WhatsApp için burada değiliz, her şey için, yakıt, gıda, ekmek hepsini protesto için buradayız” diyor.

"Lübnan’da halk sokaklarda! Hükümetin istifası isteniyor" haberi, 19 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Lübnan’da halk sokaklarda! Hükümetin istifası isteniyor haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Lübnan’da halk sokaklarda! Hükümetin istifası isteniyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  2. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  3. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  4. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  5. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  6. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  7. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  8. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  9. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  10. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  11. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  12. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  13. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  14. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  15. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  16. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  17. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  18. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  19. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  20. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
Dünya Haberleri