Madenci tekmeleyen Yusuf Yerkel, işbaşı yapamıyor!

Madenci tekmeleyen Yusuf Yerkel, işbaşı yapamıyor!

Madenci tekmeleyen Yusuf Yerkel, işbaşı yapa... Manisa’nın Soma ilçesinde gerçekleşen maden faciasını protesto eden madenciyi tekmeleyen dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel kalem müdürü yardımcısı Yusuf Yerkel, tepkiler sebebiyle Almanya’da işbaşı yapamıyor.

8 yıl önce 301 işçinin öldüğü Soma maden faciası sırasında protesto eden Erdal Kocabıyık isimli madenciyi tekmeleyerek büyük tepki çeken dönemin başbakanı Erdoğan’ın özel kalem müdürü yardımcısı Yusuf Yerkel’in Almanya’ya 6000 euro net maaşla (yaklaşık 93 bin TL) Almanya’nın Frankfurt Başkonsolosluğu’na Ticaret Ataşesi olarak atanmasına tepkiler büyüyor.

Sözcü’den Ali Güven’in haberine göre, maaşını Türkiye’nin ödeyeceği Yerkel’in işe başlaması konusunda yerel dernekler geri adım atmıyor, Yerkel işbaşı yapamıyor.

'Geri alırsın- almazsın savaşı'

Yerkel’in atanma kararını veren Ankara’nın bir işe başlama tarihi belirlediği belirtiliyor. Ankara, tepkilere rağmen geri adım atmazken, işe başlama tarihi netleşmiyor. Yerkel’in 15 Şubat ya da 1 Mart’ta işe başlayabileceği ancak çeşitli bürokratik işlemlere ve sağlık kontrolleri nedeniyle, bir süre izin aldığı belirtiliyor. Göreve başlamanın, çeşitli gerekçelerle uzatılmasına, uluslararası boyut kazanan tepkilerin neden olduğu sanılırken, perde arkasında büyük bir “geri alırsın- almazsın savaşı” yaşanıyor.

'Bu insanlık düşmanını istenmeyen kişi ilan ediyoruz'

Alman basınının “Treter” (Tekmeci) lakabını taktığı Yusuf Yerkel’e karşı düzenli eylem kararı alındı. 16 Şubat Çarşamba günü saat 16.00’da Türk dernekleri, işçi kuruluşları, sendikalar yine Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu önünde “Persona non grata- istenmeyen adam” eylemi yapacak. Dernekler, “Görevini üstlenmiş olan Yerkel’i istemiyoruz. Bu insanlık düşmanını istenmeyen kişi ilan ediyoruz” açıklaması yaptı.

Başlama tarihini geciktiriyor

Türk derneklerinin sürekli eylem kararı ve Almanya nezdindeki baskıları, başlama tarihini geciktiriyor. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın, Elçi ya da Başkonsolos statüsünde olmadığı için Yerkel’i reddetme hakkı bulunmuyor.

Türkiye’nin, Yerkel’in işe başlamasını Almanya’ya tek taraflı “akreditdasyon bilgisi” ile bildirmesi gerekiyor. Tepkiler nedeniyle, bildirim “işe resmen başlama” tarihinden sonraya bırakıldı. Eski Ticaret Ateşesi, geçen hafta sonunda odasını boşalttı. Şu anda Ticaret Ataşeliği boş kaldı.

'Yerkel, istenmeyen kişi' eylemi'

“Yerkel, istenmeyen kişi” eylemine çeşitli Alevi örgütleri, CHP bölge teşkilatı, Beşiktaş Halkın Takımı derneği, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), Halk Dernekleri, Sol Parti, ATIYAB işadamları derneği, çeşitli Halkevleri ve Frankfurt’taki göçmen örgütleri katılıyor.

Ayrıca, Alman Sendikalar Birliği (DGB) ile dünyanın en büyük sendikası IG Metall eyleme destek vereceğini duyurdu. Eylemin destekçileri arasında Hessen Eyaleti’ndeki Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Partili milletvekilleri de var.

Ortalama maaşı 10 bin Euro’ya yaklaşacak

Yerdeki işçiyi tekmeledikten sonra rapor alan Yusuf Yerkel’in 6 bin euroluk maaşı, Türkiye Cumhuriyeti tarafından ödenecek. Yerkel’in emeklilik primleri ve diğer sosyal-yan haklarını da Türkiye’den karşılamasıyla ortalama maaşı 10 bin Euro’ya yaklaşacak.

Sağlık masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacak. Türkiye’de örneğin standart tedavi 300 TL ise, Almanya’da bu 300 Euro olacak. 500 bin Euro’ya kadar olan ameliyat ve bakım masrafları da SGK üstlenecek.

Türkiye’de tedavisi mümkün olmayan hastalık olursa, bedeli milyon Euro’yu bulsa bile bunu SGK ödeyecek. Yerkel, görev süresi bitince Almanya’dan istediği eşyayı ve otomobili gümrüksüz götürebilecek.

"Madenci tekmeleyen Yusuf Yerkel, işbaşı yapamıyor!" haberi, 16 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 16 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Madenci tekmeleyen Yusuf Yerkel, işbaşı yapamıyor! haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Madenci tekmeleyen Yusuf Yerkel, işbaşı yapamıyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  2. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  3. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  4. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  5. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  6. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  7. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  8. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  9. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  10. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  11. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  12. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  13. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  14. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  15. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  16. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  17. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  18. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  19. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  20. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
Gündem Haberleri