Mahfi Eğilmez'den açıklama: "Çift haneli enflasyon Türkiye’de bir kriz hali olarak görülmüyor"
Mahfi Eğilmez'den açıklama: "Çift haneli enf... Mahfi Eğilmez, ekonomik kriz tanımını yaparken, yalnızca geleneksel ekonomik göstergelerin bozulmasını değil, aynı zamanda geleceğe yönelik beklentilerin bozulmasının da önemli bir belirleyici olduğunu vurguluyor.
Mahfi Eğilmez, ekonomik kriz tanımını yaparken, yalnızca geleneksel ekonomik göstergelerin bozulmasını değil, aynı zamanda geleceğe yönelik beklentilerin bozulmasının da önemli bir belirleyici olduğunu vurguluyor. Eğilmez'e göre, bir ekonominin krizde olup olmadığını anlamak için en önemli göstergeler büyüme oranı ve enflasyon olsa da, bu göstergelerin algılanışı ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor. Türkiye özelinde ise kriz, büyümenin daralma sürecine girmesiyle başlar ve bu durum işsizlik oranının artmasına, işten çıkarmaların yaşanmasına neden olabilir.
İşte Mahfi Eğilmez'in yazısı:
Krizin genel tanımı şu şekilde yapılıyor: Ekonominin temel yapı taşları olarak kabul edilen mal, hizmet, üretim, döviz tutarları üzerinde kabul edilebilir düzey ve oranların ötesinde yaşanan şiddetli dalgalanmalar. Benim kriz tanımım biraz daha farklı: Ekonomik kriz; büyüme, işsizlik, enflasyon, faiz, bütçe açığı, cari açık, yerli paranın dış değeri gibi temel göstergelerin yanı sıra geleceğe ilişkin beklentilerin bozulması ve bu bozulmanın belirli bir süre devam etmesi halidir. Bu tanımlardaki eleştiri soru şudur: Ekonomi, bu sayılan göstergelerin hepsi bozulduğunda mı krizde sayılır yoksa bir veya ikisindeki bozulma ekonominin krizde sayılması için yeterli midir?
Ne kadar fazla sayıda göstergeden söz edersek edelim bir ekonomide kriz durumu olup olmadığını anlamak için daha çok iki temel göstergeye bakılıyor: Büyüme oranı ve enflasyon. Bu oranlar da ülkeden ülkeye farklı değerlendiriliyor. Mesela Türkiye için yüzde 5 oranında büyüme ideal oran olarak kabul edilmekle birlikte bu oran ABD veya Almanya için çok yüksek, Çin ve Hindistan için düşük kabul ediliyor. Ya da çift haneli enflasyon Türkiye’de bir kriz hali olarak görülmemekle birlikte ABD ve Avrupa için felaket olarak nitelendirilebiliyor. Ekonomide kriz algılaması ülkelerin durumuna, geleneklere ve kültüre göre farklılıklar gösteriyor.
Aşağıdaki grafik Türkiye’nin son yirmi yılda enflasyon ve büyüme oranlarının gelişimini birlikte gösteriyor (grafik; TÜİK sitesinde gösterilen verilerden yararlanılarak tarafımdan hazırlanmıştır.)
Grafiğe göre 2004 ile 2017 yılları arasında Türkiye, dünya geneline göre yüksek, kendi algılamalarına göre normal enflasyonlu bir büyüme içinde görünüyor (I numaralı bölge.) 2008 senesinde küresel krizin etkisiyle stagflasyona (durgunluk ve enflasyon ya da sıfıra yakın büyümeye enflasyonun eşlik etmesi hali) giren ekonomi (B) ertesi yıl bu kez slumpflasyona girmiş (yüksek enflasyon ile birlikte ekonomide küçülme hali) (A.)
2018 yılından itibaren başkanlık sistemine geçen Türkiye’de (II numaralı bölge) 2019 senesinde yeniden stagflasyon yaşadı (B.) Bu dönemde 2021 senesinde enflasyondaki yükselmeye rağmen önce faiz düşürüldü, enflasyon yüzde 80’lere kadar yükseldi, sonra 2023 yılı ortasından itibaren faiz yeniden artırılınca enflasyon düşüşe geçti.
Kasım ayı itibarıyla 12 aylık enflasyon 47,09. Bu orandaki enflasyon gelişmiş ekonomiler açısından kriz hali olarak kabul edilir. Buna karşılık Türkiye’de bir kriz hali olarak görülmüyor. Bizde kriz olarak kabul edilen durum büyümenin küçülmeye dönüşmesi halidir. Çünkü o zaman işten çıkarmalar başlar, işsizlik oranı artar.
Bu yazı Mahfi Eğilmez'in kişisel blogundan alınmıştır
"Mahfi Eğilmez'den açıklama: "Çift haneli enflasyon Türkiye’de bir kriz hali olarak görülmüyor"" haberi, 23 Aralık 2024 tarihinde yazılmıştır. 23 Aralık 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Mahfi Eğilmez'den açıklama: "Çift haneli enflasyon Türkiye’de bir kriz hali olarak görülmüyor" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mahfi Eğilmez'den açıklama: "Çift haneli enflasyon Türkiye’de bir kriz hali olarak görülmüyor" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.