Mahir Ünal: Elektrik zamlarını devlet yapmadı

Mahir Ünal: Elektrik zamlarını devlet yapmadı

Mahir Ünal: Elektrik zamlarını devlet yapmadı AK Parti Grup Başkan Vekili, Mahir Ünal, tv100 canlı yayınında Pazar Siyaseti programında Pınar Işık Ardor'un gündeme ilişkin sorularına yanıt verdi.

AK Parti Grup Başkan Vekili, Mahir Ünal, tv100 canlı yayınında Pazar Siyaseti programında Pınar Işık Ardor'un gündeme ilişkin sorularına yanıt verdi. 

İşte Ünal'ın siyaset, ekonomi ve son günlerde en çok konuşulan elektrik faturaları başta olmak üzere gündemdeki konularla ilgili açıklamalarından önemli satır başları;

Eski Türkiye'nin siyasal alışkanlıkları devam ediyor. Aklı eski Türkiye'de kalan 1960 ile 2002 arasında 36 hükümet değişmiş. Bu ciddi bir siyasal istikrarsızlık demek. Bunların kimisi yargı ve askeri darbe ile ortalama görev süresi 1.5 yıl olan siyasi iktidarlardan bahsediyoruz.

"6 muhalefet liderini aktör yapan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’dir"

90'lı yıllar küresel ölçekte fırsat yıllarıydı ve Türkiye o dönemlerde birçok fırsat kaçırdı. Kendi içindeki siyasi çalkantılar ve çekişmelerle 42 yılını feda ve heba etti. Türkiye son 20 yıldır her alanda ulaşım, sağlık ve eğitim alanında ilerleme kaydetmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Türkiye'de siyaseti, kıymetli hale getirdiğini ve yüzde 1 oy alan bir siyasi partinin bile değer kazandığını gösteriyor. 6 muhalefet liderini aktör yapan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir.

"Güçlendirilmiş parlamenter sistem ifadesi sorunlu bir ifadedir"

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem iddialarıyla ortaya koydukları herhangi bir şey ortada yok. Bugünkü siyasal varlıklarını Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne borçlular.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi ifadesinin kendisi sorunlu bir ifadedir. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem dediklerinde bunun zayıf olduğunu ve güçlendirilmesi gerektiğini kabul ediyorlar. Bugün İtalya koalisyonlarla boğuşan bir ülke. Koalisyonları yasaklayan bir yasal düzenleme bile yaptılar. Ama burada da ittifaklar var.

Bu sistemin güzel tarafı öğrenen bir organizasyon olması, kendisini yenileyebiliyor ve güncelleyebiliyor olması.

"Bu akıl Türkiye'yi nasıl yönetecek?"

Siyasal sistemlerin kültürleri 3-5 yılda oluşmaz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin siyasal kültürünün oluşması için biraz süreye ihtiyaç var. 6 muhalefet partisi lideri bugünkü siyasal varlıklarını Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne borçlular. Daha masanın başına nasıl oturacağı konusunda karar vermeleri 2 hafta süren bir akıl, Allah aşkına Türkiye’yi nasıl yönetecek?

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde güçlü, hızlı, kriz yöneten karar alma mekanizmalarında herhangi bir sorun yaşamamıştır. Hele hele Türkiye gibi pandemi koşullarında ekonomi ve dört ayrı terör örgütüyle mücadele ederken... Türkiye çok güçlü bir duruş sergilemiş ekonomide ciddi bir direnç göstermiştir.

Faturalar için nasıl bir adım atılacak?

Pandeminin başından itibaren doğalgaza ve elektriğe sübvanse getirdik Doğalgazın %75’ini, elektriğin %50’sini yaklaşık 2 yıl boyunca devlet sübvanse etti. Almanya elektrik ve doğalgazda sübvanseye gitmedi ama biz yaklaşık 165 milyarlık sübvanse oluşturduk.

Bu zamları devlet yapmıyor. Uluslararası piyasalardan gelen zamlar bir süredir yansıtılmaya başlandı. Bunun karşılığında ne yaptık. Asgari ücrette yüzde 50'ye varan bir artış yaptık. Yaşadığımız sorunlar pandemiden ve küresel anlamdaki ekonomik daralmadan kaynaklı bir durum. Bugün hiper enflasyon ABD'nin yaşadığı bir sorun değil mi?

Amerika'da yüzde 7'lere ulaşmış durumda enflasyon. Bütün dünya enflasyonla boğuşuyor.

Enerji Bakanımızın görüşmeleri ve çalışmaları var. Hazine ve Maliye Bakanımız bir paket açıkladı. Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulun'da bu konu gündeme gelecek ve sanıyorum bu konuda bir açıklama yapılacak. Hükümet ve devlet milletin yanındadır.

Kılıçdaroğlu'nun elektriği kesilecek mi?

Yasalar önünde herkes eşittir. Her birimizin hukuk önünde eşit olduğumuzu unutmamız gerekiyor. Ben ödemezsem benim de elektriğim kesilir, Kemal bey o da herhalde bizimle eşittir.

2011’den bugüne kadar Kemal beyin siyasetinde bilinçli ve sistematik olarak devletin tüm kurumlarına yönelik bir meşruiyet tartışması ve meydan okuma söz konusu…

Meseleyi öyle bir noktaya getiriyorlar ki sanki Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsına yapılmış hakareti konuşuyoruz. Hayır! Türkiye hukuk devletiyse TCK 299 şahsa dönük suçla ilgili cezayı düzenlemez. TCK 299 devletin simge ve sembollerine dönük suçları düzenler.

"Ekrem İmamoğlu bir siyasi aktör değil"

İmamoğlu’nu hep hologram gibi gördüm, AK Parti karşıtlığının, Erdoğan karşıtlığının ortaya çıkardığı bir figür. Siyasi bir fikir karşıtlıktan besleniyorsa o gölgedir, güneş değildir.

"Mahir Ünal: Elektrik zamlarını devlet yapmadı" haberi, 13 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 13 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Mahir Ünal: Elektrik zamlarını devlet yapmadı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mahir Ünal: Elektrik zamlarını devlet yapmadı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  2. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  3. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  4. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  5. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  6. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  7. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  8. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  9. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  10. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  11. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  12. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  13. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  14. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  15. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  16. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  17. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  18. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  19. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  20. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
Ekonomi Haberleri