'Mahkemeler, gazeteciliğin nasıl yapılacağını belirleyemez'

'Mahkemeler, gazeteciliğin nasıl yapılacağını belirleyemez'

'Mahkemeler, gazeteciliğin nasıl yapılacağın... Anayasa Mahkemesi (AYM), ''Amirallere Suikast Davası’sanıklarından Mehmet Orhan Yücel’in, hakkında çıkan haberleri kaldırmak için yaptığı başvuruda kararını verdi.  Kararda, “Mahkeme, AYM veya derece mahkemeleri, gazetecilik...

Anayasa Mahkemesi (AYM), ''Amirallere Suikast Davası’sanıklarından Mehmet Orhan Yücel’in, hakkında çıkan haberleri kaldırmak için yaptığı başvuruda kararını verdi.  Kararda, “Mahkeme, AYM veya derece mahkemeleri, gazetecilik mesleğinin nasıl yapılması gerektiğini ve gazetecilerin haber verme tekniğini belirleyemez'' dendi.

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre  karara konu olan haberde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda çalışan bazı isimlerle emekli Deniz Kuvvetleri personelinin 2009’da bir araya gelerek Deniz Kuvvetleri eski komutanları Metin Ataç ile Eşref Uğur Yiğit’e suikast düzenlemeyi planladıkları, bunun için yapılacak operasyonların detay ve tarihlerini iletecek kişi olarak da Yücel’in isminin geçtiği iddiaları yer aldı.

''Amirallere Suikast Davası’ sanıklarından Yücel, bir gazetede hakkında çıkan haberler nedeniyle ''şeref ve itibarın korunması hakkının ihlal edildiği’ iddiasıyla dava açtı. Yücel’in davacı olduğu yerel mahkeme, haberlerden dolayı kişilik haklarının zedelendiği iddiasıyla Yücel’e 10 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Ancak yerel mahkemenin verdiği karar, Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay, kararını şöyle gerekçelendirdi: “Haberde yer alan bilgilerin Ergenekon iddianamesinde yer aldığı, yazının gerçek ve güncel bir konuya ilişkin olması nedeniyle yayımlanmasında kamu yararı bulunduğu ve kişilik haklarına saldırı oluşturabilecek bir yoruma da yer verilmediği…''

Yargıtay’ın kararı üzerine Yücel, hakkında çıkan haberlerin kaldırılması için AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. AYM, Yücel için verdiği kararda basın özgürlüğünü hatırlattı.

AYM kararında şöyle dendi: 

“Anayasa Mahkemesi veya derece mahkemeleri, gazetecilik mesleğinin nasıl yapılması gerektiğini ve gazetecilerin haber verme tekniğini belirleyemezler. Zira bir düşüncenin en iyi hangi üslup ve biçimle aktarılacağına bizzat düşünceyi dile getirenler karar verebilir. Bu bağlamda Anayasa’nın 26’ncı Maddesi’nin sadece ifade edilen haber ve fikirlerin içeriğini değil aynı zamanda bunların nakledilme biçimlerini de koruduğu hatırda tutulmalıdır.

"Somut olayda derece mahkemeleri, davalının basın özgürlüğü ve bu bağlamda ifade özgürlüğü ile başvurucunun şeref ve itibarının korunması hakları arasında bir dengeleme yapmıştır. Yargıtay bozma kararı ve bozmaya uyan ilk derece mahkemesi kararlarında, haberlerin genel çıkarı ilgilendiren bir tartışmaya katkı sunup sunmadığını dikkate almış; ayrıca haberin yapıldığı şartlar üzerine de eğilmiştir. Derece mahkemeleri davaya konu gazete haberinde geçen olayların gerçekliği meselesine eğilmiş ve haberde geçen olayların ''görünür gerçekliğe uygun’ olduğuna karar vermiştir. Mahkeme ayrıca, başvuruya konu haberlerde geçen ifadeleri değerlendirmiş ve bu ifadelerin hukuka uygunluk sınırlan içinde kaldığına karar vermiştir.''

"'Mahkemeler, gazeteciliğin nasıl yapılacağını belirleyemez'" haberi, 01 Mayıs 2018 tarihinde yazılmıştır. 01 Mayıs 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'Mahkemeler, gazeteciliğin nasıl yapılacağını belirleyemez' haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Mahkemeler, gazeteciliğin nasıl yapılacağını belirleyemez' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  2. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  3. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  4. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  5. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  6. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  7. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  8. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  9. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  10. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  11. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  12. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  13. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  14. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  15. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  16. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  17. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  18. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  19. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  20. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
Gündem Haberleri