Marburg virüsü: Dünyanın en ölümcül virüsü yayılıyor ve tedavisi yok

Marburg virüsü: Dünyanın en ölümcül virüsü yayılıyor ve tedavisi yok

Marburg virüsü: Dünyanın en ölümcül virüsü y... Bilim insanları Marburg salgınlarının yükselişte olduğu mevzusunda uyarırken, Ebola virüsünün kuzeni olarak adlandırılan ve dünyanın en ölümcül virüslerinden biri kabul edilen virüsün hâlâ tedavisi yok.

Marburg virüsü, ateş, baş ağrısı ve kas ağrılarıyla zararsız bir grip gibi başlıyor ama birkaç gün içinde enfekte olanlarda aşırı kanama, döküntü, aşırı uyuşukluk, kan kusma ve ishal görülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre virüs, bulaştığı insanların ortalama yarısını öldüren virüs, bir salgında enfekte olanların yüzde 88'inin ölümüne sebep olmuştu. 

Bazı bilim insanları, insanların virüs taşıyan hayvanlarla daha yakın temasa geçmesiyle doğal yaşam alanlarının yok edilmesinin Marburg virüsü salgınlarını daha yaygın hale getirebileceğini söyledi. 

1967'de Almanya ve Sırbistan'daki bir grup laboratuvar çalışanı tuhaf, gribe benzer semptomlar göstermeye başladı. Bazılarında hastalık hemorajik ateşe neden oldu, bu da vücutlarının her yerinde aşırı kanama ve morarmayı meydana getirdi. Enfeksiyon daha sonra laboratuvar çalışanlarının aile üyelerine yayıldı. 31 kişinin enfeksiyon testi pozitif çıktı ve 7 kişi öldü.

Bu laboratuvarlarda, Uganda yeşil maymunları ve dokuları üzerinde yürütülen araştırma esnasında araştırmacılar çok geçmeden Afrika'dan ithal edilen yeşil maymunlara yarasalarının yaydığı bir virüsün bulaştığını keşfettiler. Bu, insanlarda virüs salgınının kaydedildiği ilk vakaydı ve adını, enfeksiyonların meydana geldiği kasabalardan biri olan Marburg'dan aldı. 

Virüs yarasalardan insanlar dahil primatlara yayılabilir. Domuzlar tarafınca da taşınabilir. Enfeksiyon insandan insana doğrudan temas kanalıyla veya vücut sıvılarıyla kontamine olmuş yatak takımları ve giysiler gibi malzemeler vasıtasıyla yayılabilir. Marburg virüsü kapan kişinin kanı ve spermi, kişi hastalıktan kurtulduktan sonra bile aylarca bulaşıcı kalabilir. 

2023 senesinde Afrika'da Ekvator Ginesi ve Tanzanya'da iki salgın yaşandı. Ekvator Ginesi'nde 16 doğrulanmış olay ve 12 ölüm bildirildi. Tanzanya'da ise sekiz doğrulanmış olay ve beş ölüm kaydedildi. Son on yılda Gana, Gine ve Uganda'da da salgınlar yaşandı.

Bazı bilim insanları Marburg salgınlarının sıklığının son yıllarda arttığı mevzusunda uyardı. Bunun daha önce el değmemiş yaşam alanlarına insan müdahalesi sebebiyle olabileceğini savunan uzmanlar, enfekte hayvanların insanlarla temasa geçme ve virüsü onlara yayma olasılığının yüksek olduğu görüşünde. 

Marburg virüsüne karşı herhangi bir aşı veya özel bir tedavi bulunmamasına rağmen enfeksiyondan kurtulmak da mümkün. Amerikalı Michelle Barnes, 2007 Noel'inde kocasıyla birlikte Uganda'ya yaptıkları bir gezi dönüşünde ABD'ye dönüş uçağında kendini tuhaf hissetmeye başladı. Semptomlar gösteren kadın hastaneye kaldırıldı. 10 günlük bakım ve tedavinin peşinden şikayetleri azalmaya başladı ama semptomları göstermeye aylarca devam etti. 

 

"Marburg virüsü: Dünyanın en ölümcül virüsü yayılıyor ve tedavisi yok" haberi, 22 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 22 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Marburg virüsü: Dünyanın en ölümcül virüsü yayılıyor ve tedavisi yok haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Marburg virüsü: Dünyanın en ölümcül virüsü yayılıyor ve tedavisi yok 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:T24

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:18 Alkol ürünleri üreticilerine teminat zorunluluğu
  2. 13:01 İsveç'te süper zenginlerin sayısı neden artıyor?
  3. 12:55 Finlandiyalı genç bilgisayar korsanı Avrupa'nın en çok aranan suçlusuna nasıl dönüştü?
  4. 12:52 Eurovision’da bir şarkıcının Filistin kefiyesi ile sahneye çıkması tartışma yarattı
  5. 11:40 Prof. Ahmet Ercan, 7 büyüklüğündeki deprem için riskli bölgeleri saydı
  6. 11:32 Evinin banyosunda ölü bulmuştu: Yeşim Erçetin gerçeği açıkladı
  7. 11:24 HSK’dan “Erdoğan aday olamaz” diyen hakime yeni soruşturma: Neden karşı çıktın
  8. 11:20 Yasin Aktay: AK Parti Kemalizm’le hesaplaşmak yerine son kulvarda uzlaşmayı mı tercih etti?
  9. 11:17 CHP'li Öztürk’ten Ali Erbaş’a tepki: Arapça bilmediğini biliyorduk, tarih de bilmiyormuş
  10. 10:52 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Erdoğan’ın CHP’nin 'içini karıştırmak' gibi bir planı olabilir mi?"
  11. 10:48 Mustafa Sandal tekrardan ticarete atıldı: Yeni işi çok konuşulacak
  12. 10:44 Kripto parada şikâyetler yüzde 22 arttı: "Siz kimsiniz de benim parama bloke koyuyorsunuz?"
  13. 10:38 Sözcü yazarı Necati Doğru: CHP’de AK Parti mikrobu çıktı
  14. 10:36 İstanbul Havalimanı'nda uçak gövdesi üstüne iniş yaptı
  15. 10:25 Birbirini tanımayan iki kişi aynı tetikçiyi azmettirip bir akademisyeni sebepsiz yere öldürtmüş
  16. 10:21 Fikret Bila: Türkiye Cumhuriyeti, 100 yaşını kutlarken kazanımlarını hızla kaybediyor
  17. 10:18 ABD, Refah saldırısı endişesiyle İsrail'e bir bomba sevkiyatını durdurduğunu açıkladı
  18. 10:13 Galatasaray, Sivasspor'u 6-1'lik Net Skorla Devirdi: Hakim Ziyech ve Dries Mertens'ten Şov!
  19. 10:08 Aydın Büyükşehir Belediyesi, Efeler Cumhuriyet İlkokulu Öğrencilerini Fidanlıkta Ağırladı
  20. 10:06 EuroLeague'de Panathinaikos BC, Final Four'a Yükseldi
Dünya Haberleri