Marketlerde ‘etiket mesaisi’ hızlandı

Marketlerde ‘etiket mesaisi’ hızlandı

Marketlerde ‘etiket mesaisi’ hızlandı Yeni senenin gelmesiyle marketlerde etiket güncellemeleri ivme kazandı. Gıda ve temel gereksinim maddelerindeki peyderpey olan fiyat artışları göze çarpmaya devam ediyor.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, fiyatı en fazla artış gösteren ürünleri açıkladı. Aralarında fiyatı 220 liradan 300 liraya yükselen bir ürün özellikle dikkat çekti.

Milliyet'in haberine göre Ağaoğlu, bakliyat, hela kağıdı, deterjan, süt ürünleri ve et gibi temel gıda ve gereksinim maddelerinde ciddi fiyat artışları yaşandığını söyledi. Geçmişte, fiyat artışlarının çoğu zaman döviz kurlarındaki yükselişlere ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlara bağlandığına şahit olunduğunu belirtti. Ancak, Ağaoğlu, her ay bazı ürünlerde ve bazen her hafta etiket fiyatlarında görülen artışların tüketicinin fiyat algısını olumsuz yönde etkilediğini, özellikle dar ve sabit gelirli tüketicilerin büyük tepkisine neden olduğunu ifade etti.

"SÖYLENTILER BILE FIYATLARIN YÜKSELMESINE NEDEN OLUYOR"

Aydın Ağaoğlu açıklamasına şu şekilde devam etti: "Asgari ücret söylentisinin başladığı 2023 yılı Aralık ayında etiketlerde de kıpırdanma başladı, asgari ücret rakamı aralık ayının ikinci yarısında açıklandığında fiyatlar gene yükseldi. Daha sonra emekli aylıklarının revize edileceği ve memur emeklilerine verilen zam oranına yükseltileceği söylendi, fiyatlar yeniden arttı. 2 Ocak tarihinde bazı temel gıda ve gereksinim ürünlerindeki fiyatlar yükseldi."

FIYATI EN ÇOK YÜKSELEN ÜRÜNLER

Ağaoğlu'na göre, market raflarında özellikle bakliyat, sebze meyve, süt ürünleri, tuvalet kağıdı ve temizlik malzemeleri gibi temel ihtiyaç ürünlerinde fiyat artışları dikkat çekiyor. Fiyat artışlarının yüzde 20 ile yüzde 40 arasında olduğu gözlemleniyor; örneğin, kutu sütün fiyatı 30 liradan 40 liraya yükseltildi. Ayrıca, tüketicilerin dikkatini çeken başka bir husus var: Büyük zincir marketlerde fiyatlar yükselirken, küçük bakkallar ve yerel marketlerde fiyatlar daha düşük kalabiliyor.

"YAZAR KASALARDA FIYAT DEĞIŞIKLIKLERI YAPILIYOR"

Bu durum, zincir marketlerin büyük partiler halinde yaptıkları alımlar sonucu en düşük seviyelerde temin ettikleri ürünler için, üretici veya toptancıdan gelen fiyat artışı ihbarını aldıkları anda yazar kasalarda fiyatları güncellemeleriyle ilişkilendiriliyor. Küçük satış noktaları ise stokları tükenene kadar eski fiyatlarla satış yapmaya devam ediyorlar.

"200 TL BANDINDA OLAN ÜRÜN 400 TL'LERE KADAR YÜKSELDI"

Aydın Ağaoğlu son dönemdeki artışları şu şekilde özetledi: "32'li üç katlı tuvalet kağıdının fiyatı 220 liradan 300 liraya yükseldi. Aynı zamanda, 12'li üç katlı markalı kağıt havlunun fiyatı da 120-150 lira aralığından 200-220 lira seviyelerine çıktı. Zeytin fiyatları ise 200-380 liranın üzerine çıkarak, en ucuz zeytinin şu anki fiyatı 200 lira oldu; önceki fiyatlar ise 150-220 lira aralığındaydı.

Sera ürünlerindeki fiyat artışları özellikle dikkat çekiyor ve bu oran yüzde 40 ile yüzde 60 arasında değişebiliyor. Sebze ve meyve fiyatları haftalık olarak belirlenirken, üretimden satış noktasına ulaşana kadar bazı meyve ve sebzelerde fiyatın 5 kat, hatta 8 kat arttığı görülüyor. Örneğin, sivri biberin kilosu ocak ayı sonunda 100 liraya ulaşırken, daha önce 60 lira seviyelerindeydi. Üretici ile market arasındaki fiyat farkının en yüksek olduğu ürün ise dalında 3-5 lira olan mandalinalar, 38 liradan satılıyor."

"Marketlerde ‘etiket mesaisi’ hızlandı" haberi, 14 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 14 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Marketlerde ‘etiket mesaisi’ hızlandı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Marketlerde ‘etiket mesaisi’ hızlandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Milliyet

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:46 Kazakistan, Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması müzakerelerine ev sahipliği yapacak
  2. 16:42 Hakan Fidan: "İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahil olmaya karar verdik"
  3. 16:34 İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu Anıtkabir’i ziyaret etti
  4. 16:32 KPSS şartsız, mülakatsız alımlar! Kızılay yüksek maaşla 7 farklı kadroda alım yapacak
  5. 16:13 Ünlü otomotiv devi iflas bayrağını çekti! Dev şirket kelepir fiyatına satılıyor
  6. 16:11 CHP'li Gürsel Erol açıkladı: Elazığ ikinci bir İliç faciası ile karşı karşıya
  7. 16:09 Fidan açıkladı: Güney Afrika'nın soykırım davasına müdahil olacağız
  8. 16:04 Bursaspor’da ilk isim Levent Dönertaş!
  9. 15:55 Ünlü Oyuncu Giray Altınok'tan Bir Haluk Bilginer Detayı!
  10. 15:09 Mercedes-Benz: Apple CarPlay'i Sonlandırarak Yeni MBOS İşletim Sistemine Geçiyor
  11. 15:05 İYİ Parti Trabzon yönetimi istifa etti
  12. 15:04 Trump'a "Sessizlik Anlaşması" Davasında Para Cezası: Yasağı İhlal Etmesi Durumunda Hapis Tehdidi
  13. 15:02 Altın fiyatları düşüşte mi? Gram altın kaç TL?
  14. 15:02 1 Mayıs 2024 altın fiyatları: Gram altın ve çeyrek altın ne durumda?
  15. 15:01 Beşiktaş, Altay Bayındır Transferi İçin Manchester United'la Masaya Oturuyor!
  16. 14:55 Dries Mertens, Galatasaray'da Bir Sezon Daha!
  17. 14:51 İliç Maden Kazası: Komisyon Detayları Araştırıyor
  18. 14:42 Sergen Yalçın, Beşiktaş İddialarına Cevap Verdi
  19. 14:37 1 Mayıs Yasaklarına Karşı Taksim'de Protesto yapan 18 Genç Gözaltına alındı
  20. 14:31 Beşiktaş'ın Genç Yıldızı Semih Kılıçsoy için Fulham'dan 15 Milyon Euroluk Teklif!
Ekonomi Haberleri