Marmara Denizi ve Adalar'a bakanlık koruması: Sınırları yeniden belirlendi

Marmara Denizi ve Adalar'a bakanlık koruması: Sınırları yeniden belirlendi

Marmara Denizi ve Adalar'a bakanlık koruması... Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin sınırları genişletildi. Bandırma-Yenice, Kumkent, Kumkale Deltası ve Uçmakdere gibi hassas ekosistem alanları koruma kapsamına alındı. Bu karar, bilimsel incelemeler ve raporlar ışığında alındı ve bölgedeki ekosistem restorasyonu için önlemler u

Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin sınırları yeniden belirlendi. Karada ve denizde 104 istasyonda gerçekleştirilen incelemeler ile 37 bilim insanının katkıları doğrultusunda hazırlanan raporlar sonucunda, Bandırma-Yenice köyü, Kumkent, Kumkale Deltası ve Uçmakdere gibi hassas ekosistem alanları koruma bölgesine dahil edildi. Bu karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

2021 yılında Marmara Denizi'nde görülen müsilaj sorunu sonrası "Marmara Denizi Eylem Planı" hazırlandı. Bu plan çerçevesinde, 1,2 milyon hektarlık alan, Kasım 2021'de "Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi" olarak ilan edildi. Ardından, Marmara Denizi'nde müsilaj temizliği için geniş çaplı bir seferberlik başlatıldı. İzmit Körfezi'nde, dip çamuru temizliği projesi gibi büyük çevre projeleri hayata geçirildi.

Marmara Bölgesi'ndeki adalarda yapılan araştırmalar sonucunda, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi'nden 15 akademisyen 14 istasyonda, bölgedeki diğer üniversitelerden 22 akademisyen ise 90 istasyonda "Kara-Kıyı ve Denizel Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi"ni yürüttü. Bilim insanları, adalarda 9'u endemik olmak üzere toplam 815 bitki türü, koruma altında bulunan 10 sürüngen ve 51 memeli türü tespit etti. Ayrıca Prens Adaları'nda 27, Marmara Adası'nda 50, Kapıdağ Yarımadası'nda 36, Paşalimanı, Koyun ve Avşa Adası'nda 25, Ekinlik Adası'nda ise 26 kuş türü belirlendi.

Bölgenin uluslararası ölçekte "Marmara Denizi, Adalar ve Türk Boğazlar Sistemi"ni içermesi, zengin flora ve faunası ile Karadeniz ve Akdeniz’in biyolojik çeşitliliği açısından son derece önemli olduğu vurgulandı. Ayrıca, bu bölgenin biyolojik koridor olma özelliği nedeniyle korunması gereken nadir alanlardan biri olduğu bilimsel verilerle ortaya kondu. Deniz ve ada ekosistemlerinin birbiriyle olan bağlantısı ve kıyı ekosistemlerinin önemi, detaylı raporlarla belgelendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan yeni karar ile Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin sınırları genişletildi. Buna göre; Balıkesir'in Bandırma-Yenice köyünde 485 hektarlık orman alanı, Çanakkale Kumkent bölgesinde 195 hektarlık alan, Kumkale Deltası'nda 108 hektarlık alan ve Tekirdağ Uçmakdere'de 138 hektarlık orman alanı koruma bölgesine dahil edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgedeki ekosistem restorasyonu için gerekli koruma önlemlerini alacak. Ayrıca, bölgenin eşsiz yaşam döngüsünün devamını sağlamak amacıyla bilimsel çalışmaların sürdürüleceği belirtildi.

"Marmara Denizi ve Adalar'a bakanlık koruması: Sınırları yeniden belirlendi" haberi, 07 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 07 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Marmara Denizi ve Adalar'a bakanlık koruması: Sınırları yeniden belirlendi haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Marmara Denizi ve Adalar'a bakanlık koruması: Sınırları yeniden belirlendi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 16 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:45 Çin'de Felaket: Bebinca Tayfunu’nun Vurduğu Şanghay’da Hayat Durdu, İşte Son Durum!
  2. 16:36 Uzman İsim Özgür Erdursun 2025 Yılı Asgari Ücretine Dair Yeni Tahminlerde Bulundu! İşte O Rakam
  3. 16:32 Gezegenimizin Geçmişte Halkaları Olduğunu Biliyor muydunuz?
  4. 16:32 2024 Eylül Evde Bakım Maaşı Yatırıldı mı? Nasıl Sorgulanır? Bakan Göktaş Duyurdu
  5. 16:21 Türkiye'nin Sanayi Devi Elektrikli Araç Pazarına Adım Atıyor: Uygun Fiyatlı Yeni Model Yolda!
  6. 16:21 Bakan'dan Çarpıcı Açıklama: İşsizlik Sorunu Varken, Hükümet Göçmenler İçin Yeni Planlar Yapılıyor!
  7. 16:21 Cumhurbaşkanı'ndan Yargıya Vurgu: "Tecrübe ve Bilgi Adaletin Temelidir"
  8. 16:20 Narin’in Cansız Bedeni Bu Yoldan Taşındı: 18 Dakikalık Gizemli Boşlukta Ne Yaşandı?
  9. 16:20 SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Asgari Ücret Beklentilerini Açıkladı: Önceki Tahmini Tutmuştu!
  10. 16:19 İYİ Parti'de İstifalar Devam Ediyor: Bu Kez Belediye Başkanı İstifa Etti!
  11. 16:19 Avusturya'da mavi dil hastalığı alarmı! Sığır çiftliğinde karantina uygulaması başlatıldı
  12. 16:14 Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davasında yeni gelişmeler: Tutuklu sanıkların durumu ne olacak?
  13. 16:09 CHP'li Özer'den Medya Sansürüne Tepki: TBMM'ye Araştırma Önergesi
  14. 16:08 2024 Black Friday indirimleri için geri sayım başladı! Büyük fırsatları kaçırmayın!
  15. 15:49 IBAN ile ödeme yaparken bunu yapmazsanız cezası var
  16. 15:42 Ferdi Kadıoğlu neden Brighton'a transfer olduğunu açıkladı!
  17. 15:32 Edin Visca Beşiktaş maçının ardından özür diledi
  18. 15:28 İsmail Saymaz Bilal Erdoğan'a sordu: 17-18 yaşında ne iş yapmış da sigortalı olmuş?
  19. 15:22 Ticaret Bakan Bolat yıl sonu kişi başı milli gelir için rakam verdi!
  20. 15:17 Donald Trump'tan Taylor Swift'e Sert Çıkış: "Ondan Nefret Ediyorum!"
Gündem Haberleri