“Marmara Denizi’nin kirlilik yükü azaltılmalı”

“Marmara Denizi’nin kirlilik yükü azaltılmalı”

“Marmara Denizi’nin kirlilik yükü azaltılmalı” Çanakkale Boğazı’nda gözlem yapan Prof. Dr. Sarı: Aşırı alg çoğalması var, müsilaj oluşması için şartlar uygun, dikkat etmeliyiz.

Çanakkale Boğazı’nda yaptığı dalışlarla gözlem yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Çanakkale Boğazı’nda henüz geçen yıl görüldüğü gibi bir müsilaj oluşumu olmadığını ifade etti; “Fakat görüş kötü, aşırı alg çoğalması var. Yani, denizde müsilaj oluşması için bütün şartlar hazır. Dikkatle takip etmeliyiz" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Çanakkale'de müsilaj görüldüğü iddialarıyla ilgili olarak, "Bizim yaptığımız tespitlerde, gözlemlerde ve uydu görüntülerinde yüzeye vurmuş hangi bir müsilaj tabakası yoktur" demişti; Marmara Denizi'nin yüzeyinde müsilajın tekrar görülmesi hakkında da konuşmuş; "Marmara Denizi'nin yüzeyinde de değil derinde de şu an için müsilaj yoktur. Ancak bu müsilaj olmayacak anlamına gelmemektedir" demişti.

“Doğayla pazarlık olmaz”

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, Prof. Dr. Sarı, “Doğa ile pazarlık olmaz. Müsilaj olur ya da olmaz, kesin bir şey söylemekten ziyade, müsilajın nedenlerini ortadan kaldırmalıyız. Çünkü hâlâ müsilajın oluşumu ile ilgili nedenler hala devam ediyor. Yine ve her an ortadan çıkabilir” dedi.

Müsilaj oluşumu sonrası hazırlanan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı’nın “çok kıymetli bir üst yönetim belgesi olduğunu” ifade eden Prof. Dr. Sarı, “Bu belge, öncelikle bir bütün olarak, eko sistem olarak daha doğru kullanmaya yönelik, kirletmemeye yönelik önlemler içeriyor. 22 eylemden oluşuyor. Atık arıtma tesislerinin yönetiminden balıkçılığa kadar, zeytin kara suyundan organize sanayi bölgelerinin atık arıtmalarına kadar, denizcilik atıklarından iyi tarım uygulamalarına, balıkçılık yönetiminden sürdürülebilir balıkçılığa kadar çok geniş bir spektrumu içeriyor” diye konuştu. 

“Marmara Denizi’nin kirlilik yükü azaltılmalı”

Marmara Denizi Koruma Eylem Planı’nın açıklanmasının ardından, ilgili kurullar oluşturulurken, TÜBİTAK’ın da bütçe olarak desteklediği süreçte, 37 proje yapıldı. Marmara Deniz’i özel çevre koruma bölgesi ilan edildi. Tüm bu çalışmaların önemli olduğunu ifade eden Sarı, “Ama bunlar yetmiyor. Yani, mesela özel çevre koruma bölgesi ilan edildi lakin bunun uygulama planlarını da yapmamız gerekiyor. Marmara Bölgesi, Türkiye’nin yarısına hizmet eden bir sanayiyi barındırıyor, 25 milyonun üzerinde insan yaşıyor, çok yoğun tarımsal faaliyet var. Tüm bunların hepsi, en son durak olarak Marmara Deniz’ine gidiyor. Marmara Deniz’inin kirlilik yükünü azaltmadan, yani atıkları arıtmadan, Marmara Deniz’inde müsilaj olmayacağını beklemek yanlış olur” ifadelerini kullandı. 

"“Marmara Denizi’nin kirlilik yükü azaltılmalı”" haberi, 25 Şubat 2022 tarihinde yazılmıştır. 25 Şubat 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan “Marmara Denizi’nin kirlilik yükü azaltılmalı” haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. “Marmara Denizi’nin kirlilik yükü azaltılmalı” 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:T24

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:17 Hazırlıklara Başlandı: 2 bin 500 Çinli İşçi Aileleriyle Geliyor!
  2. 19:14 CHP’li Bakırlıoğlu: “RTÜK, nepotizmin merkezi mi?
  3. 19:09 Türkiye ve Yunanistan'dan Denizcilikte İşbirliği Hamlesi!
  4. 19:07 Çanakkale Boğazı'nda fırtına nedeniyle feribot seferleri iptal edildi
  5. 19:05 Eşine Çekiçle Saldıran Adam Serbest Bırakılmıştı, Şimdi Cezaevinde!
  6. 19:03 Fenerbahçe’nin Kayserispor maçı kadrosu belli oldu
  7. 19:01 Hiéron Müzesi’nde Soygun Şoku: Çalınan Hazine 7 Milyon Euro Değerinde!
  8. 18:59 Ekrem İmamoğlu: "Hiçbir Genel Başkanımızı yalnız bırakmayacağımızı kamuoyu bilsin"
  9. 18:57 BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2'ye yakın primle kapattı
  10. 18:55 Nazlı Çelik Uçakta Bayıldı! Doktorun Açıklaması Herkesi Şaşırttı!
  11. 17:40 Sanık Avukatlarından Basına Sert Tepki: “Bebek Katili İlan Ettiniz!
  12. 17:37 Veda Ziyareti: Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Görevini Tamamladı
  13. 17:33 Dolar Tahmini Yükseldi: JP Morgan’dan TCMB ve TL Açıklamaları
  14. 17:29 Mauro Icardi'den Wanda Nara'nın yeni sevgilisi L-Gante'ye sert cevap!
  15. 17:29 incenzo Montella, UEFA Uluslar Ligi play-off kura çekimi sonrasında değerlendirmede bulundu
  16. 17:28 Kerem Aktürkoğlu’nun Geleceği: Barcelona İddiası Büyüyor!
  17. 15:06 Narin cinayetinde yeni detaylar çıktı: "Avucundaki saç ve kıl..."
  18. 15:01 ASELSAN ve SSB arasında 135 milyon euro'luk sözleşme imzalandı
  19. 14:58 TCMB'nin faiz kararı ardından UBS işle Deutsche Bank'ın Aralık ayı tahmini dikkatleri çekti
  20. 14:46 Bakan Uraloğlu açıkladı: "Havalimanı sayısı 60'a çıkacak"
Türkiye Haberleri