MASAK'ın gözü Dilan Polat ve eşinin üstünde

MASAK'ın gözü Dilan Polat ve eşinin üstünde

MASAK'ın gözü Dilan Polat ve eşinin üstünde Raporda Polat ve akrabalarının şirketlerinin tek elden yönetildiği ve bu şirketlerde para aklanıyor olabileceği iddialarına yer verildi.

Dilan Polat ve eşi Engin Polat hakkındaki son dakika haberi gündeme bomba gibi düştü… Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), haklarında kara para aklama ve vergi kaçırma gibi birçok iddia ortaya atılan Dilan Polat ve eşiyle ilgili rapor hazırladı. Raporda Polat ve akrabalarının şirketlerinin tek elden yönetildiği ve bu şirketlerde para aklanıyor olabileceği iddialarına yer verildi.

Sabah'tan Mustafa Sait Özkan'ın haberine göre, Polat'la bağlantılı şirketlerin mal aldığı şirketlerin büyük kısmı, kendileriyle bağlantılı olan tedarikçilerden oluştu.

MASAK, bu tedarikçilerin aslına bakarsak gerçek bir mal alışı olmayan, beyanname vermeyen, çalışanı, bankacılık hareketi olmayan ve hakkında düzmece belge düzenleme kaydı olan şirketler olduğunu saptadı.
Sahte olduğuna dair güçlü kuşku barındıran işlemlerin 200 milyon liradan fazla olduğu vurgulanırken, elde edilen hasılat nakit olarak çekilip, kendi kişisel hesapları ile Engin Polat'a ait şirkete nakit yatırılarak lüks araç ve gayrimenkul alımı gerçekleştirildi.

MASAK, bunun suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçunu oluşturabileceği değerlendirmesinde bulunmuş oldu. MASAK'ın savcılığa gönderdiği raporda, Polat ve eşinin banka, kripto varlık ve elektronik para kuruluşları işlemlerinin askıya alınması değerlendirmesinde bulunuldu.

İddialar arasında en çarpıcı olan, Polat ve akrabalarının şirketlerinin tek elden yönetilmesi ve bu şirketlere yönelik suç gelirlerini akladıkları iddiası oldu. MASAK'ın mercek altına aldığı adlar arasında, Dilan Polat, Polat'ın eşi Engin Polat, Engin Polat'ın babası Sezgin Polat, kardeşi Alper Kürşat Polat, anneannesi Zehra Yılmaz, dayısının eşi Nilgül Yılmaz, Dilan Polat'ın kardeşleri Can Doğu ve Sinem Sıla Doğu olmak üzere 8 kişi yer aldı.

16 ŞİRKETLERİ VAR

Araştırmaya göre Dilan Polat ve 7 kişinin sahibi ve ortağı olduğu, güzellik kozmetik sanayi, estetik ve sağlık hizmetleri, mühendislik, inşaat, mücevherat alanlarında toplam 16 şirket bulunuyor.

Polat'ın güzellik merkezinin 46 ilde etkinlik gösterdiği vurgulanan raporda, kozmetik ürünlerinin kendi web sitelerinde ve online tecim siteleri üstünden satışlarının yapıldığı kaydedildi.

500 MİLYONDAN FAZLASI İNTERNET SATIŞLARINDAN KAYNAKLI ÖDEMELER

İlişkili şirketler hesaplarına gelen para transferlerinin 500 milyon liradan fazla kısmının bankaların ve İYZİCO adlı ödeme kuruluşunun pos ödemeleri ile web satışlarından kaynaklı ödemeler olduğu belirlendi.

Raporda, inceleme konusu şirketlerin gelirlerinin çok büyük kısmının, web üstünden mal satın alan kişilerin kredi kartı ile yaptığı harcamalardan oluştuğu açıklandı.

NAKİT ÇEKTİLER, ENGİN POLAT'IN HESABINA YATIRDILAR

Tespitlere göre, söz konusu şirketlerde toplanan tutarların büyük bir kısmı, Polat ailesiyle akrabalık ve istihdam ilişkisi bulunan kişilerce nakit çekildi. Nakit çekilen tutarların neredeyse tamamı gene aynı kişilerce hemen hemen aynı gün içerisinde ya Dilan Polat'ın eşi Engin Polat'ın kişisel banka hesabına ya da Engin Polat'ın tek ortağı ve yöneticisi olduğu Milda Gayrimenkul Otomotiv Sanayi şirketinin banka hesaplarına nakit yatırıldı. Bu şekilde nakit yatırma ve çekmeye konu tutar ortalama 250 milyon lira.

LÜKS ARAÇ VE GAYRİMENKUL ALDILAR

Engin Polat ve Milda Gayrimenkul Otomotiv şirketinin çok sayıda lüks taşıt ve gayrimenkul alımı yaptığı, Polat ve şirketinin hesaplarında nakit yatırma ile biriken tutarların taşınmaz araç alımına yönlendirildiği açıklandı.

ÇALIŞANI OLMAYAN ŞİRKETLER... 200 MİLYON LİRADAN FAZLA ŞÜPHELİ MAL ALIŞLAR

Raporda, Elektronik tecim ile satış yapan ve gelir elde eden bu şirketlerin mal alışlarına bakıldığında, mal alışlarının büyük bir kısmı gene hedef kişilerle bir şekilde bağlantılı olan tedarikçilerden gerçekleştirildi.

Rapora göre, bu tedarikçilerin aslına bakarsak gerçek bir mal alışı olmayan, beyanname vermeyen, çalışanı olmayan, bankacılık hareketi olmayan, hakkında düzmece belge düzenleme kaydı olan kurumlar olduğu, düzmece olduğuna dair güçlü kuşku barındıran mal alışlarının toplamının da 200 milyondan fazla olduğu vurgulandı.

"PARA AKLAMA SUÇUNU OLUŞTURABİLİR"

Dilan Polat'ın ilişkili olduğu kişi ve kurumlarca özellikle web üstünden yapılan satışlardan elde edilen kurum gelirlerinin, vergi matrahını azaltmak amacıyla düzmece belgeler kullanılıyor olabileceği değerlendirildi.

Elde edilen hasılatın, nakit olarak çekilip kurum hesaplarından uzaklaştırıldıktan sonra, kendi kişisel hesapları ile Engin Polat'a ait Milda Gayrimenkul'e bağlı kurum hesaplarına nakit olarak yatırılıp, lüks araç ve gayrimenkul alınmasının, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçunu oluşturabileceği kaydedildi.

TEDBİR KARARI SAVCILIKTA... BANKACILIK İŞLEMLERİ ASKIYA ALINSIN TALEBİ

MASAK, Engin Polat ve Sezgin Polat'ın varlıklarına önlem uygulanması kararını savcılığa bıraktı. Ancak Dilan Polat, Engin Polat, Sezgin Polat ile Milda Gayrimenkul Otomotiv Sanayi ve Ticaret'in bankalar, ödeme ve elektronik para kuruluşları ile kripto varlık hizmet sağlayıcılar nezdindeki işlemlerinin askıya alınmasının uygun olacağı değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

"MASAK'ın gözü Dilan Polat ve eşinin üstünde" haberi, 11 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 11 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan MASAK'ın gözü Dilan Polat ve eşinin üstünde haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. MASAK'ın gözü Dilan Polat ve eşinin üstünde 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 00:19 Elektronik Devi iflas bayrağını çekti: Binlerce şubeye sahipti!
  2. 00:16 Enerji yasa teklifi TBMM'de kabul edildiği açıklandı
  3. 00:14 Elazığ'da 4,0 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi!
  4. 00:12 Sandıktan sonra Gazze siyaseti değiştirmeye başladı: AK Parti kaybetti Filistin kazandı
  5. 00:09 WhatsApp'ı Artık Kullanamayacak Telefonlar Belli Oldu!
  6. 00:02 Show TV'nin Bahar Dizisine İddialı Rakip! Kanal D'den Yeni Dizi Sürprizi!
  7. 00:01 Survivor'da gergin anlar yaşandı!: Resmen takımı değişti!
  8. 00:01 Altın Sahipleri Dikkat! 2 Ay Sürecek Bu Olay Yarın Başlıyor! Hazırlıklı Olun!
  9. 23:58 MEB öğretmen atamaları belli oldu!: Proje okullarına başvuru tarihleri de açıklandı!
  10. 23:56 Tek ısırığı ile öldüren yılan görüldü!: İşte Türkiye'nin en zehirli yılanı!
  11. 23:54 Çinli kadınlar neden yalnızca kaynar su içiyor?
  12. 23:53 İşte Turkcell'in yeni yönetim kurulu!: Peki, hangi isimler atandı?
  13. 23:50 SPK 2 şirketin ilk halka arzını onayladı!: Peki, bunlar hangi şirketler?
  14. 23:48 Esnaf, emekli ve dar gelirli vatandaşlar için müjde geliyor!: Torba yasası belli oldu!
  15. 23:46 İşte bahçelerde eksik olmayan danaburnu böcekleri için etkili çözüm!
  16. 23:36 Tatilcilere Müjde! THY 4 Günlük İndirim Kampanyası ile Hayallerinizdeki Tatile Ucuz Uçun!
  17. 23:26 Sıla Türkoğlu ve Doğukan Güngör Küslüğü X aşk yüzünden!
  18. 23:22 Kızılcık Şerbeti'nin Yapımcısı Müjdat Gezen'e Olay Sözler İle Çıkıştı!
  19. 23:17 Alina Boz Hamile Mi? Alina Boz Bu Yüzden Mi Evlendi?
  20. 23:17 Otomobil sektöründe yeni dönem: Tüketicilerin mağduriyetine çözüm yolda
Gündem Haberleri