Maymun Çiçeği Hakkında Merak Edilenler: Uzmanı İyileşme Süresini Açıkladı

Maymun Çiçeği Hakkında Merak Edilenler: Uzmanı İyileşme Süresini Açıkladı

Maymun Çiçeği Hakkında Merak Edilenler: Uzma... Bağışıklık sistemi düşük olan kişiler, enfeksiyonlara karşı daha savunmasız oldukları için çeşitli hastalıklarla mücadelede zorluklar yaşayabilirler. Son dönemde giderek daha fazla konuşulan Maymun çiçeği virüsü de bu gruptaki bireyler için ciddi riskler taşıyor.

M-ÇIÇEĞI HAKKINDA MERAK EDILENLER: PROF. DR. F. NUR BARAN AKSAKAL’DAN ÖNEMLI AÇIKLAMALAR

Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. F. Nur Baran Aksakal, M-Çiçeği virüsü hakkında bilinmesi gereken önemli bilgileri paylaştı. Aksakal, hastalığın tedavi süreçlerinden, bulaşma yollarına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

M-ÇIÇEĞI VIRÜSÜNE KARŞI ÖZEL BIR TEDAVI BULUNMUYOR

Prof. Dr. Aksakal, M-Çiçeği virüsüne karşı henüz spesifik bir tedavi bulunmadığını belirterek, hastalığın çoğunlukla semptomların yönetimiyle kontrol altında tutulduğunu ifade etti. Suçiçeği ile benzerlikler gösterse de, M-Çiçeği'nin iyileşme sürecinin daha uzun olduğunu vurgulayan Aksakal, "Suçiçeği genellikle iki hafta içinde iyileşirken, M-Çiçeği'nin iyileşme süresi 2-4 hafta arasında değişiyor" dedi.

AFRIKA’DAN DÜNYAYA YAYILAN HASTALIKTA ARTIŞ YAŞANIYOR

Hastalık, enfekte hayvanlar veya insanlar yoluyla Afrika kıtasından diğer bölgelere yayılmış durumda. Bu yıl 2023'e göre bildirilen vaka sayısında önemli bir artış gözlendiğini belirten Aksakal, Afrika ülkelerinde bildirilen toplam vaka sayısının 14 bini aştığını ve bu vakalarla ilişkili 524 ölümün kaydedildiğini aktardı. 14 Ağustos'ta gerçekleştirilen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi toplantısında, virüsün uluslararası bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğuna dair tavsiye kararı alındı.

ENFEKTE VAHŞI HAYVANLARLA TEMAS RISK TAŞIYOR

Prof. Dr. Aksakal, M-Çiçeği virüsünün bulaşma yollarına dikkat çekerek, enfekte vahşi hayvanlarla doğrudan temasın bulaşma riskini artırdığını ifade etti. Ayrıca, enfekte kişilerin kullandığı giysiler, yatak takımları ve havlular gibi eşyalarla temasın da hastalığın yayılmasına neden olabileceğini belirtti. Aksakal, endemik bölgelerde enfekte hayvanların avlanması, işlenmesi veya tüketilmesi sırasında da bulaşma riski olduğuna dikkat çekti.

BAĞIŞIKLIK SISTEMI ZAYIF OLANLARDA HASTALIK DAHA AĞIR SEYREDEBILIR

Hastalığın belirtileri hakkında da bilgi veren Aksakal, M-Çiçeği'nin ilk beş gününde ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik gibi semptomların görülebileceğini söyledi. Bu semptomların genellikle 2-4 hafta sürdüğünü, ancak bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde bu sürenin daha uzun olabileceğini belirtti. Ayrıca, hastalığın ilerleyen aşamalarında ciltte döküntülerin ortaya çıkabileceğini, bu döküntülerin çoğunlukla yüz, kollar, bacaklar, avuç içleri, ayak tabanları, ağız içi, genital bölgeler ve gözlerde görüldüğünü ekledi. Aksakal, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde hastalığın daha ağır seyredebildiğini ve zatürre, sepsis, ensefalit veya görme kaybı gibi ciddi komplikasyonların gelişebileceğini vurguladı.

TEDAVI VE AŞILAMA

M-Çiçeği tedavisinde çiçek hastalığı için geliştirilen antiviral ilaçların semptomları hafifletmede bir seçenek olarak kullanılabileceğini belirten Aksakal, "M-Çiçeği virüsü için şu ana kadar özel bir tedavi bulunmamakta, hastalık çoğu zaman semptomatik tedavi ile yönetilmektedir" dedi. Ayrıca, cilt döküntülerinin bakımı için lezyonların kurumasını sağlamak veya gerektiğinde nemli pansumanlarla bölgeyi korumanın önemli olduğunu ifade etti. Bakteriyel enfeksiyonların gelişebileceği durumlarda uygun antibiyotik tedavisinin uygulanması gerektiğini söyledi.

AŞILAMANIN ÖNEMI

Aşılama konusuna da değinen Aksakal, geçmişte çiçek hastalığına karşı yapılan aşıların M-Çiçeği virüsüne karşı yüzde 85 oranında koruma sağladığını, ancak günümüzde modifiye edilmiş aşıların sınırlı miktarda olduğunu ve yalnızca risk altındaki kişilere uygulandığını belirtti. Aksakal, M-Çiçeği tedavisinde önleyici tedbirlerin ve destekleyici bakımın hastalığın seyrini iyileştirmek için en etkili yöntemler olduğunu vurguladı.

 

"Maymun Çiçeği Hakkında Merak Edilenler: Uzmanı İyileşme Süresini Açıkladı" haberi, 21 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 21 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Maymun Çiçeği Hakkında Merak Edilenler: Uzmanı İyileşme Süresini Açıkladı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Maymun Çiçeği Hakkında Merak Edilenler: Uzmanı İyileşme Süresini Açıkladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Galatasaray maçında hakem karışıklığı!
  2. 00:51 İddia: Yılmaz Özdil "Anayasa referandumu geliyor" dedi, tarih verdi
  3. 00:49 Arda Güler siftahını yaptı! Real Madrid 3 puanla önde başladı
  4. 00:49 Fenerbahçe'den Enes Kanter'e Sert Yanıt: "Yalanlar Üzerinden Gündem Yaratmak İstiyor!"
  5. 00:45 Mansur Yavaş’tan CHP İstifası Hakkında Şok Açıklama!
  6. 00:41 İddia| Ekrem İmamoğlu'nun cezası çok yakında açıklanacak
  7. 00:40 Halil Umut Meler'in Penaltı Kararı Maçın Akışını Nasıl Değiştirdi? Ancelotti'den Sert Tepki!
  8. 00:40 SGK'dan Önemli Uyarı: Herkes Tehlikede Olabilir!
  9. 00:32 İyi Parti lideri Dervişoğlu: "İhtiyaç duyduğumuz yeni bir anayasa değil, yeni bir iktidardır"
  10. 00:30 O Detayı Kaçıran Yandı! Tapu Sahiplerine Büyük Cezalar Geliyor
  11. 00:26 ABD Merkez Bankası’ndan Kritik Faiz İndirimi Kararı: 4 Yıl Sonra İlk Defa!
  12. 00:24 Dünyanın En Pahalı Forvetleri Açıklandı: Galatasaray’ın Yıldızı Listeye Girdi! Kazançları Ne Kadar?
  13. 00:18 Ünlü Sucuk Markasına Milyonluk Ceza! Her Eve Girdiği Üründe Skandal!
  14. 00:18 Arda Güler, 15 Dakikada Maçın Kaderini Değiştirdi!
  15. 00:11 Lübnan’daki Çağrı Cihazı Patlamalarının Arkasında Kim Var? Şok İddia!
  16. 00:06 AKP’den Emeklilik Sisteminde Değişim Müjdesi!
  17. 00:06 Ankara'dan İşyerlerine Yeni Düzenleme: Satış Prosedürleri ve Başvuru Tarihleri Açıklandı!
  18. 00:05 Gazze'deki Soykırıma Rağmen Türkiye-İsrail Ticaretinde Skandal Sessizlik!
  19. 00:04 Erden Timur'dan sürpriz: Galatasaraylılar çıldırdı!
  20. 00:03 Doğal Gazsız Evinizi Kışın Sıcak Tutmanın Yolları: Enerji Verimliliği Artıran Yöntemler
Gündem Haberleri