Maymun Çiçeği Virüsü Kimler İçin Daha Tehlikeli? Uzmanlardan Kritik Bilgiler
Maymun Çiçeği Virüsü Kimler İçin Daha Tehlik... Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ikinci kez acil durum ilan edilen maymun çiçeği virüsü hakkında önemli bilgiler paylaştı.
PROF. DR. MUSTAFA SÜNBÜL'DEN MAYMUN ÇIÇEĞI HASTALIĞINA DAIR ÖNEMLI AÇIKLAMALAR
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bir kez daha acil durum ilan ettiği maymun çiçeği hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Liv Hospital Samsun Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, virüsün bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
VIRÜS NASIL BULAŞIYOR?
Prof. Dr. Sünbül, maymun çiçeği virüsünün bulaşma yollarını şu şekilde açıkladı:
- İnsandan İnsana Bulaşma: Virüs, enfekte kişilerin vücut sıvıları, cilt lezyonları ile yakın temas, solunum damlacıkları ve virüs bulaşmış yatak ve örtüler aracılığıyla taşınmaktadır.
- Hayvanlardan İnsanlara: Hasta hayvanların yeterince pişmemiş eti ve diğer hayvansal ürünler aracılığıyla da bulaşma mümkündür.
- Cinsel Temas: Virüs, cinsel temasta da bulaşabilir.
- Sağlık Çalışanları ve Çevresi: Uygun koruyucu ekipman kullanmayan sağlık çalışanları ve hastaların yakın çevresi risk altındadır.
Virüsün kuluçka süresi genellikle 6-13 gün olmakla birlikte, bu süre 5-21 gün arasında değişebilir.
BELIRTILER VE TEDAVI YÖNTEMLERI
Prof. Dr. Sünbül, maymun çiçeği hastalığının belirtilerini şu şekilde sıraladı:
- Belirtiler: Ani başlayan ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, kas ve sırt ağrıları, halsizlik ve cilt döküntüleri başlıca emarelerdir. Döküntüler genellikle ateşten 1-3 gün sonra başlar ve gövdede daha az, yüz, avuç içi ve ayaklarda daha yoğundur. Döküntüler şişkin veya düz olabilir, içi berrak veya sarımsı sıvı dolu kesecikler şeklinde olabilir. Belirtiler 2-4 hafta sürebilir ve genellikle kendiliğinden geçer.
- Tedavi: Maymun çiçeği hastalığı için spesifik bir tedavi bulunmamaktadır. Tedavi daha çok semptomlara yönelik yapılır. Klasik çiçek aşısı, maymun çiçeği hastalığına karşı da kısmen koruma sağlayabilir. Bu nedenle 50 yaş altı nüfusun hastalığa daha yatkın olabileceği düşünülmektedir.
KORUNMA YÖNTEMLERI
Prof. Dr. Sünbül, hastalıktan korunmak için şu önlemleri önerdi:
- Hasta Kişilerden Kaçınma: Hastalığı olan kişilerden uzak durmak önemlidir.
- Koruyucu Ekipman Kullanımı: Sağlık çalışanlarının eldiven ve maske gibi koruyucu ekipman kullanması gerekmektedir.
- El Hijyeni: El hijyenine özen gösterilmelidir.
- Hayvan Teması: Vahşi hayvanlarla temastan kaçınılmalı ve ölü hayvanlardan uzak durulmalıdır.
- Karantina: Avrupa ülkelerinde hasta kişiler 21 gün karantinaya alınarak izole edilmektedir.
Prof. Dr. Sünbül, maymun çiçeği hastalığından korunmak için toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı ve alınacak önlemlerin hastalığın yayılmasını önlemede büyük önem taşıdığını belirtti.
Sağlık Bakanlığı'ndan Maymun Çiçeği Açıklaması: Türkiye Kısıtlamaya Mı Gidiyor?
Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye’de Tespit Edildi! Prof. Dr. Canlı Yayında Açıklama Yaptı
Türkiye İçin Acil Önlem Uyarısı: Uzmanlardan Önemli Vaka Bilgilendirmesi
"Maymun Çiçeği Virüsü Kimler İçin Daha Tehlikeli? Uzmanlardan Kritik Bilgiler" haberi, 15 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Maymun Çiçeği Virüsü Kimler İçin Daha Tehlikeli? Uzmanlardan Kritik Bilgiler haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Maymun Çiçeği Virüsü Kimler İçin Daha Tehlikeli? Uzmanlardan Kritik Bilgiler 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 18 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.