MEB, yandaş derneği okullara sokmanın yolunu buldu: Deniz Feneri'ne 'iyilik' protokolü

MEB, yandaş derneği okullara sokmanın yolunu buldu: Deniz Feneri'ne 'iyilik' protokolü

MEB, yandaş derneği okullara sokmanın yolunu... Milli Eğitim Bakanlığı, Deniz Feneri Derneği’ne, “İyilik Okulu Protokolü” adı altında okulların kapısını açtı. Derneğin, protokol kapsamında öğrencilere

Milli Eğitim Bakanlığı, Deniz Feneri Derneği’ne, “İyilik Okulu Protokolü” adı altında okulların kapısını açtı. Derneğin, protokol kapsamında öğrencilere yönelik ödüllü yarışmalar düzenlemesine izin verildi. Beş yıl süreceği öğrenilen işbirliğinin Türkiye genelindeki tüm ortaokulları kapsayacağı açıklandı. Ortaokulların yanı sıra halk eğitim merkezleri ve açık öğretim kurumları da protokole dahil edildi.

Dini vakıf ve derneklerin de aralarında yer aldığı çok sayıda tartışmalı kurumla işbirliği yapan Milli Eğitim Bakanlığı, şimdi de Deniz Feneri Derneği ile masaya oturdu. Bakanlık ve dernek arasında, “İyilik Okulu” adı altında işbirliği protokolü imzalandı. Öğrencilerin harçlıklarından yapacakları bağışların, “İyilik Kumbarası” adı verilen kumbarada toplanmasını öngören protokol beş yıl sürecek.

Danıştay’ın, “Protokoller, kamusal eğitim sorumluluğunun ihlalidir” kararına karşın Ensar Vakfı başta olmak üzere, İlim Yayma Cemiyeti ve TÜGVA gibi birçok vakıfla işbirliği anlaşması imzalayan MEB, tartışmalı protokollerine bir yenisini daha ekledi. Deniz Feneri Derneği, 18 Kasım'da imzalanan protokol kapsamında bakanlığın yeni ortağı oldu.

EN KAPSAMLI PROTOKOL

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, MEB ile Deniz Feneri Derneği arasında imzalanan protokole, “İyilik Protokolü” adı verildi. Derneğin, protokol kapsamında öğrencilere yönelik ödüllü yarışmalar düzenlemesine izin verildi. Beş yıl süreceği öğrenilen işbirliğinin Türkiye genelindeki tüm ortaokulları kapsayacağı açıklandı. Ortaokulların yanı sıra halk eğitim merkezleri ve açık öğretim kurumları da protokole dahil edildi. Bakanlığın Deniz Feneri Derneği’yle imzaladığı protokol, bugüne kadarki protokollerin en kapsamlısı oldu.

ÖĞRENCİLER DERNEĞE TAŞINACAK

Protokol ile ortaokul öğrencilerinin Deniz Feneri Derneği’ne götürülmesinin de önü açıldı. Derneğin genel merkezinde ya da şubelerinde, “İnsani değerlere dair hassasiyet artırmak” amacıyla öğrencilere yönelik faaliyet düzenlenmesine izin verildi. Derneğe, öğrencilere yönelik sınırsız faaliyet düzenleme olanağı sağlayacak protokolün amacı, “Toplumda iyiliğin yaygınlaşmasını ve sosyal dokunun güçlendirilmesini sağlamak” şeklinde açıklandı.

Protokol kapsamında okullarda, “İyilik” temalı yarışmalar ve etkinlikler düzenlenecek. Etkinliklerin düzenleneceği okulları dernek belirleyecek. Milli eğitim müdürlükleri ise protokol kapsamında yapılacak etkinliklerin tanıtımını ve duyurusunu yapacak.

KUMBARAYA ATILACAK

Okullarda, aralarında, “İyilik Günlüğü” ve “İyilik Kumbarası” adı verilen etkinliklerin de yer aldığı onlarca etkinlik düzenlenebilecek. Öğrenciler, “İyilik Kumbarası” adı verilen etkinlik çerçevesinde derneğin kendilerine verdiği kumbaralara bağışlarını atacak. Etkinliğin amacı, “İyilik yapmak ve infakta bulunmak" olacak. Deniz Feneri Derneği’nce belirlenen, “Öncü şahsiyetler”, okullarda konferans, söyleşi ya da sohbet programları düzenleyebilecek.

Protokol ile okullarda, “Yardımlaşma duygusunu sevdirmek” amacıyla “İyilik Projesi Yarışmaları” yapılacak. Bakanlığa bağlı tüm müdürlüklerin adeta seferber edileceği yarışmalar için Eylül 2020’de ödül töreni düzenlenecek. Öğrencileri yarışmaya katılmaya teşvik etmek için para ödülü konulacak.

MEB YARGI KARARLARINA MI DİRENİYOR?

MEB’in yargı kararlarını yok sayarak vakıf ve derneklerle imzaladığı protokollerin iptaline yönelik mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Eğitim Sen, “İyilik Okulu” protokolüne tepki gösterdi.

Sendikadan yapılan açıklamada, “Öğrencilerimizin dayanışmayı ve yardımlaşmayı davranış haline getirmesi için bu derneklere ihtiyaç yok” denilerek şu sorular soruldu:

"MEB yönetiminin bu protokoller üzerinde merkezi bir kontrolü var mıdır? Protokoller bir planlama dahilinde mi imzalanmaktadır yoksa her genel müdürlük kendine yakın vakıf ve derneklerle mi işbirlikleri yapmaktadır?

MEB’in Danıştay tarafından verilen iptal kararlarına rağmen bu protokolleri aynı şekilde yapmayı sürdürmesi, yargı kararına direnmek anlamına gelmez mi?

Protokolde amaç olarak belirtilen hususlar MEB’in asli görevi değil midir?"

‘Deniz Feneri’ soruşturması nedir?

Almanya’da faaliyet gösteren Deniz Feneri e.V. yolsuzluk nasıl ortaya çıktı?

İddianameye göre, 2006 yılında Berlin İslam Cemaati Başkanı ve IGMG (Milli Görüş İslam Toplumu e.V.) eski hukuk danışmanı Abdurrahim Vural, Almanya’nın çeşitli maliye dairelerine dernekle ilgili iddialar içeren şikâyet yazıları gönderdi. Vural, yardım paralarının kötüye kullanıldığını, vergi kaçakçılığı yapıldığını yazıyordu. Aynı yıl Sema Tokgöz adına Berlin’den Frankfurt am Main Maliye Dairesi’ne bir faks gönderildi ve aynı suçlamalar yöneltildi. İncelemelerde bu faksı da Vural’ın gönderdiği saptandı. 20 Şubat 2007’de Frankfurt am Main Savcılığı’na, kimliği belirsiz bir şikâyet daha ulaştı. Dilekçeden, bu kişinin dernektekileri yakından tanıdığı anlaşılıyordu. Yazıda sanık Mehmet Gürhan’ın tüm işleri yönettiği yer alıyordu.

Ancak tüm bu şikâyetlerden önce, 2002’den itibaren dernek yöneticilerinin para trafiği Alman makamlarınca inceleniyordu.

 Soruşturma nasıl yürütüldü?

Bu iddialar üzerine soruşturma başlatıldı ve Nisan 2007’de Deniz Feneri Derneği e. V ve Kanal 7 TV Almanya Temsilciği’ne baskınlar yapıldı. Bilgisayarlar, dosyalar, belgeler, muhasebe kayıtları ve banka dekontları incelenmek üzere alındı. Savcılık o zaman yaptığı açıklamada yardım adı altında toplanan paraların amaç dışı kullanıldığını, çeşitli firma ve kişilere aktarıldığını söyledi. Şimdiki davanın sanıkları olan Deniz Feneri Derneği e.V’nin ve Kanal 7 INT’in Genel Müdürü Mehmet Gürhan, yardımcısı konumundaki Mehmet Taşkan ve Deniz Feneri e.V. ve Kanal 7 Int yayıncısı Euro 7 Fernseh GmbH’nın muhasebe ve mali müdürü Firdevsi Ermiş tutuklandı.

İddianamedeki suçlama ne?

Alman savcılığın iddianamesinde, derneğin Deniz Feneri Derneği kampanyasıyla 41 milyon avro topladığı ve bunun 18 milyonunu amaç dışı kullandığı öne sürülüyor. İddianamaye göre suç tarihi 2002-2007. Suçlama özetle şöyle: “Derneğin amacı ihtiyacı olanlara yardım toplamaktı. İnternette, gazetelerde, televizyonlarda (özellikle Kanal 7’de) reklamlar yapıldı ve insanlara hesap numaraları verilerek bağış istendi. İsteyen nakit isteyen havaleyle bağışını gönderebiliyordu. Beş yılda 41 milyon avro bağış toplandı. Ama paraların büyük kısmı gerçek amaç için kullanılmadı. Sanıklar hesaptan yüksek miktarda para çekiyordu. Bazı şirketlere ortak olunmuştu. Paraların bir bölümü kuryeler aracılığıyla Türkiye’ye gönderiliyordu. Yaklaşık 18 milyon avro bu yolla kullanıldı.”

"MEB, yandaş derneği okullara sokmanın yolunu buldu: Deniz Feneri'ne 'iyilik' protokolü" haberi, 26 Kasım 2019 tarihinde yazılmıştır. Eğitim kategorisi altında bulunan MEB, yandaş derneği okullara sokmanın yolunu buldu: Deniz Feneri'ne 'iyilik' protokolü haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. MEB, yandaş derneği okullara sokmanın yolunu buldu: Deniz Feneri'ne 'iyilik' protokolü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 10 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:11 Türkiye'de bankacılıkta devrim: Tek ATM Modeli (TAM) Projesi tanıtıldı
  2. 14:05 İstanbul'da ekmeğe zam geldi: Ekmeğin fiyatı yüzde 31 arttı
  3. 13:55 Borsada günün ilk yarısı tamamlandı: Ereğli Demir Çelik en çok işlem gören hisselerin başında!
  4. 13:53 Doların baskısı artıyor: Yatırımcılar TL varlıklara yöneldi
  5. 13:32 Birleşmiş Milletler açıkladı: "Yaklaşık 110 bin kişinin Refah'tan kaçtığı tahmin ediliyor"
  6. 13:21 Ümit Özdağ Fatih Portakal'a ateş püskürdü: "Adresinizi verirseniz size gözlük ve kulaklık yollarım"
  7. 13:21 Trump'ın 'Sus Payı' Davasında Kötü Haber: Talepleri Reddedildi
  8. 13:12 Popstar Bayhan Spotify'da Dünya Viral Listesi'nde zirveye çıktı
  9. 13:09 TikTok, Yapay Zeka İçeriğini Etiketleyerek Şeffaflığı Artırıyor
  10. 13:05 Evde Yunan Lezzeti: Saganaki Tarifiyle Lezzet Şöleni!
  11. 13:01 Nijerya'da Lassa Ateşi Salgını: 857 Vaka ve 156 Ölüm
  12. 12:56 Ermenistan'da Miting: Sınır Çalışmaları Durdurulsun, Başbakan İstifa!
  13. 12:53 İsrail'de Gösteriler: Gazze Şeridi İçin Ateşkes ve Esir Takası Talepleri Yükseliyor
  14. 12:49 İngiltere Merkez Bankası Başkanı: Politika Faizinde Değişiklik Yok
  15. 12:45 Pentagon Sözcüsü: ABD, İsrail'e Silah Yardımını Gözden Geçiriyor
  16. 12:44 Yasmin Erbil Sevgilisi Yiğit Poyraz'ın Kucağında Çıktı!
  17. 12:41 Haluk Levent'ten İsrail'e Sert Tepki: 'Çocukların Ölümünü Nasıl Savunabilirsiniz?'
  18. 12:36 Süheyl Batum: Galatasaray'ı Küresel Arenada Taçlandırmak İçin Hazırız!
  19. 12:02 Afra Saraçoğlu'nun Zor Anları! Skandal Dokunuş!
  20. 11:40 Alkoçlar Otelcilik kredi vurgunu mu yaptı: Kredi kaçırma iddiası gerçek mi?
Eğitim Haberleri