Mehmet Metiner: AK Parti, statükoyu savunan bir partiye dönüştü

Mehmet Metiner: AK Parti, statükoyu savunan bir partiye dönüştü

Mehmet Metiner: AK Parti, statükoyu savunan ... Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin devlet-parti veya parti-devlet özdeşliğini beraberinde getirdiğini ve statükoya karşı değişimciliği savunan AKP'nin, statükoyu savunan bir partiye dönüştüğünü söyledi.

Dünkü açıklamasında seçim sonrası AKP'ye yönelik eleştirileri sebebiyle özür dileyen eski AKP Milletvekili Metiner, "AK Parti’nin kimliği, kurucu ilkeleri ve ruhu…" başlıklı köşe yazısında, "Liderin haricinde çoğunlukla millete tepeden bakan siyasal oligark rolüne bürünmüş aktörlerin ön plana geçmeleri, en kötüsü de bu siyasi veya bürokratik aktörlerin -başdanışman vs- devlet diliyle ve devlet üstünden millete adeta parmak sallayan tutumları, son tahlilde AK Parti’nin o kurucu ruhunun kaybına yol açtı" eleştirisiyle, Van'daki mazbata krizi üzerine söylediği sözlerle tepki çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Mehmet Uçum'u da isim vermeden hedef aldı.

"AK Parti milletin partisi olarak kuruldu. AK Parti milletin değerlerini üstünde taşıyan bir partiydi ve milletin değerlerini hâkim kılmak için kurulmuştu. 'Millet ne derse o!' ve 'Millete hizmetkârlık esastır!' diyen bir anlayışla kurulan AK Parti’nin süreç içinde devletin partisine dönüştüğü algısına yol açması elbet manidardır" diyen Metiner, "Hâlbuki kendisinin oluşturduğu statükoya bile gerektiğinde kendisi itiraz eden o devrimci ruhun muhafazası elzemdi. Bunun zaman zaman anlamlı çıkışlarla gösterilmesi de büyük öneme sahipti. Bir başka deyişle, o demokratik-özgürlükçü-devrimci ruh gerektiğinde kendi statükosuna da karşı çıkan bir uygulamayı içkin olmalıydı. Bu devrimci-demokrat ruh kaybı, AK Parti’yi devletin-sistemin-statükonun partisi konumuna soktu. Liderin haricinde çoğunlukla millete tepeden bakan siyasal oligark rolüne bürünmüş aktörlerin ön plana geçmeleri, en kötüsü de bu siyasi veya bürokratik aktörlerin -başdanışman vs- devlet diliyle ve devlet üstünden millete adeta parmak sallayan tutumları, son tahlilde AK Parti’nin o kurucu ruhunun kaybına yol açtı" ifadelerini kullandı.

AK Parti’nin devletin partisine dönüştüğü ve yeni sitemle birlikte parti devleti dönemine geri dönüldüğü algısının, Erdoğan'ın sözünü ettiği kan ve ruh kaybını zaman içinde hızlandırdığını anlatan Metiner, "Taşradaki AK Parti il ve ilçe başkanları büyük ölçüde milletten koptu. Kendilerini bulundukları yerlerde mülki amir gibi görenler bir de millete devlet edasıyla tepeden bakıp kibir satınca, öncelikle teşkilatlarda başlayan kan ve ruh kaybı milletteki öfkeyle de buluşunca sandıktan çıkan sonuç sarsıcı oldu" tespitinde bulunmuş oldu.

31 Mart’a bir günde gelinmediğini belirten Mehmet Metiner, "Kaç zamandır yaşanan özden uzaklaşma, teşkilat içinde iktidar kavgaları, şahıs ve hizipçilik hastalığı, küçük olsun benim olsun anlayışına dayalı dışlamalar, kişisel iktidar oyunları ve en fenası da milletten kopuk siyasetin getirdiği küstürmeler, teşkilatla birlikte milletin de haklı tepkisini beraberinde getirdi" dedi.

"Mehmet Metiner: AK Parti, statükoyu savunan bir partiye dönüştü" haberi, 09 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 09 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Mehmet Metiner: AK Parti, statükoyu savunan bir partiye dönüştü haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mehmet Metiner: AK Parti, statükoyu savunan bir partiye dönüştü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 30 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
(1) Yorum
SON HABERLER
  1. 22:15 Kemal Kılıçdaroğlu: "Bütün emekçilerin CHP ile omuz omuza Taksim’de olmalarını diliyorum"
  2. 22:08 Diyanet'ten makam araçları için açıklama geldi: "Şehir dışı programı için kiralanıyor"
  3. 22:06 1 Mayıs hava durumu tahminleri
  4. 22:05 Ankara'da 1 Mayıs nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak
  5. 22:02 İsrail muhalefet lideri Yair Lapid: "İsrail devleti sorumsuz delilerin rehinesi haline geldi"
  6. 22:02 Fenerbahçe Hazırlıklara Başlıyor: Sakatlar ve Ceza Sınırları Belirsizliğini Koruyor
  7. 22:00 SGK vurgununda yeni gelişme: 500 milyon liralık zarar ortaya çıktı, 14 kişi tutuklandı!
  8. 21:58 Ömer, reytinglere yenik düştü: Final yapıyor
  9. 21:53 Uzman Uyarıyor: Altın Fiyatlarındaki Düşüşler O Tarihte Tersine Dönebilir!
  10. 21:46 Süper Lig'de 34. haftanın VAR kayıtları tek tek açıklandı!
  11. 21:46 Sofraların Sultanı: Nefis Sivas Köftesi!
  12. 21:43 Akseki'de Kamyonet Uçuruma Yuvarlandı: Sürücü Kurtarıldı
  13. 21:38 Yemen'deki Gerilim: ABD ve İngiltere Savaş Uçakları Ras İsa Bölgesini Vurdu
  14. 21:34 Ankaralılara Kırmızı Alarm! Meteorolojiden Ankara'ya Önemli Uyarı!
  15. 21:33 BOTAŞ'ın Mayıs Ayı Doğal Gaz Tarifeleri Açıklandı: İşte Detaylar!
  16. 21:29 Gabar Dağı'nda Askeri Araç Kazası: Bir Şehit, Üç Yaralı
  17. 21:28 Yasadışı Bahis Soruşturmasında 5 Futbolcu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  18. 21:25 Fransa'da Filistin Destekçileri İsrail'in Olimpiyatlara Katılımını Protesto Etti
  19. 21:21 Asgari Ücret Temmuz Ayında Zam Almazsa Yılın Geri Kalanında Durum Ne Olacak? İşte Detaylar!
  20. 21:20 Mantar Toplama Gezisi Korkulu Rüya Oldu: Ayı Saldırısı!
Medya Haberleri