Merkez Bankası koronavirüs tedbirlerini açıkladı

Merkez Bankası koronavirüs tedbirlerini açıkladı

Merkez Bankası koronavirüs tedbirlerini açık... Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, koronavirüs salgınının Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla 5 maddelik ilave tedbirler açıkladı.Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) virüsün...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, koronavirüs salgınının Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla 5 maddelik ilave tedbirler açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) virüsün finansal ve ekonomik etkilerine karşı yeni tedbirler açıkladı.

Merkez Bankası'ndan yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:

"Koronavirüs (Covid-19) salgınının küresel çapta yarattığı belirsizliğin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla alınan tedbirler 17 Mart 2020 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştu.

Aynı amaç doğrultusunda (i) Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) piyasası likiditesinin desteklenmesi yoluyla parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine (ii) bankaların Türk lirası ve yabancı para likidite yönetimlerinde esnekliğin artırılmasına (iii) reel sektöre kredi akışının kesintisiz devamının sağlanmasına ve salgın nedeniyle etkilenen mal ve hizmet ihracatçısı firmaların KOBİ odaklı yaklaşımla geniş kapsamda desteklenmesine yönelik aşağıdaki ilave tedbirler alınmıştır:

TCMB'DEN 5 MADDELİK TEDBİR

1. 2020 yılı Para ve Kur Politikası metninde belirlenmiş limitler çerçevesinde yürütülen Açık Piyasa İşlemleri (APİ) portföyü doğrudan alım işlemleri önden yüklemeli olarak gerçekleştirilebilecek ve gerektiğinde söz konusu limitler piyasa koşullarına göre güncellenebilecektir. Bu işlemlerle, piyasa derinliğinin artırılması, varlık fiyatlamalarının sağlıklı gerçekleşmesi ve bankalara likidite yönetiminde esneklik sağlanması yoluyla parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması hedeflenmektedir.

2. Geçici bir süre için, Piyasa Yapıcı bankalara, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan satın aldıkları DİBS'leri TCMB tarafından belirlenen koşullar ve tutarlar dâhilinde TCMB'ye satma veya Piyasa Yapıcılığı sistemi kapsamında APİ çerçevesinde tanınan likidite imkânını belirli oranlar dâhilinde artırma olanakları sağlanacaktır. Böylelikle, İşsizlik Sigorta Fonu'nun likidite ihtiyacının piyasa işleyişi üzerindeki olası etkileri sınırlandırılarak finansal istikrarın desteklenmesi amaçlanmıştır. Söz konusu DİBS alımları, APİ portföyü için belirlenmiş olan limitlerin dışında değerlendirilecektir. Bu işlemlere ilişkin detaylı bilgilendirme ve kriterler ilgili taraflara ayrıca yapılacaktır.

3. TCMB bünyesinde gerçekleştirilen Türk lirası ve döviz işlemleri çerçevesinde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ile İpotek Teminatlı Menkul Kıymetlerin teminat havuzuna dâhil edilmesine karar verilmiştir. Söz konusu kıymetlerin teminata kabul edilmesi, benzer nitelikteki ihraçların likiditesinin artmasına ve sermaye piyasalarının derinleşmesine katkıda bulunacak, bankalara Türk lirası ve döviz piyasa likidite yönetimlerinde sağlanan esnekliği artıracaktır. Teminata kabul edilecek kıymetlere dair kriterler ve söz konusu imkâna dair limitler konusunda bankalara ayrıca detaylı bilgilendirme yapılacaktır.

4. Reel sektöre kredi akışının kesintisiz sürmesi amacıyla yürürlüğe konulan hedefli ilave likidite imkânlarında limitler artırılacaktır. Bu kapsamda sağlanan 91 güne kadar vadeli repo ve 1 yıl vadeli döviz karşılığı Türk lirası swap hedefli likidite imkânlarına ek olarak 6 ay vadeli döviz karşılığı Türk lirası swap ihaleleri düzenlenecek olup bu vadedeki ihalelerle ilgili bankalara TCMB politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 125 baz puan altında faiz oranı üzerinden ABD doları, euro veya altın karşılığı Türk lirası likidite sağlanacaktır.

b Mal ve hizmet ihracatçısı firmalarınfinansmana erişimlerini kolaylaştırmak ve istihdam sürekliliğini desteklemek amacıyla Türk lirası cinsi ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi kullandırılmasına karar verilmiştir.

Türk lirası cinsi reeskont kredileri aşağıda belirtilen esaslar çerçevesinde kullandırılacaktır:

  • a.Krediler için toplam 60 milyar Türk lirası limit belirlenmiştir.
  • b.Bu limitin 20 milyar Türk lirası Türk Eximbank, 30 milyar Türk lirası kamu bankaları, 10 milyar Türk lirası ise diğer bankalar aracılığıyla yapılacak kredi kullanımlarına tahsis edilmiştir.
  • c.Eximbank dışındaki bankalar aracılığı ile kullandırılacak kredilerin asgari yüzde 70'i KOBİ'lere tahsis edilecektir.
  • d.Firma bazında azami kredi tutarları, KOBİ'ler için 25 milyon Türk lirası, diğer firmalar için ise 50 milyon Türk lirası olarak belirlenmiştir.
  • e.Kredi imkânından yabancı para reeskont kredisi kullanabilen firmalar ile yurt dışına yönelik müteahhitlik hizmeti sunan firmalar ve uluslararası fuarlara katılım sağlayan firmalar yararlanabilecektir.
  • f.Kredilere TCMB politika faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 150 baz puan altında faiz oranı uygulanacaktır.
  • g.Aracı bankaların komisyon oranı azami 150 baz puan olabilecektir.
  • h.Krediler, azami 360 gün vadeli olacak, ihracat veya döviz kazandırıcı hizmettaahhüdü ile 1 Mart 2020 tarihindeki istihdam düzeyinin kredi vadesi süresince muhafaza edilmesi koşulu karşılığında kullandırılacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

"Merkez Bankası koronavirüs tedbirlerini açıkladı" haberi, 31 Mart 2020 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan Merkez Bankası koronavirüs tedbirlerini açıkladı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Merkez Bankası koronavirüs tedbirlerini açıkladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:21 İçkili Araç Kullanma Davasında, Alkol Üreten Vücuda Sahip Kişi Hakkında Karar Verildi!
  2. 21:06 Koç Holding'den Uyarı: Sahte Hesaplar ve Web Siteleri!
  3. 20:56 İflas Dalgası Sürüyor: Türkiye'nin İki Dev Şirketi Daha Battı!
  4. 20:47 Tüm Tazminatı Almak İçin Yeni Bir Yöntem Geliyor! İstifa Edenler Dikkat!
  5. 20:38 Moda Devi Krizde! Firma İflas Etti ve 100'den Fazla Mağazasını Kapatmayı Planlıyor!
  6. 20:33 ASELSAN'ın Yeni Silahı "Ejderha"! Uzaktan Durma Yeteneğiyle Herkesi Şaşırtıyor!
  7. 20:28 Sigortadan ödeme alabilmek için gerçekleştirdikleri yöntemler tüyler ürpertici!
  8. 20:26 Boğaziçi Üniversitesi'nde Tarihi Bir Durum: İlk Seçilmiş Rektör Okula Alınmadı!
  9. 20:23 Bakan Güler'den Irak İşbirliği ve Savunma Güncellemeleri: Ortak Harekat Merkezi ve F-16 Süreci
  10. 20:21 Apple, Çin Pazarında Zorlu Bir Döneme Giriyor!
  11. 20:20 Uzayda o tehlikelerden koruyor: Akrep derisinden üretiliyor ve Türk yapımı!
  12. 20:14 Trafik sigortasında yeni bir dönem başlıyor!
  13. 20:06 Milli Eğitim Bakanı, öğretmen atamalarıyla ilgili kesin bir rakam verdi
  14. 19:59 Yıllar sonra altın fiyatlarında bir ilk yaşandı!
  15. 19:55 Bademli Magnum dondurmalarının iki ülkede de geri çağrılmasına karar verildi
  16. 19:47 Türk firmasının çığır açan buluşu: Eski aracınızı elektrikli hale getirin!
  17. 19:41 Özgür Özel, eski cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret etti
  18. 19:30 Rusya, Türk Hava Yolları'nın Rus Vatandaşlarına Meksika ve Arjantin Seyahatlerinde Uyarı Yaptı
  19. 19:27 EPA'nın Yeni Standartları: Ağır Yük Araçlarında Emisyon Kısıtlamaları ve Elektrikli Araç Endişeler
  20. 19:24 İsmailağa Cemaati'nde Lider Değişimi: Fikri Doğan Yeni Şeyh Olarak İlan Edildi
Ekonomi Haberleri