Merkez Bankası'na getirilen Uysal için 'intihal' iddiası

Merkez Bankası'na getirilen Uysal için 'intihal' iddiası

Merkez Bankası'na getirilen Uysal için 'inti... Erdoğan'ın imzaladığı bir kararname ile Merkez Bankası başkanlığı görevden alınarak Murat Çetinkaya'nın yerine getirilen Murat Uysal'ın 2001'de mezun...

Erdoğan'ın imzaladığı bir kararname ile Merkez Bankası başkanlığı görevden alınarak Murat Çetinkaya'nın yerine getirilen Murat Uysal'ın 2001'de mezun olmak için yazdığı tezde intihal yaptığı iddia edildi.

Akademisyen Can Okar, yüksek lisans çalışmasını 2001'de Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü'ne bağlı Bankacılık Anabilim Dalında tamamlayan Uysal'ın tezinde tezde üç farklı çalışmadan intihal yaptığını iddia etti.

Uysal'ın tezine Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın Ulusal Tez Merkezi sayfasından ulaşmak mümkün.

Akademisyen Okar Uysal'ın intihal yaptığı kaynakların Frederic S. Mishkin'in (2000), "Inflation Targeting in Emerging Market Countries (Gelişmekte olan ülkelerde enflasyon hedeflemesi)", Ferya Kadıoğlu, Nilüfer Özdemir ve Gökhan Yılmaz'ın (2000), "Inflation Targeting in Developing Countries (Gelişen ekonomilerde enflasyon hedeflemesi)" ve Melike Altınkemer'in (2001), "How Did They Manage the Floating Crisis? (Dalgalı krizi nasıl idare ettiler: Kore, Meksika ve Brezilya'dan örnekler)" olduğunu iddia etti.

Ayrıca Uysal'ın tez danışmanının, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 'Elektrik Enerjisi Üretiminde Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Finansmanı' başlıklı doktora tezindeki danışmanı olan Prof. Dr. Erişah Arıcan olduğu ifade edildi.

Okar'ın ifadelerine göre Uysal tezinin giriş bölümünün tamamı Frederic Mishkin'in makalesinden alıntılamış. Akademisyen, metinlerin aynı olduğunu göstermek için ise makalelerin şu karşılaştırmalarını paylaştı:

Sol taraftaki görselde Mishkin'in 2000'de yazdığı "Inflation Targeting in Emerging Market Countries" adlı makalaesi, sağ tarafta ise Uysal'ın "Enflasyon hedeflemesi: Dünya'da ve Türkiye'deki uygulamaları" adlı tezinin inglizcesi görülüyor. Uysal'ın yazdığı makale Miskhin'in makalesinin aynısı.

Okar, tezde Mishkin'in yazımının aynı şekilde ilerleyen bölümlerde de kullanıldığını ama hiç sayfa altında kaynak gösterilmediğini ifade etti. Kaynakça bölümünde Mishkin'in ismi ve makalesi yer alıyor.

Okar, Uysal'ın yazdığı tezde kelimesi kelimesine kopyalanan bir başkan makaleninin de Ferya Kadıoğlu, Nilüfer Özdemir ve Gökhan Yılmaz imzalı "Inflation Targeting in Developing Countries" isimli makale olduğu olduğunu belirtti. Okar, Kadıoğu, Özdemir ve Yılmaz'ın tezin yazıldığı dönemde Merkez Bankası çalışanı olduklarını belirtti.

Bu intihalin yedi sayfa boyunca devam ettiğini dile getiren Okar, Uysal'ın her ne kadar kaynakçada bu isimlere yer verse de kaynak veya bir dipnot bulunmadığını aktardı.

Okar ayrıca Uysal'ın, Melike Altınkemer'in Mart 2001'de yayınlanan makalesinden de bire bir alıntı yaptığını belirterek, Altınkemer'in ismine tezin hiçbir yerinde yer verilmediğini aktardı.

"Merkez Bankası'na getirilen Uysal için 'intihal' iddiası" haberi, 09 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan Merkez Bankası'na getirilen Uysal için 'intihal' iddiası haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Merkez Bankası'na getirilen Uysal için 'intihal' iddiası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  2. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
  3. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
  4. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
  5. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
  6. 18:02 Apple, Çin'de Meta Uygulamalarını Kaldırdı: Gerilim Artıyor
  7. 17:57 Sergey Lavrov'un Gündemi: Orta Doğu'daki Gerginlik, Ukrayna Krizi ve Ermenistan İlişkileri
  8. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  9. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  10. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  11. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
  12. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
  13. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
  14. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
  15. 17:34 Fenerbahçe, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  16. 17:33 SimSimi nedir? SimSimi hakkında uyarılar
  17. 17:30 ATO Başkanı: Fiyat Artışlarıyla Mücadelede Birlik ve Sabır Önemli
  18. 17:27 TEKNOFEST 2024 ne zaman ve nerede?
  19. 17:23 Ak parti Başkanı Erdoğan'dan Şaşırtan Açıklama: 'Artık Fenerbahçeli Değilim!'
  20. 17:20 Fenerbahçe'de İsmail Kartal, Eleştiri Yağmuruna Tutuldu!
Ekonomi Haberleri