Mevlüt Çavuşoğlu’ndan emekli büyükelçilerin ‘Montrö’ duyurusuna yanıt

Mevlüt Çavuşoğlu’ndan emekli büyükelçilerin ‘Montrö’ duyurusuna yanıt

Mevlüt Çavuşoğlu’ndan emekli büyükelçilerin ... Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, emekli büyükelçilerden oluşan bir grubun Kanal İstanbul projesinin...

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, emekli büyükelçilerden oluşan bir grubun Kanal İstanbul projesinin Montrö Sözleşmesi’ni tartışmaya açacağına yönelik yaptığı duyuruya yanıt verdi.

Emekli büyükelçilerin yaptığı açıklamayı değerlendiren Çavuşoğlu, duyurunun Dışişleri Bakanlığı’nın imajı için hoş olmadığını söyleyerek “Montrö’nün ortadan kalkması için Türkiye’de bir tartışma yok. Anlaşmanın iptali için bir kanal açmaya da gerek yok” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın sunduğu ‘Orta Doğu Barış Planı’ hakkında Arap Birliğinin aldığı kararı tamamen desteklediklerini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

126 emekli Büyükelçi ve Başkonsolos, Kanal İstanbul tartışmalarıyla gündeme gelen Montrö Sözleşmesi'ne ilişkin bir açıklama yayımlayarak, "Atatürk Türkiye'sinin, Lozan Antlaşması'ndan sonra en büyük diplomasi başarısı olan Montrö Sözleşmesi'nin tartışmaya açılması Türkiye'nin İstanbul-Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizi üzerindeki mutlak egemenliğinin kaybedilmesine yol açar" denilirken, "Türkiye Cumhuriyeti üzerinde çeşitli emelleri olan devletlerin çıkarına hizmet edecek olan Kanal İstanbul'dan vazgeçilmelidir" demişti.

Emekli Büyükelçi ve Başkonsolos tarafından yapılan 'Montrö duyurusu'nda şu ifadeler kullanılmıştı:

"Kanal İstanbul, Montrö Sözleşmesi'ni tartışmaya açacaktır. Atatürk Türkiye'sinin, Lozan Antlaşması'ndan sonra en büyük diplomasi başarısı olan Montrö Sözleşmesi'nin tartışmaya açılması ise Türkiye'nin İstanbul-Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizi üzerindeki mutlak egemenliğinin kaybedilmesine yol açar.

Montrö, Türkiye Cumhuriyeti'nin, ülkenin askerden arındırılmış, uluslararası yönetime ve denetime bırakılmış son parçası üzerinde mutlak egemenliğini tescil eden belgedir.

Montrö, Boğazlar üzerinde yüzyıllar süren ve Osmanlı Devleti'nin ortadan kalkmasına varan tarihi sürecin tekrarlanmasını önleyecek dayanağımız, kozumuzdur.

Montrö, Türkiye'nin herhangi bir savaşta, savaşan taraflardan birinin yanında istemeden savaşa girmesini önleyen bir sözleşmedir.

Montrö, Rusya'nın da güvenliğinin temel bir belgesidir. Rusya, 1936'nın koşullarında, zamanın Türkiye Cumhuriyeti'nin Avrupa ve Dünya siyasetindeki konumu, ağırlığı ve güvenilirliği nedeniyle güvenliğini Türkiye'nin ihtiyarına ve kararına bırakabilmiştir. Ancak, Sözleşme'nin imzasını takiben, Boğazlarda daha fazla söz sahibi olabilmek için Türkiye'yi ikili bir yardımlaşma anlaşması yapmaya zorlamak istemiştir. Atatürk, İnönü ve T. Rüştü Aras, Montrö varken başka anlaşmaya gerek olmadığı ve Montrö'yü tartışmaya açmanın, Türkiye'ye kazandıklarını kaybettireceği düşüncesi ile bunu kabul etmemişlerdir. Rusya Boğazlar üzerindeki iddia ve beklentilerinden bugün de vazgeçmemiştir.

Montrö Sözleşmesi'ne taraf olmayan ve Sözleşme'yi Karadeniz'e dilediği gibi çıkmasının önünde engel olarak gören müttefikimiz ABD, yıllardır Montrö'yü ortadan kaldırmaya veya kendisinin de taraf olacağı yeni bir sözleşme yapılmasını sağlamaya çalışmaktadır. Kanal İstanbul ve ÇED Raporu'nda sözü edilen Çanakkale Kanalı, ABD'nin Montrö'yü tartışmaya açmak amacına hizmet edecektir.

Montrö Sözleşmesi'nin tartışmaya açılması, Türkiye'ye bütün bu kazanımlarını kaybettirebilecek yaşamsal bir egemenlik ve güvenlik, kısacası gerçek bir beka sorununa yol açacaktır. Türkiye Cumhuriyeti üzerinde çeşitli emelleri olan devletlerin çıkarına hizmet edecek olan Kanal İstanbul'dan vazgeçilmelidir."

"Mevlüt Çavuşoğlu’ndan emekli büyükelçilerin ‘Montrö’ duyurusuna yanıt" haberi, 02 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Mevlüt Çavuşoğlu’ndan emekli büyükelçilerin ‘Montrö’ duyurusuna yanıt haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Mevlüt Çavuşoğlu’ndan emekli büyükelçilerin ‘Montrö’ duyurusuna yanıt 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:16 Bakan Yerlikaya duyurdu: Bir organize suç örgütü çökertildi: Elebaşı dahil 8 kişi gözaltına alındı
  2. 09:11 10haber yazarı Erdal Sağlam: Bahçeli'nin çıkışı 2002'deki koalisyonu bozma sürecini hatırlattı
  3. 09:06 Kolombiya'da hükümet ve ELN, müzakerelere yeniden başlıyor
  4. 09:01 Cinci hoca dehşeti: Sana cin musallat olmuş diyerek çocukları taciz ve tecavüz etmiş
  5. 08:54 Murat Ağırel: Ülkemizde de sıklıkla yaşanan bu yakalamalarda metamfetamin maskelenmeye çalışılıyor
  6. 08:48 Barış Yarkadaş: Mustafa Kemal’in askeri olmaktan onur duyduk
  7. 08:42 Türkiye'de satılan en ucuz Tesla modeline 814 bin TL zam yapıldı
  8. 08:37 Akli denge iddiasıyla ipler iyice gerildi: İbrahim Tatlıses açtı ağzını yumdu gözünü
  9. 08:32 Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında birbirine girdi
  10. 08:27 Ölen borçlusunun mezarını açtı, ateşe verip cesedi yakmak istedi
  11. 08:22 Diyanet'in gezi maliyeti dudak uçuklattı
  12. 08:17 Nuray Babacan: Cumhurbaşkanlığı ekibinin Akşener’in ekibiyle yakın ilişkide olduğu iddia edildi
  13. 08:13 İsmail Saymaz: Yolcular uyarmış, 50 saniye önce teleferiği durdurmuşlar
  14. 08:10 Aytunç Erkin yazdı: Erdoğan’ın okumadığı “yolsuzluk” raporu/kitabı
  15. 08:07 Fehmi Koru: AK Parti zirvesi, AK Partili medyayı okuyup dinlese
  16. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den İstanbul dahil birçok il için sağanak uyarısı
  17. 02:59 Para transferi açıklamasındaki not MASAK’ı harekete geçirdi
  18. 02:57 Haiti'de çete şiddeti: İlk 3 ayda 2 bin 500 kişi öldürüldü
  19. 02:55 BMGK'de yapılan Kosova oturumunda gergin dakikalar yaşandı
  20. 02:54 Steinmer, Türkiye'de: Terörle mücadele, güvenlik ve göç konuları gündemde
Haberleri