Milyonlarca kişinin verileri incelendi... Kanserin bir sebebi de yoksulluk

Milyonlarca kişinin verileri incelendi... Kanserin bir sebebi de yoksulluk

Milyonlarca kişinin verileri incelendi... Ka... İngiltere ve Almanya'da yapılan araştırmalara göre, yoksul ve eğitimsiz kesimde kansere yakalanma ve kanserden ölme riski daha yüksek. 48 milyon kişiye ait verileri incelendiği Almanya'da sosyal eşitsizliğin yeni kanser vakalarındaki artışı ortaya çıkardığını gösterdi.

"Lancet Oncology" adlı bilim dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmanın neticeleri, İngiltere'nin yoksul bölgelerinde kanserden ölme riskinin varlıklı bölgelere kıyasla yüzde 70 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, araştırmanın baş yazarı ve Imperial College London'da Küresel Çevre Sağlığı Profesörü olan Majid Ezzati, "Çalışmamızdan çıkan iyi haber, İngiltere'de kanserden ölme riskinin son 20 yılda tüm bölgelerde düşmüş olması. Ancak araştırmamız aynı zamanda İngiltere'deki farklı bölgeler arasında kanserden ölümlerdeki şaşırtıcı eşitsizliği de vurguluyor" dedi.

DKFZ uzmanlarının Almanya'nın sekiz ayrı eyaletinden 48 milyon kişiye ait verileri inceleyerek 2007 ile 2018 yılları arasındaki kanser teşhis oranlarını karşılaştırdığı araştırmanın sonucuna göre, sosyal eşitsizlik Almanya'daki yeni kanser vakaları oranını giderek daha fazla etkiliyor.

Almanya'da da kansere yakalanma riski düşüyor. Ancak, tıpkı İngiltere'de olduğu gibi, bu gelişme de bir çelişkiyi barındırıyor. Alman Kanser Araştırma Merkezi'nden (DKFZ) Lina Jansen öncülüğündeki Alman araştırma ekibi, "International Journal of Cancer" adlı bilim dergisinde, bu eğilimin sosyal açıdan daha iyi durumda olan bölgelerde diğer yerlere kıyasla çok daha belirgin olduğuna dikkat çekiyor.

KANSER VE SOSYAL EŞİTSİZLİK

Alman araştırmacılar ilk olarak çalışmaya dahil edilen tüm bölgeleri gelir, istihdam oranı ve eğitim seviyesini içeren bir sosyo-ekonomik endekse dayalı olarak beş gruba ayırdı.

Araştırmada, gözlemlenen dönem süresince beş grupta da daha az insanın kansere yakalandığı tespit edildi. Ancak yeni olay oranındaki bu düşüşün dezavantajlı bölgelerde varlıklı bölgelere kıyasla çok daha zayıf olduğunu saptayan araştırmacılar, bu durumun hem genel olarak tüm kanser türleri hem de özellikle erkeklerde bağırsak ve akciğer kanseri için geçerli olduğuna dikkat çekti.

Araştırmaya göre, 2007 senesinde sosyo-ekonomik açıdan en zayıf bölgelerdeki erkekler, dezavantajlı bölgelerdeki erkeklere göre yüzde 7 daha fazla yeni kanser vakası oranına sahipken bu rakam 2018'de yüzde 23'e yükseliyor. Kadınlar için ise bu fark 2007'de yüzde 7'yken 2018'de yüzde 20'ye çıkıyor.

Araştırmacılara göre, yaşam tarzıyla ilgili kanser risk faktörlerinin yaygınlığının farklı olmasında da sosyal eşitsizliğin rolü büyük. Örneğin tütün tüketimi, hareketsiz yaşam veya şiddetli obezite görülme sıklığında sosyo-ekonomik farklılıkların etkili olduğu görülüyor.

KÜRESEL BİR SORUN

Kanada ve ABD'de yapılan çalışmalarda da yoksul bölgelerindeki ya da daha düşük eğitim ve gelir gruplarındaki kişilerde ölüm ve kansere yakalanma oranlarının daha varlıklı yaşıtlarına göre daha yüksek olduğu; akciğer, bağırsak, rahim, mide ve karaciğer kanseri riskindeki artışın özellikle belirgin olduğu sonucuna varıldı.

Araştırmacılar, bu ülkelerde de bu durumun sigara, obezite, hareketsiz yaşam, beslenme, alkol tüketimi, tarama ve tedavi alanlarındaki eşitsizliklerden kaynaklanabileceğine dikkat çekiyor.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) da bu farklılıkların giderilmesine yönelik tedbir alınması amacıyla sosyal eşitsizlikler ve kanser üzerine bir rapor hazırladı.

DÜŞÜK EĞİTM DE ETKİLİYOR

Ayrıca dünya genelindeki hemen hemen tüm ülkelerde, düşük sosyo-ekonomik geçmişe sahip kişiler ve yerli halklar, etnik azınlıklar ve sığınmacılar gibi diğer dezavantajlı gruplar arasında çoğu kanser türleri için ölüm oranlarının orantısız bir şekilde daha yüksek olduğu görülüyor.

Örneğin Kolombiya'da düşük eğitim seviyesine sahip kadınlar arasında rahim ağzı kanserinden ölüm oranı, yüksek eğitim seviyesine sahip kadınlara kıyasla neredeyse beş kat daha yüksek. Avustralya'da ise yerli halklar arasında tüm kanser türleri için ölüm oranı, yerli olmayan halklara göre yüzde 30 daha yüksek.

FARKLILIKLARI NASIL AŞABİLİRİZ?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "Kanserlerin yüzde 30 ila 50'si, tütün tüketiminden kaçınmak gibi sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek ve kansere neden olan enfeksiyonlara karşı aşılama gibi halk sağlığı önlemleriyle önlenebilir" uyarısında bulunuyor. Örgüt, önlemenin kanserle mücadelede en uygun maliyetli uzun vadeli strateji olduğuna dikkat çekiyor.

DSÖ, tütünün yanı sıra alkol tüketimi, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve hava kirliliğini de kanser için risk faktörleri olarak sıralıyor.

Bu nedenle İngiliz araştırmacılar, mesela insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olan halk sağlığı programlarının önemini vurguluyor. Imperial College London'da doktora öğrencisi olan Theo Rashid, "Verilerimiz, bu halk sağlığı programlarını kaybetmeyi göze alamayacağımızı, sigara ve alkolle mücadele için ulusal ve yerel politikaları acilen yeniden uygulamaya koymamız ve güçlendirmemiz gerektiğini gösteriyor" diyor.

Risk faktörlerine ilişkin bilinçlendirme çalışmalarının yanı sıra sosyal açıdan daha zayıf bölgelerde daha organize tarama programları, mobil mamografi taramaları ve ücretsiz testler, coğrafi engellerin kaldırılması ve mali teşvikler gibi çeşitli bölgelerde başarıyla denenmiş birçok başka yöntem de bulunuyor.

"Milyonlarca kişinin verileri incelendi... Kanserin bir sebebi de yoksulluk" haberi, 17 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Milyonlarca kişinin verileri incelendi... Kanserin bir sebebi de yoksulluk haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Milyonlarca kişinin verileri incelendi... Kanserin bir sebebi de yoksulluk 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 07:53 Çin Sokağı ve Lojistik Merkezi Projesi: Manisa’da Büyük Dönüşüm!
  2. 07:47 NOW TV’nin Sevilen Dizisi Final Kararıyla Sosyal Medyada Gündem Oldu!
  3. 02:06 Özel'den kayyum açıklaması geldi: İktidarı topa tuttu!
  4. 01:56 Kılıçdaroğlu'ndan Kayyım Tepkisi: 'Tek Adam Rejimi Neden, Kayyımlar Sonuçtur'
  5. 01:33 CHP 414 belediye başkanını Genel Merkez'e çağırdı
  6. 01:31 Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi Orhan Aydoğdu, rezidanstan düşerek hayatını haybetti
  7. 01:23 Okan Buruk'un yardımcısı Osimhen için konuştu: "Ekonomik kısımlar önemli değil"
  8. 01:20 Sağanak yağış için ABB Başkanı Yavaş'tan uyarı geldi: "Tedbirli olun"
  9. 01:18 Belediye uyardı: Ankara'da hafta sonu kar yağısı ve sağanak bekleniyor
  10. 01:16 İşte Dünya'nın en pahalı metali: Altın ya da platin sanıyorsanız yanılıyorsunuz!
  11. 01:11 İzmir’de suya yüzde 30 zam: 2025 bütçesi onaylandı
  12. 01:09 Bursa’da torun dehşeti: Dedesini bıçakladı, kendini apartmana kilitledi
  13. 01:05 Ekrem İmamoğlu'dan kayyum tepkisi: "Mevcut uygulama milli iradeyi yok saymaktadır"
  14. 00:16 76 Yaşındaki Şahıs Köpeğe Cinsel Saldırıdan Tutuklandı!
  15. 00:13 Dünyaca ünlü batarya devi iflasın eşiğine geldi: Elektrikli araçlara pil üretiyor
  16. 00:12 İmamoğlu'ndan 'kayyum' tepkisi geldi: "Seçme ve seçilme hakkını ihlal etmektir!"
  17. 00:08 Galatasaray'ın Hayalleri Suya Düştü: Heung-min Son Tottenham'da Kalıyor
  18. 00:06 Kılıçdaroğlu kayyum atamalarına tepki verdi: 'Mücadele ederek tek adam rejiminden kurtulacağız"
  19. 00:06 Erken Emeklilikte Şok Fırsat: 1790-3650-4250 Günle Emekliliğin Kapıları Aralanıyor!
  20. 00:03 Özgür Özel’den Kayyum Tepkisi: 'Milli İrade Hırsızlığı!
Sağlık Haberleri